Liseyi bitiren evlatlarımız için, üniversite seçim dönemi başlıyor. Devlet üniversitelerinden birisini seçmek durumunda değilseniz, ülkemizde çığ gibi büyüyen vakıf üniversitelerinden birisini seçmek zorundasınız. Üniversite veya yüksekokul seçerken çoğumuzun dikkatinden kaçan aşağıdaki unsurların araştırılması gerekiyor.
1. Seçeceğiniz üniversitenin Mütevelli Heyeti kimlerden oluşmaktadır? Bu kişilerin deneyimleri nedir? Mütevelli Heyet Başkanı kendi oğlunu, torununu, gelinini vs. Mütevelli Heyete sokmuş mudur? Yani, üniversite ne kadar kurumsallaşmıştır?
2. Üniversiteler kâr amacı gütmüyor gibi görünse de, Mütevelli Heyet Üyeleri ve yöneticiler üniversiteden bir şekilde, olması gerekenden fazla nemalanıyor olabilirler. Bir üniversite durmaksızın yeni yatırımlar yapıyor, eğitim kadrosunu güçlendiriyor, öğrenciler için her yıl artan oranda yenilik ve kolaylıklar sağlıyor olmalıdır.
3. Seçeceğiniz üniversitenin burs olanakları nelerdir? Öğrencilerin ne kadarına, hangi oranda burs verilmektedir? Üniversite, sporu ve sporcuları hangi oranda desteklemektedir?
4. Seçeceğiniz üniversitede araştırma yapılmakta mıdır? Gelişmiş ülkelerde, üniversitelere her yıl devlet tarafından araştırma projeleri verilmektedir. Bu projeler, yeniliklerin ve icatların temel ortaya çıkış noktasıdır. Girmek istediğiniz üniversitelerin araştırma projeleri incelenmeli ve kütüphanesinin büyüklüğü araştırılmalıdır.
Dünya vatandaşı yaratmak
5. Girmek istediğiniz üniversite bir dünya vatandaşı yaratabilmekte midir? Yabancı dil eğitimi hangi seviyede verilmektedir? Üniversitenin uluslararası üniversitelerle ilişkisi hangi orandadır. Gelişmiş ülkelerden birinde, en az bir yılınızı geçirebileceğiz bir yerleşikliği var mıdır? Seçeceğiniz üniversite bilimselliğe, özgür düşünceye ve bilgiye ulaşmaya hangi ölçüde önem vermektedir?
6. Girmek istediğiniz üniversite, mezunlarını örgütlemiş midir? Artık, üniversite eğitimi, mezun olmakla bitmemektedir. Gelişmiş üniversiteler, mezunlarını sürekli takip etmekte, mezunlarla mevcut öğrenciler tanıştırılmakta ve bir araya getirilmektedir.
7. Üniversiteye sadece iş bulmak için değil, iş kurmak için de gidersiniz. Bu nedenle, okurken iş tecrübesi kazanmak son derece önemlidir. Üniversitenizin hangi seviyedeki şirketlerle işbirliği içinde olduğunu ve üniversitede okuduğunuz süre içinde her tatilinizde nerelerde staj yapabileceğinizi öğrenin.
8. Üniversite ve sizin seçeceğiniz fakültenin öğretim üyelerinin kalitesini araştırın. Yazdıkları kitapları, bilimsel yazıları ve verdikleri konferansları detaylı biçimde inceleyin.
9. Üniversitenin bir kampüs içinde bulunması son derece önemlidir. Tercihen, bu kampüs şehir dışında olmalı; fakat şehre kolayca ulaşılabilmelidir. Kampüs hayatı sayesinde, öğrenciler hayatta birlikte mücadele verecekleri arkadaşları ile tanışır; en önemlisi, çalışmayı öğrenirler. Kampüs hayatı, öğrenciye, çalışmak için daha çok vakit ayırma olanağı verir.
İş mi, eş mi?
Hayatta iş seçimi, eş seçiminden önemlidir. İyi bir işiniz varsa, iyi bir eşiniz olma olasılığı yüksektir. İş seçimiz ise, üniversite seçiminizle yakından ilgilidir. Özgüven kazanacağınız, özgür düşünebileceğiniz ve farklı olabileceğiniz bir üniversite seçiniz.