Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Savaşta ve terör operas-yonlarında İnsansız Hava Araçları(İHA) çok etkili. Çünkü hedef bölgelerinde uçurulan taktik (silahsız) İHA’larla anlık istihbarat alıp uçakları, topçuyu yönlendirmek ya da silahlı İHA’larla doğrudan hedefi yok etmek mümkün. Nitekim TSK elindeki taktik İHA’ların katkısıyla teröristlere yönelik çok başarılı operasyonlar yaptı, yapıyor, hatta yakında yerli üretim silahlı İHA’larla doğrudan hedefleri yok etmesi de söz konusu. Yani İHA’lar çok ciddi bir üstünlük. Tabii bu kimin, hangi amaçla kullandığıyla da bağlantılı bir durum. Örneğin geçen ağustos ayında Suriye sınırında düşen ABD’nin iki İHA’sının YPG’ye bilgi aktardığına dönük iddialar var. Dahası ABD’nin YPG’ye verdiği silahlar arasında yer alan omuzdan atılan hava savunma füzeleri İHA’lar için büyük tehdit. Dolayısıyla da Türkiye’ye silahlı İHA vermeyen ABD’nin ,YPG’ye her türlü desteği sağladığı çok net. Hem de bunun ne demek olduğunu bile bile... Burnumuzun dibinde sergilenen bu tehlikeli oyunu havacı bir general şöyle yorumluyor:
“Suriye’de bir İHA savaşı da var. En az 7 ülkenin insansız hava araçları uçuyor. ABD, Rusya, İsrail’de taarruz amaçlı olanlar da var. Bomba, füze atıyorlar. 20 bin feetin üzerinde uçan tüm İHA’lar görüntüleri, bilgileri devamlı yerdeki değerlendirme istasyonlarına gönderiyorlar. Türkiye’nin de bu kabiliyeti var. Tabi her birinin amacı ve hedefi farklı. Dolayısıyla İHA’ların bu bilgileri alması ve göndermesini engellemek için de yerden onları vurmaya çalışıyorlar. Zaman zaman düşürülüyor da. Ancak kimse de bunu açık etmiyor, biz düşürdük de demiyor düşürmedik de demiyor. Suriye’nin böyle bir şeyi başarabilmesi için Ruslar’ın füze ya da buna benzer silah sistemlerini vermesi lazım. Eğer ABD ya da batılıların bir hava aracı oraya düşürülüyorsa bunun arkasında mutlaka Ruslar vardır. Eğer ki Türkiye’nin İHA’sı düşürülürse hem ABD, batılılar hem Ruslar vardır arkasında.”
n Yani İHA’lara dönük ciddi risk söz konusu?
“Bir bölgede operasyon yaparken İHA ya da uçağa yönelik en büyük risk omuzdan atılan hava savunma füzeleri. Alçaktan uçan İHA’yı uçaksavarlar ya da tüfekle de vurmak mümkün ama 20-22 bin feet yüksekliğe (yaklaşık 7 kilometre)çıktığında düşürmek için ısıya giden füzeye ihtiyaç var. Hiçbir mermi 20-22 bin feette uçan İHA’yı düşüremez. Ancak motor egzozundan ısı çıkan İHA’yı bu füzelerle vurmak çok kolay...”
İşte bu füzeler şimdi sözde müttefik ABD’nin eliyle YPG’ye yani PKK’ya teslim edilmiş durumda. Ve sadece Suriye’de kullanılmayacağı da çok açık...

Zift çukurunda yaşam savaşı

Suriye sınırında tehlikeli İHA oyunları


Ardahan’da yol kenarına dökülen zifte batan 3 dananın telef olduğu olay kaza ya da tesadüf denilip geçiştirilecek gibi değil. Çünkü bunun bir benzeri de Manisa Gördes Cabarlar mevkiinde yaşandı. Asfalt çalışması yapan Karayolları ekipleri yol kenarında 60 santimetre derinliğindeki bir zift çukuru açtı ve yine üzerini kapatmadan gitti. O çukura düşüp, zifte saplanan köpekler de büyük bir uğraş sonucu tesadüfen kurtarıldı. Yani bu olaylar artık sorumsuzluk, ihmal, kurallara aykırı davranmak boyutunu çoktan aştı..