Tom Wainwright, “Narkotik Ekonomisi-Bir Narkotik Kartelini Nasıl Yönetirsiniz? (Narco Economics-How to Run a Drug Cartel?)” isimli bir kitap yazdı.
Narkotik işi yapan kartellerin en önemli işi, sistem dışı para kazanmak, vergi vermemek ve kazandıkları parayı aklamaktır. ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkeler, narkotik kartellerine savaş açmak zorundadırlar. Çünkü karşılıksız olarak basıp, diğer ülkelere borç vererek faiz kazanan kendi bankacılık sistemlerini korumak zorundadırlar.
Aslına bakılırsa, gelişmiş ülkeler narkotik kullanımına karşı değillerdir; hatta narkotik kullanımını kişi özgürlüğünün bir parçası sayarlar. Bu yüzden, ABD’de mariuhana serbest bırakılıyor. Bu yüzden, Hollanda’da narkotik büfelerde satılıyor.
Narkotikten veya diğer kaçakçılıklardan elde edilen paranın nerede kullanılacağı kontrol edilemediği gibi, gelişmiş ülkeler bu paradan vergi de alamamaktadırlar. İşte, esas narkotik işine karşı çıktıkları iki nokta bundan ibarettir.
Sistem dışı işlem yapmak
ABD, ithalata vergi koyarak veya kotalar oluşturarak, aslında kendi ayağına kurşun sıkıyor. İran gibi ülkelere ambargo uygulamak da bu ülkelerin sistem dışı işlem yapmalarını zorunlu hale getiriyor. Ambargo uygulanan ülkeler, bir anlamda, narkotik kartelleri gibi çalışıyorlar. Çünkü ABD’den borç almıyorlar, ona faiz vermiyorlar, her türlü kaçak mal trafiğine mecburen göz yumuyorlar ve kara parayla işlem yapmak zorunda kalıyorlar.
Ambargo konulan ülkeler, bir müddet sonra kaçınılmaz olarak, yalnız narkotik değil, her türlü kaçakçılık işine göz yumacak ve buradan devletlerinin ortaklığıyla para kazanacaklar.
Sistem dışılık ise, gelişmiş ülkelere ve en çok da ABD’ye zarar verir.
Ambargo altındaki ülkeler
Narkotik kartelleri, zaman içinde narkotik dışındaki her türlü kaçakçılığa da girmiş bulunuyorlar. Taşınabilir kirli nükleer bomba üretmek, her türlü yasa dışı silah ticareti yapmak, gümrük almak isteyen ülkeye her türlü malı gümrüksüz olarak sokmak, beyaz kadın ve köle ticareti yapmak bunlar arasında. Bu işe şimdi, mülteci ve göçmen ticareti ile deniz korsanlığı da eklendi. Yakında, çıkar amaçlı olarak ülkelerin internet sistemlerini çökertmek ve bitcoin ticareti gibi sistem dışı işlemler daha da yaygınlaşacak. İşte, durumun farkına varan Avrupa ülkeleri, bu nedenle ABD’yi uyarıyor ve ambargo siyasetini istemiyorlar.
Narkotik kartellerinin yaklaşık 250 milyon müşterisi bulunuyor. Kaçakçılık hariç, sadece narkotik işinde, yıllık 300 milyar dolar para dönüyor. ABD, narkotik kartellerinin hegemonyasını kırabilmek için her yıl yaklaşık 100 milyar dolar harcıyor; yılda 1.7 milyon kişiyi tutukluyor, tutuklananların 250 bini hapse gönderiliyor.
Narkotik işinde % 30.000 kâr marjı olduğu için bu iş devam ediyor ve diğer kaçak işler de birlikte yürüyor. Bu arada, birçok Güney Amerika ülkesi, karşı gibi görünmekle birlikte, narkotik işini destekliyor.