Ekonominin durumuna rağmen, Merkez Bankamızın rezervleri yeterli seviyede.
Bir miktar düşme yaşanmış olsa da, brüt rezervlerdeki 92.5 milyar dolarlık seviye gayet iyi. Bazı ekonomistler, Merkez Bankası’nın tüm borçları düştükten sonraki rezerve bakılması gerektiğini söyleseler de, bu husus doğru değil. Çünkü bu durumda Merkez Bankası, ticari bankaların yasal karşılıklarını da geri ödemiş gibi gösteriliyor.
Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Akbank kaynaklı aşağıdaki grafik, çeşitli tarihlerdeki Merkez Bankamız rezervlerini gösteriyor.
Öte yandan, Döviz Mevduat Hesaplarının toplam mevduat içindeki payı hızla yükseliyor. Aşağıdaki grafik bunu işaret ediyor.
Enflasyon nasıl?
Enflasyonda yüksek seyir sürüyor. Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) kaynaklı grafik bunu gösteriyor.
Merkez Bankamız enflasyonun bu yıl %14.6 olacağını tahmin ederken, bankalar ortalamasının baz senaryosu enflasyonu %16.7 olarak tahmin ediyor. Baz tahmin petrol fiyatlarını 61.6 dolar/varil ve kuru 1 dolar=6.38 TL olarak alıyor.
Bütçe açığı...
Bütçe açığı artmaya devam ediyor. Nisan sonunda 54.5 milyar TL açığa ulaşılmakla, bu yıl için Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile tahmin edilen bütçe açık rakamının % 68’ine gelindi. Faiz dışı dengede ise 16 milyar TL açık verildi. YEP, bu konuda 36.7 milyar TL fazla verileceğini söylüyordu. 12 aylık kümülatif açık miktarı 104 milyar TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Vergi gelirleri faiz dışı gideri karşılamakta gittikçe zorlanıyor. Bu durum, yeni vergi artışlarını gündeme taşıyor.
Milli Muhasebat kaynaklı yandaki tablolar bu konuları izah ediyor.