Turizm zorda mı, turist sayısı artacak mı tartışmalarının yapıldığı şu günlerde müjdeli ve iç açıcı haber sürpriz bir isimden geldi. Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, yabancı sim kartlardan aldıkları sinyalin geçen yıla göre ikiye katlandığını, ayrıca her gün 10 bin yabancının Türkiye’den sim kart aldığını söyledi.
Rüzgarlı serin bir Bodrum akşamı. Alice Sara Ott’un Prof. Rengim Gökmen yönetimindeki Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası ile verdiği konser öncesinde Bodrum Müzik Festivali’nin açılış kokteylindeyiz. Bodrum Müzik Festivali’nin sponsorlarından Turkcell’in CEO’su Kaan Terzioğlu takılıyor gözüme. Sürekli çalan cep telefonu ile. Telefonu bittiğinde soluğu yanında alıp günde kaç dakikayı telefonda geçirdiğini soruyorum. “İşim gereği ben ortalamayı temsil etmiyorum” deyip ekliyor: ‘’Ortalama bir Türk günde 32 dakika telefonda konuşuyor.’’ Kendisinden öğrendiğim ikinci enteresan bilgi ise mobil üzerinden TV izleyenlerin belgesel izleyip, Natinal Geographic okudukları.
Ancak asıl ilgimi çeken, Terzioğlu’nun turizmle ilgili söyledikleri oldu. Yurtdışından Türkiye’ye gelenlerin her gün 10 bin sim kart aldığını söyledi. Ayrıca yabancı sim kartlardan aldıkları sinyali geçen yılla karşılaştırarak, Türkiye’ye gelen turist sayısının arttığını gözlemlediklerini de… Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu sorularımı yanıtladı.
Sevindiren ‘sinyal’
- Bodrum’a iş için geldiniz ama tatil için de geldiniz mi? Gözlemleme imkanınız oldu mu? Turist sayısının bu yıl da öyle fazla olmadığı söyleniyor…
Tabii bunu turizmciler daha iyi bilir ama turist girişinde artış var. Kendi sektörümden yola çıkarak söylüyorum tabii bunu. Geçen yıl ağustos ayında networkümüz günde ortalama 680 bin civarında yabancı sim kartlardan sinyal alıyordu. Bu sene ağustos ayında rakam 1.2 milyona çıktı. Nerdeyse ikiye katladı oran. Eminim diğer operatörlerde bir bu kadar sinyal alıyordur.
Dolayısıyla Türkiye’de çok ciddi miktarda, en azından roam eden turist sayısında ciddi artış var. Bizim sektörümüz açısından turizmden gelen gelirin çok ciddi arttığını görüyorum.
- Yabancılardan sim kart alan oluyor mu?
Tabii özellikle yurt dışında yaşayan Türkler, Türkiye’ye geldiklerinde sim kart alıyorlar. Şu anda günde aşağı yukarı 20 bine yakın insan sim kart alıyor. Bunun yarısı da aslında yurt dışından gelen insanların aldığı sim kartlar.
Hayatımıza akıllı telefonlar girdikçe ve telefonu sadece konuşmak için değil dijital hizmetlere erişmek için de kullanmaya başladıkça bu alandaki talep de artıyor. Ama biliyorsunuz bu sene Avrupa Birliği yeni bir uygulamaya geçti. AB içinde roamingi çok makul seviyelere çektiler. Biz Türkiye’de bunu çok daha önceden yapmıştık zaten. Onlar da benzer bir uygulama yaptılar. Zannediyorum Türkiye’nin de o roaming planlarına alınması ciddi şekilde bizim de pazarımızı büyütüyor.
Trafik TV’ye yaradı
- Turkcell TV ile her eve girmeyi hedefliyor musunuz?
Aslında her eve değil, her ele Turkcell TV Plus vermek istiyoruz. Şu anda 1.5 milyon abonemiz var. Turkcell TV Plus günde aşağı yukarı 43 dakika seyrediliyor. 4G öncesi rakam 7 dakikaydı, şimdi 43 dakikaya çıktı. Özellikle büyük şehirlerimizde trafik sıkışıklıklarında insanları cep telefonlarından ya müzik dinlerken ya TV izlerken ya dergi, gazete okurken görüyoruz. Bence çok güzel bir gelişme. Türkiye’deki okuma kültürünü geliştiren ve insanların güncel kalmasını sağlayan bir gelişme oldu.
- TV’den en çok ne izleniyor? Maçlar mı, diziler mi?
Maç varsa maç izleniyor. Ama belgesellere bir ilgi var. Mesela 300’e yakın derginin olduğu Dergilik uygulamamamızda en çok okunan dergiler Atlas, National Geographic gibi tarihi ya da belgesel bilgilerin olduğu dergiler. Geçen ay 67 bine yakın National Geographic okundu mesela. Fiziki dergi ortamında satışı bunun çok çok altında bildiğiniz gibi. Dolayısı ile yepyeni bir pazar doğuyor. Bu pazarı da medyanın yeniden dirilişi olarak görüyorum. Biz kendimize zaten artık dijital operatör diyoruz. Burada tabii biz mobil operatörlerin medya sektöründe yeni yeni işbirlikleri geliştirmesi lazım.
Yeni hedef, aboneyi kaliteli uyutmak
- Cep telefonunda veri kullanım süresi, konuşma süresini geçeli çok oldu. Bundan sonraki hedefiniz nedir?
