Antalya ATSO Başkanı Bahar: Enflasyonun hızla düşmeye başladığını, hep birlikte göreceğiz

ATSO Başkanı Bahar: Enflasyonun hızla düşmeye başladığını, hep birlikte göreceğiz

30.04.2024 - 19:21 | Son Güncellenme:

ATSO Başkanı Bahar: Enflasyonun hızla düşmeye başladığını, hep birlikte göreceğiz

ATSO Başkanı Bahar: Enflasyonun hızla düşmeye başladığını, hep birlikte göreceğiz

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- Seçim sonrası sıranın enflasyonla mücadeleye geldiğini belirten ATSO Başkanı Ali Bahar, “Önümüzde iki-üç ay kaldı. Temmuz- ağustos toplantılarımızda enflasyonun hızla düşmeye başladığını, hep birlikte göreceğiz" dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) nisan ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Öztürk başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. Toplantıda Hesapları İnceleme Komisyonu'nun çalışma raporuna ilişkin meclis üyelerinden şerh koyan ve red veren isimler oldu.

TAZMİNAT TARTIŞMASI

Meclis üyelerinden Mustafa Ayanoğlu, yeni yönetim seçildikten sonra eski genel sekreter ve iki personelin tazminatsız işlerine son verilmesine yönelik olayları hatırlatarak, şunları söyledi:

“Ocak 2023 meclis toplantısında bir personelin tazminatı ödenmeden hakkında suç duyurusunda bulunularak, iki personelinde tazminatları ödenmeden işlerine son verilmişti. Ben de yönetime şunu demiştim, 'Bakın bunlarla çalışmak istemeyebilirsiniz normaldir. Bunların eşi çocukları var niye böyle karar aldınız' diye sormuştum. Ali başkan, 'Yönetim olarak böyle uygun gördük. Şeriatın kestiği parmak acımaz' diye yanıt vermişti. Birisi Vildan hanım emekliliğine kısa süre kalmıştı, diğerleri de tazminatları ödenmesi durumunda itiraz etmeyecekti. Ama yönetim anlaşma, helalleşme yerine başka bir yolu tercih etti. Bu arkadaşlar mahkemeye gitti. Bu keyfi kararın odamız bütçesine 2,5-3 milyon TL yansıması oldu. Bu bir kamu zararıdır. Benim önerim, biz 60 bin üyenin ödediği parayı korumakla mükellefiz. İcra makamı bu parayı oda bütçesinden değil, o günkü kararda imzaları bulunan yönetim tarafından ödenmesinin daha uygun olacağını düşünüyorum ve hesapları inceleme komisyonu raporuna şerh koyuyorum" dedi.

Konuyla alakalı meclis üyelerinin sorularını da yanıtlayan ATSO Başkanı Ali Bahar, personelin tazminatları ödenmeden işten çıkartılmalarına ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Sorunlu gördüğümüz şeyler vardı, işten çıkartıp mahkemeye başvurduk. Yargıya intikal etmiş bir konu. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının başvuracağı gibi" diyerek, tazminat davasına ilişkin de bir üst mahkemeye itiraz edildiğini söyledi.

142'NCİ KURULUŞ YILDÖNÜMÜ

Yönetim kurulu faaliyet raporu kapsamında konuşan ATSO Başkanı Ali Bahar, ATSO'nun bu yıl 142'nci kuruluş yıldönümünün kutlandığını söyledi. Bahar, 1882 yılında 100 üye ile faaliyete başlayan odanın, bugün pek çok ulusal ve uluslararası organizasyona ev sahipliği yapan, bölge ve ülke ekonomisine yön veren, 65 bin üyeli bir çınar haline geldiğini söyledi. Bahar, “50 yıllık kurumların, şirketlerin 'tarihi' sayıldığı ülkemizde, 142 yıllık bir sivil toplum örgütü olmanın, böyle bir çınarın gölgesi altında toplanmanın gururu, bizim için tarif edilemez bir duygudur. Bir yandan bu gururla, diğer yandan dev bir eko-sistemi temsil etmenin verdiği sorumlulukla ve tüm bunları çevreleyen bir gelecek vizyonu ile çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

SİYASİ İKLİM MEMNUNİYETİ

Yerel seçim sonuçlarının hayırlı olmasını dileyen Ali Bahar, “Seçim öncesi süreçte, bu kürsüden defalarca dile getirdiğim gibi, proje köprüsü, barış elçisi, Antalya için birlik ve beraberliği sözümüzü tekrarlıyorum. Şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da belediyelerimizin hizmetlerini yakından izleyeceğiz. İş dünyamızın talep ve beklentilerini dile getireceğiz. Antalya için öncelikle 2 milyon 700 bin hemşehrimizin, sonra da şehrimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin en iyi hizmeti alması için, mücadele edeceğiz. Diğer taraftan Ankara'da iktidar ve muhalefet arasında son haftalarda oluşan siyasi iklimi büyük memnuniyetle izlediğimizi de belirtmek istiyorum" diye konuştu.

