2012 yılında, Amerikan “The Atlantic” dergisinde, yabancı ülkelerdeki Amerikan Büyükelçiliklerinin, bulundukları ülkelerin devlet başkanları dahil olmak üzere tüm üst düzey yöneticilerinin DNA’sını aldıkları iddia edildi. Bu iddiaya karşı, ne gizli servis, ne Pentagon ne de diğer istihbarat teşkilatları herhangi bir açıklamada bulunmadı. İddiaya göre, sadece el sıkışmayla kişilerin DNA’sı elde edilebiliyor. Bu nedenle, Amerikan Başkanı’nı koruyan gizli servis, Başkanın dokunduğu her şeyi, sonradan temizliyor.
Kanser hücrelerini öldürmek üzere moleküler seviyede geliştirilen virüslerin, aynı zamanda insanlara kanser bulaştırmak amacıyla kullanılabileceği açıklandı. Nitekim, bazı şüpheli ölümlerde kanser virüsü bulaştırıldığı iddiaları ortaya atılmış bulunuyor. İngiliz kozmolojist Martin Rees 2020 yılına kadar yaklaşık 1 milyon kişinin bu veya buna benzer biyolojik silahlarla öldürülmüş olacağını söylüyor.
Yaşlandıkça suç işleme artıyor mu?
ABD’de yapılan ilginç bir istatistik, insanların yaşlandıkça suç işleme oranının arttığını ortaya koyuyor. Tıbbın gelişmesi sayesinde ömrün uzaması, çaresiz kalmış yaşlıların suça yöneldiğini gösteriyor. Güney Kore’de yapılan bir istatistik, 65 yaşın üzerindeki kişilerdeki suçluluk oranın 20001 yılında yüzde 12 iken 2013’e kadar yüzde 16.8 ulaştığını ortaya koydu. Aynı dönemde, Japonya’da 65 yaş üstü kişilerin işledikleri suçların ikiye katlandığı anlaşılıyor. İngiltere’de yaşlı mahkûmların sayısının gençlere nazaran üç kat fazla büyüdüğü ortaya kondu. Genel istatistikler, mağazalardan eşya çalma eğiliminin, yaşlılarda gençlere göre çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Takipçi satın almak...
SEC (Amerikan SPK’sı), Facebook’a yapılan girişlerin yüzde 2’sinin hileli olduğunu ortaya koydu. Bu rakam 20 milyon kişiye denk geliyor. Facebook’ta 1.500 Dolar’a 100.000 takipçi satın alabiliyorsunuz. Twitter’da 5 Dolar’a 4.000 takipçi satın alınabiliyor. ABD’de bir kitap bastırma girişimim var. 2000 Dolar fazla verirsem, kitabımın “Best Seller” yapılacağı vaat ediliyor.
Bankacılık daha sağlam
Yazılarımda bahsettiğim Bitcoin işlemleri Blockchain denilen bir yazılım üzerinde çalışıyor. Reuter’in iddiasına göre işlemlerin tamamlanması bir saate kadar sürüyor. Zaten, Bitcoin sitesinde de bu iddia kabul ediliyor. İşlemlerin çoğu 20 dakika içinde bitirilmiş olsa da, işlemler çok rahatlıkla internet korsanlarının müdahalesine açık bulunuyor. Bu nedenle, anında işlem gerçekleştiren bankacılık işlemlerinin, Bitcoin’e göre çok daha sağlam olduğu anlaşılıyor.
UBER
ABD’de verilen ilanlarla herkes UBER şoförü olmaya davet ediliyor. Birçok kişi hem UBER hem de rakip şirketlerin şoförü durumuna gelmiş vaziyette. Bu sayede, isterlerse kendi arabalarıyla dolmuş yapıyorlar; isterlerse, UBER veya rakip şirketlerin müşterilerine gidebiliyorlar. UBER sisteminin yaygın olduğu bazı ülkelerde UBER sistemine karşı olan taksiciler, UBER kullanan sürücüleri durdurup araçlarına zarar veriyor.
Banka hesabının önemi
2010 yılında Teksas’ta, araba kiralayan bir şirket arabalarına bir alet takarak aylık borçlar ödenmediği takdirde arabaların kullanılmaz hale gelmesini sağladı. Sistem, kazaları önlemek amacıyla otomobillerin çalıştığı sırada devreye girmiyor; otomobil yeniden çalıştırılmaya kalkılınca araba tamamen kilitleniyordu. Garajın eski bir çalışanı işinden kovulduğunda, garajın bilgisayar sistemine girmeyi başardı ve mevcut bütün arabaları kilitledi. Adamın banka hesabı bile olamaması, yakalanmasını olanaksız hale getirdi.
Dünya nüfusunun yüzde 30’unun, yani, 2 milyar kişinin henüz bir banka hesabı yok. ABD nüfusunun yüzde 12’si, Çin nüfusunun yüzde 36’sı, Arjantin nüfusunun yüzde 67’si banka hesabına sahip değil. 2016 yılında İngiltere Merkez Bankası Bank of England’ın dijital para yaratmaya başlayacağını ve diğer Merkez Bankalarının benzer işlem yapması gerektiği raporlandı. Bu yıl içinde, Çin Merkez Bankası da benzer bir uygulamaya geçecek.
Biz de, her vatandaşımızın bir banka hesabının olmasını sağlamalıyız.