Erkek giyim markası Ramsey’i bugün Hasan ve Hüseyin Doğan kardeşlerle, kuzen Remzi Gür’ün kız çocukları yönetiyor. Grubun Markalardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Doğan ile yenilikçi vizyonlarını konuştuk.
Gürmen Group 20 milyon liralık yatırımla Ramsey’i adeta ‘giyilebilir teknoloji’ markası yaptı. Kombin önerisi veren kırışmaz ceketler, ısıtmalı takım elbiseler, hırsızı haber veren pantolonlar koleksiyonlara girdi
Teknoloji artık her yerde... Bu hazır giyimde de böyle. Yeni koleksiyon çıkarmakla iş bitmiyor artık. Tüketici renklerin, kalıpların dışında, malzemede, fonksiyonda da farklılık bekliyor.
Trafik arttıkça, metro kalabalıklaştıkça, plazaların duvarları üstüne üstüne geldikçe hafiflemek istiyor. Beklentilere cevap verip farklılaşmak için teknolojiye sahip olmanız gerekiyor. Teknoloji ile modayı buluşturduğunuzda da tüketici bunun hakkını veriyor. 20 milyon TL yatırım yaparak teknoloji şirketi kuran Gürmen Group buna güzel bir örnek.
Sıfır yerçekimi
Gürmen Group, erkek giyimde Ramsey markasıyla bilinir. Ramsey, ikinci jenerasyonda kadınların elinde yükseliyor.
Önce iki yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda geliştirdikleri ve patentine de sahip oldukları Zero Weight üretim teknolojisine sahip takım elbise ve ceketlerde yüzde 50’ye varan hafiflik sağladılar. Zero Gravity ile bir adım öteye gittiler, telayı, vatkayı atıp, daha da hafiflemiş ceketlerle erkeklerin karşısına çıktılar. Geçen hafta Ramsey’in ortaklarından rahmetli Hasan Doğan’ın kızı Zeynep Doğan ile buluştuk. Grubun Markalardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Doğan, karşımıza ‘konuşan ceketler’le çıktı. Ultra hafif, kırışmayan ceketler, ter kokusunu karbon partiküllerle yok eden gömlekler, soygun var alarmı veren pantolonları gösterdi.
Sıcak takip
Teknolojinin bir boyutu ürün tasarımında ise diğer boyutu müşteriyi anlamakta. Bunun için son dönemde adını sıkça duymaya başladığım ısı haritalarından yararlanıyorlar. Zeynep Doğan anlatıyor: “Cep telefonu vasıtasıyla, müşterinin mağaza içinde hangi rafa, hangi giysiye yöneldiğini takip edip o ürünü öne çıkarıyoruz.”
Z kuşağına oynuyor
Markalarıyla müşteri trafiğinde özellikle ‘genç’ erkek müşterilerin payında memnuniyet verici artışlar yaşandığının altını çizen Doğan, “Millennial kuşağının harcama gücündeki payı her geçen dönem artıyor. Geleceğe emin adımlarla hazırlanmak adına millennial müşteri payımızı artırmayı hedefliyor bunun için de koleksiyonlarımızı olduğu gibi pazarlama stratejilerimizi de farklılaştırıyoruz. Başarılı olduk, 2018’de mağazalarımıza gelen 35 yaş altındaki müşterilerin payı yüzde 50’nin üzerine çıktı” diyor.
Sporda da var
Dünyada spor giyimdeki yükselişi zamanında ve doğru okuyarak hazırladıkları koleksiyonlarla ilgili olarak ise şu bilgileri paylaştı: “Eşofmandan sweatshirt’e, denimden spor ayakkabıya, özellikle genç erkeklerin oldukça ilgisini çeken Ramsey Jeans koleksiyonumuzu müşterilerimizle tanıştırdık. 2018-19 kış sezonunda ilk kez koleksiyona dahil olan Performance takım elbisemiz muvakameti yüksek, özel karışımlı kumaşı sayesinde kırışmazlık özelliğine sahip.”