SIRA ENFLASYON İLE MÜCADELEDE

Normalleşme bekledikleri alanlardan birinin de ekonomi olduğunu söyleyen Bahar, "Seçim gecesi Sayın Cumhurbaşkanının, hemen arkasından Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Sayın Hazine ve Maliye Bakanının ekonomimize dönük olarak dile getirdikleri düşüncelerinden ötürü memnuniyet duyduk. Enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadelenin, Türkiye için bir gereklilik değil zaruriyet olduğuna inanıyoruz. Son zamanlarda şöyle şikayetler duyuyoruz: 'Faiz yüzde 50'ye çıktı ama enflasyon düşmüyor', 'Faiz yüzde 50'ye çıktı ama yabancı sermaye gelmiyor', 'Faiz yüzde 50'ye çıktı ama değişen bir şey yok' Öncelikle şu tespiti yapalım: En büyük sorunumuz enflasyondur. Bu sorunu sadece enflasyonu yaratan sebepleri ortadan kaldırarak çözebiliriz" dedi.

'ENFLASYONUN HIZLA DÜŞMEYE BAŞLADIĞINI, HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ'

Enflasyonla mücadele ederken uygulanan para politikası araçlarının etkilerinin, gecikmeli olarak hissedilir olduğunu belirten Bahar, “Bu sadece bizde değil, dünyanın tüm ekonomilerinde zaten böyledir. Bakın mevcut faiz düzeyi daha birkaç aydır, beklenen enflasyon düzeyinin üzerine çıkmış durumdadır. Şirketler de, insanlar da yavaş yavaş TL varlıklara geçmeye başladı. Yabancı yatırımcılar kademeli olarak TL repo, TL tahvil ve hisse senetlerine yatırıma dönüyorlar. Önümüzde iki-üç ay kaldı. Temmuz-Ağustos toplantılarımızda enflasyonun hızla düşmeye başladığını, hep birlikte göreceğiz. Daha önceki açıklamalarımda da dile getirdiğim gibi, enflasyonu yenmek için ihtiyacımız olan üç şey sabır, disiplin ve tüm tarafların bunu paylaştığı bir dezenflasyon sürecidir. Sonbahar sonuna kadar enflasyonla mücadelede önemli bir yol kat etmiş olacağımızı düşünüyoruz. Gerek iş dünyamız gerekse vatandaşlarımız bu konuda üzerine düşen hassasiyeti göstermişlerdir, göstermeye de devam edeceklerdir" dedi.

EN HIZLI BÜYÜYEN İL OLMA BEKLENTİSİ

Kıdem tazminatı konusunda iş dünyasının ciddi sorunlar yaşadığından bahseden Ali Bahar, iş dünyası üzerindeki bu yükü alacak şekilde bir sistem kurulması gerektiğini anlattı. Antalya'nın, Türkiye'nin en hızlı büyüyen illeri arasında ilk sıralarda geldiğini kaydeden Bahar, bu yıl Antalya'nın en hızlı büyüyen il olmasını beklediklerini de açıkladı. Bahar, “Antalya geçen yıl, 16 milyonu aşan yabancı ziyaretçi sayısı ile dünyanın en fazla ziyaretçi alan dördüncü şehri olmuştu. Bu yıl bunu daha da yukarı taşıyacağız. Elbette bunu sadece turizm sektörü ile yapmayacağız. Biz sadece turizmde değil, tarımda, ticarette, sanayide ve son olarak teknoloji alanında da güçlenen bir iliz. Bunu desteklemek amacıyla 23 Mayıs'ta çok önemli bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. 49 meslek komitemizin de yararına olacak, bölge içi ticaretin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacak, yapay zeka destekli bir B2B Networking etkinliği düzenliyoruz. Bu etkinlikte, her bir üyemiz, yapay zeka tarafından, kendi iş potansiyeline uygun 10 firma ile eşleşecek ve bu firmalarla iş görüşmeleri yapacaktır. Burada asıl hedefimiz, katma değerli ürün sayısının artırılması, ihracatta kentimizin rekabet avantajının korunması ve ileri teknoloji ürünlerinin hızla bölgemizde yaygınlaşmasını sağlamaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI