Tülin Kılıç

Tülin Kılıç

Tüm Yazıları

Siz hiç sığla ormanında yürüyüş yaptınız mı? 

Peki ya sığla ormanında yürürken ağaçların salgıladığı mis kokulu, baş döndüren ‘uçucu yağların’ terapi özelliği olduğunu biliyor musunuz? (Bedavadan terapi, daha ne isterim dedim ve yürüdüm de yürüdüm :))

 

Birçok sektörü derinden etkileyen pandemi sürecinin tüm dünyada turizm alışkanlıklarını da değiştireceği aşikar.

Tam da bu nedenle geçen haftalarda Orman Genel Müdürlüğü’nden gelen davete seve seve katıldım ve Muğla Köyceğiz - Kavakarası Ekoturizm rotasını yürüdüm. 

Haberin Devamı

 

Ülkemizde 19 tane ekoturizm rotası var. 

Dünya’da sadece Köyceğiz Gölü çevresinde orman oluşturabilen ANADOLU SIĞLA AĞACI 65 milyon yıldır burada ve 16 km’lik bir yürüyüş parkuruna sahip. (65 milyon yıl bilgisini vay babam vay diyerek, ağzım açık şekilde notlarıma yazdım. Bu kıymetli bilgiyi size aktarmayı borç bilirim :))

 

Ben sığla ağacının bu denli şahane koktuğunu bilmezdim. Özellikle sabah erken saatlerde yürüyüş yaparsanız bu kokuyu daha çok hissediyorsunuz. (Gece 02:00 ile sabah 09:00 arası mis kokunun zirve yaptığı saatler) Hanımeli, yasemin, melisa... Bildiğiniz tüm baş döndüren kokuları unutun. (Valla bak :)) Sığla ağacı kokusu bambaşkaymış. Hafif ama çarpıcı, baygın ama baymıyor, hayat ne güzel, her şey ne şahane kafasına giriyorsunuz ve bir ferahlama geliyor sanki. Bu kafaya gelmemizin sebebi çok sayıda uçucu yağı soluyabiliyoruz sığla ormanında yürürken. Bu nedenle terapi özelliği var. 

 

Parkur boyunca en sevdiğim yerlerden biri Köyceğiz Gölü oldu. Kano ile gezinti yaptık. Tekne ile gölün içindeki Ada’nın çevresinde tur attık. Ağaçların altında uzanıp, sazlıkların ardındaki kıpırtısız gölü seyrettik.

 

Kendinden Sosyal Mesafeli Ekoturizm Rotaları

Kendinden sosyal mesafeli, ormanın içinde, gölün kıyısında, Ada’nın etrafında, sazlıkların kenarında geçirdiğimiz şahane bir gündü.

Finali Çandır köyünde, muazzam manzaralı bir restoranda bitirdik. İnsan hayatta her şeyi unutuyor ama; gördüğü görkemli bir ağacı, denizin kenarında izlediği bir günbatımını, kokladığı çiçeğin kokusunu asla unutmuyor. Bu nedenle doğada daha sık vakit geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. 

Haberin Devamı

Hiç merak etmeyin: Diğer 18 ekoturizm rotasını da tez vakitte gezip, sizlerle paylaşacağım.

Kavakarası - Köyceğiz rotasını da gönül rahatlığı ile öneririm. Çıkın çıkın gidin. 

 

Konaklama:

Rotanın sonunda çok tatlı bir köy var. Çandır. Bakanlığın desteği ile ‘ev pansiyonculuğu’ başlamış. Hatta 9 örnek ‘ev pansiyon’ faaliyette. Günlük, haftalık, aylık kiralayabiliyorsunuz. 

 

Fotoğraflar: Ozan Aras