Yapılan araştırmalar çocukların, gençlerin spora çok az zaman ayırdığını gösteriyor. Oysa spor dediğimiz eylem günün sonunda bireye sağlık kazandırır. UNICEF’in verilerine göre dünyada 5 yaş altı 41 milyon fazla kilolu çocuk var. Bu sayının 2025 yılında 75 milyonu aşması bekleniyor. Obezite ve buna bağlı sağlık sorunlarının çözümünün bir ayağı beslenme ise diğer ayağı spor.
Sosyal fayda
Obezitenin artarak ileri ki yaşlarda şeker, kalp gibi ağır hastalıklara dönüşmemesi için gelişmiş ülkelerde çocuklar küçük yaştan itibaren spora yönlendiriliyor. Hafta sonlarını müsabakalarda geçiriyor. Obezitenin çağın hastalığı haline geldiği günümüzde spor gençlerin hayatında her zamankinden daha önemli. Yapılan araştırmalar her beş çocuktan ancak birinin spor yaptığını gösteriyor. Ancak sorulduğunda her iki çocuktan birisi spor yapmak istiyor. Çocuklar, çoğunlukla yakın çevrelerinde alan olmadığı veya maddi imkânsızlık nedeniyle
istedikleri sporu yapamıyor.
Spor yapmaları için imkânların artırılması, ödüllerle, rol modellerle, sporun özendirilmesi gerekiyor... Ödüller her alanda olduğu gibi sporda da sosyal fayda ve farkındalık yaratıyor.
Okurun seçimi
Spora ilgiyi destekleyen en önemli unsurlardan biri de elbette medya... Bu sayede vatandaş hem bilgi sahibi oluyor hem de özellikle gençler için sporcular rol model oluyor. Gazetemiz Milliyet sporu her zaman önemsedi. Milliyet’in spor sayfalarının okurlar tarafından satır satır takip edildiğini söylemeye gerek bile yok.
Bu konuda kurumsallaşan ödül ve etkinliklere de sahibiz...
Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri 65. defa sağduyunun sesi Milliyet okurlarının şaşmaz iradesine emanet edildi. Gillette’in son üç yılda verdiği katkıyla yeni bir boyut ve heyecan kazanan Türkiye’nin en eski halk oylamasında toplam yedi kategoride 2018’in en iyileri belirlenirken, içerikte iki önemli değişiklik takdir ve saygıyı da beraberinde getirdi.
Birincisi Milliyet’in sahibi, rahmetli Erdoğan Demirören adına bir ödül açıldı. Bu seneden itibaren en başarılı kurum ve kişiler, Milliyet Yılın Sporcusu seçiminde ilk ödülü alacak.
Geçen yıl kaybettiğimiz patronumuz Erdoğan Demirören, sağlıklı ve aktif yaşamı her zaman destekledi. Kendi yaşamıyla da buna bizzat örnek oldu. İleri yaşına rağmen Kemer Country’de dostlarıyla golf oynamaya gayret etti. Golf sporunun Türkiye'de sevilmesinde büyük katkısı vardır.
Okulun önemi büyük
Gençlerimizin spor yapması için ailelere ve çocuklara spor okuryazarlığı kazandırmamız gerekiyor. Çocukları günlük fiziksel aktiviteye motive etmek ve özellikle okullarda sporun yapılmasını teşvik etmemiz lazım. Çünkü araştırmalar çocukların önemli bir bölümünün okulda spor yaptığını, okulda imkân yoksa anladığımız anlamda spor yapamadığını gösteriyor.
BAKAN DESTEKLİYOR
İkincisi sportif destek müjdesi çocuklar için... Gillette ve Milliyet’in el ele vermesi ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun desteği, TMOK’un katkılarıyla 35 bin öğrenci spor malzemesine kavuşacak. Anadolu’daki okullardaki çocuklara spor ayakkabı, forma, eşofman, futbol topu gibi malzemeler gönderilecek.
Cumhuriyet tarihinin son 64 yılında aralıksız yoluna devam eden, çıtasını her yıl biraz daha yukarı çeken Gillette Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri alanında tek olmayı gururla sürdürmekte... Bu yılki ödüller, 27 Mart’ta sahiplerini bulacak... Bu ödüllerle ülkemizde spor taçlanıyor. Spor geliştikçe yaygınlaşıyor, bireysel olarak spor yapanlar da artıyor. Yani ödüller sadece yılın sporcularına değil herkese gidiyor...
Evrimden tuvale: STRATUM
Gecenin bir yarısı uyanıp tuvalin başına geçmek ve senelerdir bunu aynı heyecanla yapmak. Ressam İnci Ertuğ’un fileksi, kolaj gibi farklı malzemelerle yaptığı eserleri görünce, insanın kaç yaşında olursa olsun kendisini güncelleştirmesinin önemini anlıyorsunuz. İnci Ertuğ, ilerleyen yaşına karşın her sergisinde daha genç işlerle karşımıza çıkıyor. Bu nedenle eserlerine, Hacı Sabancı gibi genç koleksiyonerlerin ilgisi hep canlı...
