Kıbrıs Bakanlar Kurulu’ndan Yanlış Karar !

Bakanlar Kurulu’ndan Yanlış Karar !

10.11.2014 - 16:07 | Son Güncellenme:

Bakanlar Kurulu’nun elektrik santrallerinde kullanılan yakıt kalitesinin değiştirilmesi kararının ardından çarpıcı gerçekler ortaya çıktı.

Bakanlar Kurulu’ndan Yanlış Karar

Yıllık 120 Bin ton yakıt ihtiyacının olduğu ülkemizde, Teknecik Elektrik Santrali’ne yakıt temin eden TPIC Akaryakıt Firması ile Kıb-Tek arasında, 2016 yılına kadar devam eden anlaşma olduğu öğrenildi. Bakanlar Kurulu Kararı ile kullanılması öngörülen yüzde 1 seviyesinde kükürt içeren yakıtın, bu firmanın ithalat sınırları dışında kaldığı belirtildi.

Haberin Devamı

6 MİLYON DOLAR FİYAT FARKI

Yapılan hesaplamaya göre, kalite değişiminin 2013 yılı piyasa dengelerine bağlı olarak, KKTC’nin maliyetine sadece kotasyon farkının etkisinin, yaklaşık 200,000 ton için 6 Milyon Dolar seviyesinde olduğu açıklandı. KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, “bizim satın aldığımız yakıt ile yüzde 1 seviyesinde kükürt içeren yakıt arasında 3 dolar ile 98 dolar arasında değişen bir fiyat farkı vardır” dedi.

“BU KARAR HAYATA GEÇİRİLEMEZ”

Akim, “Bu nedenle anlaşmamızın olduğu yakıt firmasından bu kalitede yakıt alamayacağımız ortadadır. 5 yıllık olan mukavelenin iptal edilmesi halinde ise ilgili firmaya tazminat ödenmesi gerekir. Kaldı ki, yüzde 1 oranında kükürt çok nadir bulunan bir üründür. Dolayısıyla Kıb-Tek ile görüşülmeden alınan bu kararın hayata geçirilmesi mümkün değildir” dedi.