Bizim 1.440 adını verdiğimiz kapsamlı bir stratejimiz var. 1440 bir gündeki dakika sayısı. Bu 1.440 dakikanın önemli bölümünde müşterilerimize hizmet vermek istiyoruz. Ortalama bir Türk vatandaşı günde 16 dakika telefon ile konuşur, kendisi arar. Bir 16 dakikada gelen telefonlara cevap verir. Topladığınızda süre 32 dakikaya çıkar. 23 dakika müzik dinleyip, 43 dakika TV seyrediyor. 27 dakika da gazete, dergi okuyor internetten. Amacımız bu süreyi mümkün olduğu kadar uzatarak abonelerimizin bilgiye erişimini, hayatını daha da kolaylaştırmak.
Öte yandan hem ucuz hem de daha kolay hale getirmek. 1.440 stratejimizde adım adım ilerliyoruz. Şu sıralar aşağı yukarı neredeyse üçte birine erişmiş durumdayız.
Amacımız abonelerimize 16 dakika telefonda konuşmasına imkan sağlayarak, 16 dakika telefonlara cevap verdirerek, 22 dakika Fizy’den müzik dinleterek, 43 dakikasında TV Plus’tan TV izleterek, 24 dakika Dergilik’ten dergi okutarak ihtiyaç duydukları alanlarda yaşamlarını daha kolaylaştırmak, yaşam kalitelerine, eğitimlerine, sağlıklarına, mutluluklarına katkıda bulunmak. Belki uyurken de daha iyi uyumalarını sağlayacağız.
- Nasıl yapacaksınız bunu?
Uyumalarını kolaylaştıran müzikler vereceğiz mesela. Uyurken nasıl uyuduğunu, ne kadar derinlikte uyuduğunu ölçen bir takım sensörlerle sağlıklarına katkıda bulunmak istiyoruz. 1.440 dakikanın her dakikasında yapacak, verecek bir hizmetimiz olacak. Yeter ki abonelerimizin bir ihtiyacını keşfedelim. O ihtiyaca yönelik bir hizmeti mutlaka geliştiririz.
Şu anda derin uyku kalitesini ölçen çok sayıda sensör var; bunların bir kısmı telefonlarda, bir kısmı akıllı cihazlarda ya da akıllı bilekliklerde. Bunlar daha da gelişecek. İki boyutlu materyal adında yeni bir kavram var; normalde bir şeyin materyal olabilmesi için üç boyuta sahip olması gerekir. İki boyutlu materyal graphene teknolojisi ile yapılıyor. Ve bir atom kalınlığında.
- Bir atom kalınlığı ne kadar peki?
Aşağı yukarı saç telinin 800 binde biri. Graphene ile artık ekranlar basılıyor, piller, bilgisayar çipleri, radyo ekranları yapıyorlar. Yani rahatlıkla vücudumuzun herhangi bir yerine bilgisayar yerleştirmek, belki avucun içini ekran olarak kullanmak ya da retinaya ikinci bir dijital ekran eklemek mümkün. Böylesi teknolojilerle ihtiyaçlar ortaya çıktıkça 1.440 dakikanın tamamına yönelik olarak verecek bir hizmet yaratacağız.
Kurumsal ve bireysel hatları tek telefonda toplamak ideal
- Birçok insanda iki telefon görüyoruz? Neden bu ihtiyaç acaba?
Bunun bana göre temel sebeplerinden birisi maalesef kurumsal hat ile bireysel hatlar arasında hatların kaydedilme metotları arasındaki farklılıklar. Aslında bunun güvenlik anlamında da çok büyük faydaları olduğuna inanıyorum. Şu anda kurumsal hattınız varsa birtakım bireysel, dijital hizmetlerden yararlanmak istiyorsanız bu çok kolay olmuyor. Kurumunuzun buna izin verip vermemesi ile alakalı. Dolayısı ile birçok insan iki telefon taşımak zorunda kalıyor.
İşin ideali bunu tek telefona indirebilmek. Bu hem insanın hayatını kolaylaştırır hem de daha tasarruf sağlatacak bir uygulama olur.
Eğitim dijitalleşiyor
- Cep telefonu sahipliği yaşı düşüyor değil mi?
Düşüyor. Zannediyorum şu anda genç nesil ilk telefonlarına 14-15 yaşlarında ulaşmaya başlıyor. İleride özellikle eğitim sistemimiz daha dijitalleşip, Fatih projesi daha yaygınlaşmaya başladıkça daha da küçük yaşlara inecek. Çünkü mobil networkü kullanarak çocuklarımıza çok daha iyi bir eğitim, her yerde eğitim verme imkanımız artacak. Dijital içerikli eğitim verme imkanımız artacak. Düşünsenize çocuklarımıza tarih dersini videolarla, animasyonlarla anlatabildiğimizi. Dersi hem eğlenceli hale getirebiliriz hem de mekandan bağımsız olarak eğitimlerine devam ettirebiliriz. Bu alanlardaki çalışmalarımız devam ediyor. Hakikaten çocukların seveceği şekilde eğlenceli ama onların eğitimine destek verecek kadar da kapsamlı dijital içeriğe ihtiyacı var Türkiye’nin.
36.5 milyon abonesi var
- Abone sayısı kaça ulaştı?
Şu anda 36.5 milyona ulaştık. Son bir sene içinde 2.1 milyon yeni abone kazandık. Hatta geçen çeyrek 850 bin yeni abone kazanarak, rekor kırdık bir çeyrekte.