2019 yılında, gelişmekte olan ülkeler borç bulmakta zorlanacaklar. Çünkü gelişmekte olan ülkeler, geçtiğimiz dönemlerde gelişmiş ülkelerde yaşanan parasal genişlemeler nedeniyle, rahatça borçlanabildiler. Şimdi ise, başta Amerikan Merkez Bankası (FED) olmak üzere, gelişmiş ülke merkez bankaları bilançolarını küçültüyorlar. FED, 2019 yılında bilançosunu 600 milyar dolar daha küçültecek.
Akbank, IIF ve Bloomberg kaynaklı aşağıdaki grafik, FED ve Avrupa Merkez Bankası’nın bilanço büyüklüklerindeki gelişmeleri gösteriyor.
Gelişmekte olan ülkeler, 2019 yılında 2 trilyon dolardan fazla dış borç ödeyecekler. Aşağıdaki tablo, bu ödemelerin toplamını ve Türkiye’nin durumunu gösteriyor.
Bu durum, ABD Doları’nın, özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanmaya devam edeceğini gösteriyor.
Aktivite zayıflıyor
Aşağıdaki grafik, gelecek yıl ülkemizde, ekonomik aktivitenin zayıflayabileceğini gösteriyor. Ancak, kurların da etkisiyle ihracatın artması, üretimde artışlar getirebilecek. Öte yandan, gerek kur etkisi, gerekse petrol fiyatlarının düşük seyretmesi, cari açık problemimizi ortadan kaldırıyor. Ayrıca, otomotiv gibi bazı sektörlere teşvik getirilmesi ekonomik canlılık yarattı. Bu durumda, gelecek yıl ülkemizin büyümesi, hesap edildiği gibi sıfır veya eksi değil, %2 civarında olabilecek.
Merkez Bankamızın güttüğü sıkı para politikası ise, iç talepte daralma yaratmaya devam ediyor. Tüketimin gerilemesi, ekonomimizde yeniden dengelenmenin başladığını gösteriyor. Yatırım harcamalarındaki gerileme durduğu anda, yeni dengeyi yakalıyoruz demektir.