Ankara doğumlu sanatçının, Prof. Nurullah Berk ile başlayan resim çalışmaları günümüz usta sanatçıları ile devam etmiş.
Katman katman
EKAV / Eğitim, Kültür ve Araştırma Vakfı, İnci Ertuğ’un son dönem ürettiği, karışık teknik ve çeşitli materyalle hazırlanmış yapıtlarının yer aldığı STRATUM başlıklı 15’inci kişisel sergisini 30 Mart’a kadar Ekavart Gallery’de sergiliyor.
STRATUM’da, renk, doku ve desen katmanları aracılığıyla şifrelenen tuvaller, zaman, mekân ve hafıza katmanlarını sorgulayan sanatçının resim dilini oluşturuyor.
Evrimin hafızası paylaşıldığında, metaforların ötesine geçildiği bir an olur. İşte o anda, iç görü katmanları -STRATA- meydana gelir. Latincede STRATUM olarak adlandırılan bu katmanların her birine özenle yaklaşan Ertuğ, yaşamın içinde biriktirdiklerini, ‘Zamanın kısa tarihi’ni, insanın maddeyi işlemeyi öğrendiği evrimin içinden süzerek tuvaline aktarıyor.
Güçlü mesaj
İnci Ertuğ, çağı anıştıran referanslar ile kurguladığı yapıtlarını, malzemenin anlam katmanlarıyla ilişkilendirerek, mesajını en güçlü formda oluşturuyor. Kolektif belleğe ait imgeler, çok farklı materyallerin armonisi altında dans ediyor. Deniz fenerine vuran dalgalarmışçasına yükselen, birbirleri üzerine katlanan yüzeyler; fırtınanın ardından kumsalda kalan ve her biri ayrı bir dünyaymışçasına soluk alıp veren tabakalar. Sergiyi, EKAV Vakfı Başkanı İnci Aksoy ve İnci Ertuğ’un sevgili kızı Ece Kurdoğlu ile birlikte gezdik.
Çocuklar kırmızı çizgiyi çekecek
‘Kırmızıda Dur De!’ projesi, çocukların özellikle bedensel söz hakları başta olmak üzere tüm haklarının korunması konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor. Toplum Gönüllüleri Vakfı, (TOG) ile 2013 yılından bu yana sağlık okuryazarlığı konusunda işbirliği yapan GlaxoSmithKline (GSK), Sağlıklı Gençlik Hareketi projeleri ile sahada yaklaşık 50 bin gence, dijital kanallarda ise 2.5 milyon kişiye ulaşmıştı.
Sahadaki deneyimlerde de tespit edilen ihtiyaç, GSK çalışanlarının çocuk istismarına yönelik destekleyici çalışmalarda yer almak istemesiyle şekillendi. Böylece GSK, TOG ile işbirliğinin 7. yılında, TOG’un yerel projesi olan ‘Kırmızıda Dur De!’yi desteklemeye karar verdi. Proje, gençler aracılığı ile çocukları, başta bedenin dokunulmazlığı ilkesi olmak üzere haklarına dair bilgilendirmeyi hedefliyor.
3 derste öğreniyorlar
Projenin amacı İstanbul, İzmir, Bursa ve Konya’da ilkokul çağındaki en az 6 bin çocuğu, çocuk hakları mekanizmaları konusunda bilinçlendirmek. Çocukların kendilerine yönelik bedensel ve ruhsal tehdit oluşturabilecek durumlara karşı tepki gösterebilmeleri, gerekli durumlarda ‘Hayır’ diyebileceği konusunda cesaretlendirmek. Projeyi 90 Toplum Gönüllüsü genç yürütüyor. 35 GSK çalışanı da gönüllü olarak sahada görev alıyor. Kırmızıda Dur De! eğitimleri ilköğretim 3. ve 4. sınıflarda ikişer gönüllü tarafından veriliyor. Sınıf öğretmeni de sınıfta bulunuyor. Eğitimler 40’ar dakikadan 3 ders saati olarak uygulanıyor.
‘Hayır’ diyebilmek
Eğitim akışında yeryüzünde birlikte yaşam, canlılar arasında insanı farklı kılan özellikler, insanın biricikliği, insanın yapabilme potansiyelinin korunması gerekliliği, insan haklarının korunması, tüm çocukların ortak hakları, iyi ve güvende hissetmeye dair somut örnekler, onay kavramı, bedensel söz hakkı, hayır deme hakkı ve destek mekanizmaları yer alıyor. Çocuklara, farkındalıklarını arttıracakları videolar izlettiriliyor. Toplantıda dinlediğim saha gözlemlerinde çocukların, ebeveynlerinin ikide bir fotoğraflarını çekip internete koymasından da rahatsız olduklarını gördüm. Çocuklara haklarını öğretirken bizim de saygı göstermemiz gerekiyor!