Hükümetler ilaçlarda, sağlık sektöründe ve besinler içinde katkı maddesi olarak, marihuana kullanımına sıcak bakarken, marihuana üretiminin kontrol edilmesi eğilimindeler. Bu denetimin uluslararası kurumlarca yapılması gündemde.
Kenevirden her türlü tekstil ürününün yapılabilecek olması tekstil sanayicilerinin ilgisini çekiyor. Ancak, kenevir üretiminin kontrolsüz hale gelip eroin ve LSD üretimine kapı açabilme olasılığı hükümetleri düşündürüyor. Yine de 2016 yılında sadece 292 milyon dolar olan kenevir üretiminin bu yılın sonunda 2.15 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağı anlaşılıyor.
İzinler alındı
FDA’nın (Amerikan İlaç Ajansı) geçtiğimiz temmuz ayında, “sara hastalığına iyi geldiği iddia edilen” bir ilaca izin verdiği biliniyor. Kenevir ihtiva eden ilaçların MS, Parkinson ve bazı kanser hastalıklarında da iyileştirici etkisinin saptandığı ancak araştırmaların halen devam ettiği belirtiliyor.
Halen Amerikan pazarında içinde kenevir bulunan binden çok ürün satışına izin veriliyor.
Doz meselesi
Kenevirde 100’den fazla değişik molekül bulunduğundan, önerilen ilaçların hangi dozda alınacağı konusunda ise araştırmalar sürüyor. Doktorlar, ilaçların ilk aşamada en düşük dozda alınmasını öneriyor. Katkı maddesi anlamında ürünlerin içinde bulunan marihuananın miktarı düşük olduğundan, bu ürünlerin tüketilmesine birçok ülkede izin veriliyor. Ancak, uzmanlar bu çeşit besin ve maddelerin bilinmeyen internet satıcılarından alınmaması gerektiğini söylüyorlar. Öte yandan, hamilelerin ve sütannelerin, doktor izni alınmadan marihuana ihtiva eden ilaçları ve besinleri kullanmaması öneriliyor.
Marihuananın kontrollü olarak kullanılabilmesi için klinikler açılması da öngörülüyor. ABD’de açılacak kliniklerin her birinde bu yıl içinde 15.000 hasta tedavi görebileceği ön görülüyor.