Üç yıllık “Orta Vadeli Ekonomi Programı” olumlu tedbirlerle dolu. Ancak, unutulan veya eksik bırakılan tedbirler de var. Programda önemli bulduğum konulara değinmeye devam ediyorum;
- Kamu hizmeti sunumuyla doğrudan ilişkisi olmayan makam aracı, lojman ve sosyal tesislere yönelik harcamalar sınırlandırılacak. Bu konuda geç bile kalındı. Olumlu tedbir.
- Kamuda yeni idari hizmet binası yapımına ve kiralanmasına izin verilmeyecek. Bu tedbir de çok iyi. Son zamanlarda, yaptığı gayrimenkulü satamayan müteahhit, devlete kiralama yoluyla zararını azaltma yoluna gidiyordu.
Vergi işleri
- Vergi mevzuatı sadeleştirilecek. Yıllardır bu konu her programda yer alır, bir türlü gerçekleştirilemez.
- Vergi, prim ve diğer kamu alacaklarına ilişkin yapılandırmaya gidilmeyecek. Bu konuda, bir açıklama yapılmasına gerek yoktu. Kamunun menfaati varsa, her zaman sistemde değişiklik yapılabilir.
- Lüks ve/veya ithal yoğunluğu yüksek ürünler listesi güncellenerek vergi düzenlemesi yapılacak. Bu zaten sık sık yapılıyor. Önemli olan, gümrüklerde kaçağın önlenmesi.
- Özelleştirme portföyünde bulunan varlıkların ekonomiye kazandırılmasında yeni modeller kullanılarak ekonomik katma değer bazlı planlamaya geçilecek. Yeni modeller nedir? Göreceğiz.
Tapu harçları
- Tapu harçları ve emlak vergilerinin gerçek değerleri üzerinden alınması sağlanacak şekilde gayrimenkul vergilendirme sistemi yeniden düzenlenecek. Bence, en önemsenmesi gereken tedbirlerden biri budur. Bu konuda, daha önce düşük göstermiş olan herkes için af çıkarılması, eskinin temizlenmesi lazım. Sonra, gayrimenkul alım satım vergileri çok çok düşük seviyelere indirilmelidir. Daha sonra, herkes gerçek değerleri kullanmaya başlayınca, tedricen vergiler artırılabilir.
- İmar planı revizyonlarıyla oluşan değer artışlarından kamuya gerçekçi oranda pay alınması ve artışların adaletli paylaşımı sağlanacak. Bu konu zaten imar affıyla gündeme getirilmiş durumda. Olumludur.
- Sosyal sigorta sistemi yeniden düzenlenecek. Çok yerinde bir karar. Çünkü, burada ciddi açık var.
Öncelikli yatırımlar
- Cari açığın düşürülmesi amacıyla ilaç, kimya, petrokimya, enerji, makine/teçhizat ve yazılım sektörleri öncelikli yatırım yapılabilir alanlar olarak belirlenmiş. Çok yerinde bir tedbir.
- Ülkemizde üretilmeyen 20 biyoteknolojik ilacın yerli üretimi teşvik edilecek, biyoteknoloji alanında yetkinliklerimiz artırılacak. Yerinde bir tedbir ama sayı sınırlaması neden?
- Petrokimya kümelenmesi ve Ceyhan Endüstri bölgesi hayata geçirilecek. Şahane bir karar. Türkiye, dünyanın en büyük petrokimya ürününün alınıp satıldığı bir ülke ama petrokimya tesisi yok.
Serbest ticaret
- Yürürlükteki serbest ticaret anlaşmaları gözden geçirilecek, cari işlemler açığını azaltmaya yönelik hedefler konularak bunların takibi yapılacak, makroekonomik hedefleri destekleyici yeni serbest ticaret anlaşmaları oluşturulacak. Olumlu. ABD ile de serbest ticaret anlaşması yapılması yoluna gidilmelidir.
- Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik çalışmalar tamamlanacak. Bravo. Alkışlanacak bir karar.
- Kuşak ve Yol Girişimi çerçevesinde Çin ile ikili ticari ve ekonomik ilişkiler geliştirilecek. Mutlaka yapılması gerekli.
- Sağlık turizminin geliştirilmesi için projeler planlanarak hayata geçirilecek. Akıllı olur.
- Güneş, rüzgâr, biyokütle, yenilenebilir enerji ve yerli kömür kaynaklarının elektrik üretimindeki payı artırılacak. Bu tedbir dışa bağımlılığı azaltacaktır ve yerindedir.
Yeni program ülkemize hayırlı olsun.