Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Global ölçüde ekonomik büyüme sürüyor; yatırımlar gelişmekte olan ülkelere kayıyor. Ekonomik büyümeler, sadece korumacı politikaların gündeme getirilmesi nedeniyle düşebilecek. Korumacı politikalar şimdilik sadece ABD tarafından gündeme getiriliyor. İran ve Katar gibi ülkelere ambargo uygulanması da korumacı politikalar arasında sayılıyor ve global ölçüde ekonomik canlılığı azaltıyor.

Global ölçüde enflasyon ve özellikle de servis sektörü enflasyonu yükseliyor. Global ölçüdeki enflasyon baskısı, her ülkenin mevcut enflasyonunun %1 ila %2 oranında artmasına neden olacak.

Haberin Devamı

ABD’de büyüme artıyor

ABD’de son 52 aydan beri her ay 206.519 kişiye yeni iş olanağı sağlandı. 91 aydan beri iş gücü azalması olmadı. Bu süreklilik tarihi bir rekor anlamına geliyor. ABD’de kurumlar vergisi oranlarının %35’ten %21’e düşürülmesi, şirketlerin kârlılığını artırıyor ve yeni yatırımlar yapmalarına olanak tanıyor. ABD’li şirketler, uluslararası yatırımlarından yılda 2.8 trilyon dolar kâr elde ediyorlar. Vergi indirimi sayesinde, bu kârların da ABD’de yatırılması öngörülüyor. ABD’de şirketlerin %77’sinin kârları beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Vergi indirimi, şirketlerin hisse değerlerini, 2018 yılında ortalama 10 dolar yükseltecek.

ABD’de faizlerin yükseltilecek olması piyasadan para çekileceği anlamına geliyor. ABD ekonomisindeki öncü göstergelerin yükseliyor olması da ekonomik durgunluk yaşanmayacağını gösteriyor.

ABD ekonomisindeki tek baskı, birkaç yıl vergi gelirlerinde ciddi düşmeler yaşanacak ve bu nedenle de bütçe açığının artacak olmasından kaynaklanıyor.

Ticaret savaşları

ABD’nin başlattığı ve genel anlamda Çin’i ve Rusya’yı hedef alan ticaret savaşları, hem global hem de dahili ekonomilerde enflasyonist baskı yaratıyor. Bugün, dünyada yapılan ihracatın %9’u ve ithalatın %14’ü ABD tarafından gerçekleştiriliyor. “Barron’s”dan alınan aşağıdaki grafik, ABD ve Çin’den diğer ülkelere yapılan ithalat ve ihracatı gösteriyor.

Dünyada ekonomik görünüm

İşte, bu grafikteki değerler, ABD Başkanı Trump’ın dış ticarete kota koyması sonucunu getirdi. Ancak, Çin, ABD’ye sattığı ürünleri kendisine komşu ülkelerde ürettirerek, bu ambargodan kurtulabilecek. Öte yandan, Çin’in karşı atağı, ABD’yi fazla zor durumda bırakmıyor. ABD ile Çin arasında, ABD’nin aleyhine yıllık 376 milyar dolarlık bir ticaret açığı var. Sadece, servis sektöründe ABD’nin Çin’e karşı 38 milyar dolarlık bir fazlası bulunuyor.