Gelişmiş ülkeler ekonomi-lerinde, kriz sonrası normalleşme, destekleyici para politikaları eşliğinde devam ediyor. Gelişmiş ülkelerdeki enflasyon baskısı son dönemde toparlanmaya başladı. Akbank, Bloomberg, FT ve Goldman Sachs kaynaklı aşağıdaki grafikler, gelişmiş ülkelerdeki enflasyon ve ücret seviyelerini gösteriyor. Gelişmiş ülke merkez bankaları, yıllık enflasyonu % 2 seviyelerine yükseltmek istiyorlar. Şimdiye kadar, sadece İngiltere bu hedefi tutturabildi. Amerikan Merkez Bankası FED, faiz yükselterek bu seviyeyi yakalamak istiyor. Aksi takdirde, daha önce piyasaya verdiği parayı geri almakta zorlanabilecek.
Öte yandan, ücret artışlarındaki düşük seyir, enflasyonda kalıcı toparlanmanın ancak orta vadede gerçekleşebileceğini gösteriyor. Aşağıdaki grafik, gelişmiş ülkelerdeki ücret artışlarını gösteriyor.
Ülkemizde yüksek büyüme
Yurt içinde büyüme yüksek seyrediyor. IMF de bu yüksek seyri onayladı ve büyüme beklentilerini artırdı. Ancak, özel yatırımlardaki zayıf seyir sürüyor. Akbank ve TÜİK kaynaklı aşağıdaki tablolar, yatırımların ve ihracatın arttığını, özel tüketimin yavaşladığını gösteriyor. Birinci tablo, büyümedeki yıllık değişimi gösterirken; ikinci tablo, çeşitli kalemlerin büyümeye katkılarını içeriyor.
Öte yandan, öncü göstergeler de büyümenin süreceğini işaret ediyor. Akbank ve Bloomberg kaynaklı aşağıdaki tablo, hem üretimin hem de satışların arttığını gösteriyor. (2017 üçüncü çeyrek verileri için * Temmuz ayını, ** Temmuz-Ağustos aylarını işaret ediyor.)
Ekonomik büyüme ve düzelmenin 2019 yılına kadar güçlü seyredeceği anlaşılıyor.