Hızlı büyüyor
Marka tüm bu açılımlarla genç müşteriyi kendine çekerken yurtdışı gelirini de büyütmek istiyor. Zeynep Doğan, şirketin 3 kurucusunun yönetime geçen 3 kızından biri. Doğan, 2019 yılı hedeflerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Geçen yılı yüzde 20 büyüme ile kapattık. Türkiye’de 38 şehirde 98 mağazaya ulaştık” diyor.
- Ön ısıtmalı ceket: Soğuk coğrafyalar için tasarlanan bu ceketi, ister iç cebinde bulunan düğmesine basarak isterseniz cep telefonunuzdaki aplikasyondan ısıtabiliyorsunuz. Soğuk havada, kahvaltınızı yaparken ceketinizi ısıtmaya başlıyorsunuz. Bunun için cep telefonunuzun bluetooth’nu aktif hale getirip, telefonunuzdaki aplikasyondan ısı derecesini seçiyorsunuz. Kahvaltınızı bitirdiğinizde, ceketiniz ortalama 55 dereceye kadar ısınmış oluyor. Teknolojinin cekete getirdiği ek bir ağırlık yok. Formunu aynen koruyan ceket, 2019 kış sezonunda satışa sunulacak.
- Konuşan ceket: Ceketin iç düğmesine,
kol düğmesine ya da yaka pinine ürünün kumaş, kalıp gibi özellikleri yanı sıra kombin önerilerini yüklemek mümkün. Ceketin düğmesine NFC uyumlu cep telefonunuzu yaklaştırdığınızda düğmeye yüklü görsel, video ya da mesaj telefon ekranında izlenebilir hale eliyor.
BU DÜNYADAN BİR FİKRET ÜNLÜ GEÇTİ
Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı Fikret Ünlü’yü, Milli Takım’ımızın futbolda dünya üçüncülüğü kupasını aldığı yıl tanımıştım. Naifliği, centilmenliği, ince ruhu beni çok etkilemişti. “Çıplak dağlar benim sevdam bilirsin. Başımı alıp bir gün kalkıp gidersem, Sakın ola başka yerde arama” şiirini, 2000 yılında gerçekleştirdiği Ağrı Dağı tırmanışı öncesinde eşine yazmıştı. Memleketine, dağlarına tutkuyla sevdalıydı. Nitekim delicesine bağlı olduğu torunu Ömer, çocukları Oya Ünlü Kızıl, Barış Ünlü sevgili eşi Ülker Hanım İstanbul’da yaşamasına karşın, arzusu gereği, doğduğu topraklara, Toros dağlarına defnedildi. İstanbul’da vefat eden Ünlü’nün cenazesi, Meclis’teki törenin ardından Konya Ermenek’te toprağa verildi.
Önemli hizmetler
1943 yılında Karaman Ermenek’te dünyaya gelen Ünlü, siyasette basamakları birer birer tırmandı. SODEP ve SHP’de on yıl Genel Sekreter Yardımcılığı ve Genel Saymanlık gibi görevler yürüttü. 1995, 1999 ve 2002 seçimlerinde Karaman Milletvekili olan Fikret Ünlü, 56 ve 57’nci Hükümetlerde Bülent Ecevit Başbakanlığındaki kabinenin Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı oldu. Bakanlığı döneminde yurdun dört bir yanında gençlik kamplarını başlattı, BESYO’ların gelişimine büyük emekler verdi ve sporla ilgili yasal düzenlemelerin pek çoğunda imzası yer aldı. Siyaset yıllarında Erdal İnönü, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Deniz Baykal ve Kemal Derviş gibi siyaset ve devlet insanlarıyla yakın çalışma arkadaşlığı yürüttü.
Dağlara tutkundu
Fikret Ünlü geçtiğimiz yıla kadar kupa kaldıran bir sporcuydu aynı zamanda. Ağrı, Allahuekber Dağları, Erciyes, Demirkazık, Süphan, Medetsiz gibi zirvelere tırmanmış bir dağcı, ulusal ve uluslararası sayısız ödül sahibi bir golf oyuncusuydu. Golf sporunun ülkemizde tanınması ve yaygınlaşması adına da büyük emekler verdi. Allah rahmet eylesin, ailesine, sevenlerine baş sağlığı diliyorum.