Motosiklet, kullanıcısının hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır. Motosiklet kullananlar, otomobil kullananlardan çok daha fazla şey bilmek zorundadır. Araçlarını iyi tanımaları, tamir edebilmeleri, ilk yardım müdahalelerine hâkim olmaları, grup halinde seyahat etmenin kurallarını öğrenmeleri, otomobil sürücülerinin veya yolun beklenmedik durumları karşısında soğukkanlılıklarını korumaları gerekmektedir.
Her motosiklet kullanıcısı, bu konuda ders ve eğitim almalı, ehliyet sahibi olmalıdır. Yine de iyi kullanım, uzun süre gerektiren bir tecrübeye bağlıdır. Yeni çıkan üç tekerlekli motorların hareket kabiliyetleri çok daha iyidir. Yeni kullanmaya başlayanlar, genellikle standart motorları tercih ederler. Uzun yol amaçlı, yere yakın seleli, spor amaçlı, toprak yollar için olan motor çeşitleri vardır.
Rüzgârlık, kış şartlarında ve yağmurlu havalarda çok faydalı bir aksesuvardır. Motor ve benzin kapasitesi, yolcu sayısı, vites sayısı ve özellikleri, sürücünün kullanım pozisyonu, yere yakın sele, yerden yükseklik, gidonun ve elciklerin konumu, şasinin sağlamlığı, aerodinamik, fren gücü, bagaj taşıma olanağı, süspansiyon, ilerideki bakım masrafları, treyler çeki demiri, süsler, elden çıkarma kolaylığı ve fiyat gibi özellikler satın alınırken bakılacak hususlardır. İkinci el motor alınırken, çalıntı olup olmadığı incelenmeli ve erbabına danışılmalıdır.
Satın alındıktan sonraki en önemli kural, motorunuzun binmesi için bile olsa, başkasına verilmemesidir. Bakımla ilgili dokümanları da mutlaka saklayınız.
Unutmayınız
Her motosiklet kullanıcısı, gerekli durumlar için yanında bulunduracağı malzemeyi bilmelidir. Bunlar;
- İlk yardım çantası, çok amaçlı bıçak, çöp poşeti, yağmurluk, çekme halatı, el lambası, GPS-pusula-bölge haritası, yürüme pabucu, su-kahve kabı, en az 3000 kalorilik yiyecektir.
- Başlık (helmet), göz ve kulak koruyucu, koruyucu ceket(tercihan deri), eldivenler, uzun pantolon ve kaymaz tabanlı bot veya ayakkabı zaten kullanılacaktır.
- Ceketinizin bir yerinde, motorunuzun yedek anahtarını taşıyınız. Minik bir lastik havası ölçüm anahtarı bulundurunuz. Mümkünse, kulak tıkacı kullanınız. İstediğiniz oranda, tercihan 30 desibele kadar sesi kulak tıkaçları sayesinde giderebilirsiniz. Kulak tıkaçları, artık neredeyse tüm müzisyenler ile düğünlerde ve kulüplerde sesten şikâyetçi olanlar tarafından kullanılıyor.
- Ceketiniz, motordan sonraki en çok para harcayacağınız kullanım parçasıdır. Kazaya karşı koruyucu özellikleri olan, eldivenlerle kullanım uyumu bulunan, fark edilmeniz için yansıtıcı şeritleri bulunan, tercihen sırtınızı koruyucu özellikte bir ceket seçiniz.
- Tüm yüzü kapatan başlıklar maksimum koruma sağlar. Bazı başlıklar, hem müzik dinlemenizi sağlayan hem de gürültüyü kesen kulak tıkaçlarıyla donatılmıştır.
Daha ciddi
Daha ciddi motosiklet kullanıcıları veya motosporcular, boyun-omurga ve omuzları, el ve ayak dirseklerini koruyan giysiler giyer; giysilerinde bozulmayan metal fermuarlar kullanır ve ceplerinde gerektiğinde ulaşılacak adres ve telefon bilgileri taşırlar.
Bir piyano satın alabilirsiniz. Ama bu sizi müzisyen yapmaz. Motosiklet alımı ve kullanımı da öyledir. Emniyetlive dikkatli kullanım zaman içinde öğrenilir. Her binişte, motorunuzda yağ sızıntısı olup olmadığını, lastiklerinizin havasını, ışık ve frenlerinizi kontrol ediniz. Titreyen ya da gevşek vida ve somunları sıkınız.
Usta bir motorcu, ani ve sert fren yapmayı bilen, başka motorları da denemiş, toprak ve çamurlu yollarda motor kullanmış, kendinden daha iyi binicileri izlemiş, en ileriye bakmayı bilen, oturma ve enstrümanların konumunu iyi ayarlamış, yağmur-sıcak-soğuk havada kullanım deneyimi olan kişidir.
Motosiklet kullanmak ciddi bir iştir. Kullanıcı, trafik kurallarına uymalı, başkalarının ve otomobillerin haklarını engellememeli, onlardan gelebilecek tehlikelerden korunmayı bilmelidir. Gelişmiş ülkelerde, hareketli trafikte motorlar saatte 20 km hızı geçemez.