Antalya Türkiye'nin ilk tarım fuarı, 27'nci kez kapılarını açıyor

Türkiye'nin ilk tarım fuarı, 27'nci kez kapılarını açıyor

02.05.2024 - 12:54 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin ilk tarım fuarı, 27'nci kez kapılarını açıyor

Türkiyenin ilk tarım fuarı, 27nci kez kapılarını açıyor

Semih ERSÖZLER/ANTALYA, (DHA)- TÜRKİYE'nin ilk tarım fuarı olan Hasyurt Tarım Fuarı, bu yıl 27'nci kez Antalya'nın Finike ilçesinde kapılarını açacak. 8-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek fuara 50 bin kişinin katılması bekleniyor.

Türkiye'nin ilk tarım fuarı olan 'Hasyurt Tarım Fuarı', bu yıl 27'nci kez kapılarını ziyaretçilerine açacak. 8-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek fuarda sektördeki yenilikler, teknolojik gelişmeler ve en son tarım uygulamaları tanıtılacak. 70'in üzerinde firmanın katılacağı fuara bu sene 50 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Fuar ile ilgili Büyükşehir Belediyesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Kumluca Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Özçetinkaya ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Özen katıldı.

Toplantıda konuşan Muhittin Böcek, 2014 yılından sonra 7 yıl yapılmayan fuara 2022 yılında tekrar hayat verdiklerini söyledi. Böcek, “Tarım sektörünü Finike'de biraraya getireceğiz. Tarımın başkenti Antalya'mızda, göreve geldiğimiz 2019 yılından bu güne kadar, çiftçinin, üreticinin her daim yanında olduk. Planlı ve sürdürülebilir bir tarım için üreticimizle, çiftçimizle işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Tarım sektöründeki paydaşların biraraya geldiği, tarımın kalkınmasına ivme kazandıran Türkiye'nin ilk tarım fuarı Hasyurt Tarım Fuarı'na da bu nedenle önem veriyoruz" dedi.

'ANTALYA TÜRKİYE'NİN GIDA DEPOSUDUR'

Geçen yıl fuara 24 bin kişi katıldığını bu yıl ise sayının 50 binin üzerine çıkmasını beklediklerini söyleyen Böcek, “Fuarın yapılacağı Finike'nin yanı sıra Kumluca, Demre ve Kaş'ın da yer aldığı Batı Antalya kuşağında, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton yaş meyve ve sebze üretimi yapılmaktadır. Yılın 12 ayı devam eden, üretim ve yetiştiricilik yapılmaktadır. Üretimin sürekliliği bölge tarımının yılın 12 ayı dinamik kalmasını sağlamaktadır. 217 bin 326 kayıtlı çiftçimizle Antalya, Türkiye'nin gıda deposu ve tarımının başkentidir. Batı Antalya tarım bölgemizin sahip olduğu üretim kapasitesi ve potansiyeliyle, Hasyurt Tarım Fuarı'nın geçmişten gelen tecrübesiyle, fuarı her geçen yıl geliştiriyor ve marka değerini pekiştiriyoruz" diye konuştu.

'SEKTÖRÜN BÜTÜN PAYDAŞLARI BİR ARAYA GELİYOR'

Fuarın her geçen yıl büyüdüğünü söyleyen Mustafa Geyikçi, “1992 yılında okul bahçesinde naylon çadırların altında başlayan bu hikâye, bugün 6 bin 500 metrekareye yayılan bir alanda uluslararası bir fuar haline geldi. Bu sene fuarımızda 70'in üzerinde firma katılımcı olarak yerini alacak. Bununla birlikte yurt içinden 20 binin üzerinde, yurt dışından da 1000'in üzerinde sektör profesyoneli ziyaretçiyi Finike'mizde ağırlamayı hedefliyoruz. 2022 yılında tekrar canlandırdığımız ve daha da güçlendirerek büyüttüğümüz Hasyurt Tarım Fuarı'nda sektörün bütün paydaşları bir araya geliyor" dedi.

'FİNİKE PORTAKALI DALINDA KALDI'

Finike portakalını katma değerli bir ürün haline getirmek istediklerini belirten Geyikçi, “Bölgemizdeki ürün kalitesinin daha da artması daha çok sofraya ulaşmak için üreticilerimize her zaman destek olmaya çalışıyoruz. Bu fuar da bunun için çok önemli. Tarım sektöründeki yeniliklerin görülmesi, yeni fikirlerin ve işbirliklerinin ortaya çıkması, yeni pazarlar bulunması açısından Hasyurt Tarım Fuarı sektörün bütün paydaşlarına büyük katkı sunmaktadır. Bu sene çok değerli Finike portakalımız hak ettiği karşılığı alamamış ve ne yazık ki dalında kalmıştır. Bu fuarda en önemli amaçlarımızdan biri de Finike portakalımızın hak ettiği karşılığı bulmasını sağlamaktır" diye konuştu.

FUARDA ETKİNLİK VE PANELLER DÜZENLENECEK

Fuarda birçok etkinliğin yapılacağını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, “Bu yıl 27'nci kez düzenlenecek Hasyurt Tarım Fuarı, Antalya'mızın dört bir yanından tarım sektöründeki profesyonelleri, çiftçileri, akademisyenleri ve sektörle ilgili diğer paydaşları bir araya getirerek önemli bir platform sağlayacak. Sektördeki yenilikleri, teknolojik gelişmeleri ve en son tarım uygulamaların tanıtılmasının amaçlandığı fuar, bitki beslemeden gübreye, zirai ilaçtan tohuma ve fideye, sera plastiğinden mekanizasyona kadar tarım sektörünün her alanından katılımcıya geniş bir yelpazede ürün ve hizmetleri sergileme imkânı sunacak. Ziyaretçiler ve katılımcılar, fuar boyunca düzenlenecek panellerle sektördeki güncel konular hakkında bilgi edinecek ve deneyimlerini paylaşacak" dedi.

Kumluca Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Özçetinkaya ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Özen de herkesi tarım sektörü için çok önemli olan fuara katılmaya davet etti. (DHA)

FOTOĞRAFLI