Normalde insanların ütüsüz kıyafetlerle dolaştığı, güneşle mehtabın aynı anda gökyüzünde süzüldüğü Miami South Beach’te, Hermes çantalı kadınlar, şık keten pantolonlu, purolu erkekleri gördüğünüzde anlıyorsunuz Art Basel Miami’nin başladığını. Dolar milyoneri Avrupalı ve Amerikalıların akın akın şehre geldiğini de artan trafikten anlıyorsunuz. Sanat etrafından şehirde müthiş bir ekonomi dönüyor, ultra lüks yatlar, özel jetler şehre bir bir inerken Miami’nin her bölgesinde apayrı sergiler, davetler, sanatçı sohbetleri, brunch’lar ve çılgın partiler düzenleniyor.
Satışlar peynir ekmek gibi
Her birinde birbirinden ünlü isimlerin boy gösterdiği açılış ve partilere yetişmek mümkün olmuyor, zira her gün eşzamanlı olarak en az 3-5 davet aynı anda veriliyor. Art Basel Miami Beach’te milyon dolarlık işler VIP açılışta peynir-ekmek gibi satılırken toplam satışlar milyar dolarları buluyor.
19 milyar dolar düzeyinde sanat ekonomisinin olduğu tahmin edilen ABD sınırlarında gerçekleşen Miami sanat fuarı, en çok cironun gerçekleştiği Art Basel olarak kayda geçiyor. Bu nedenle Art Basel’in Miami ayağı çağdaş sanatçılar için çok önemli hale gelmeye başladı.
Basel ve Hong Kong ayakları da bulunan fuarda yaklaşık 3 bin galeri yer alırken, dünya genelinde 100 bin davetli fuara akın ediyor.
Türkler, ‘Biz de varız’ dedi
2.5 milyar dolar civarında sanat eserinin el değiştirdiği tahmin edilen Art Basel Miami Beach’e bu yıl Türkler çıkarma yaptı. Çağdaş sanatın destekçisi Akbank’ın, Contemporary İstanbul ile birlikte verdiği, ‘İstanbul Meets Miami’ davetine ilgi büyüktü.
Avrupalı ve Amerikalı koleksiyonerin katıldığı davette Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer konuklarına Türk çağdaş sanat piyasasının geldiği noktayı anlattı. Suzan Sabancı Dinçer, yabancılarla sohbetinde Türk ekonomisinin potansiyeli ve fırsatlar hakkında da bilgi verdi.
Amaç global ajandaya girmek
Ertesi gün Art Basel Miami’yi birlikte gezdiğimiz Suzan Sabancı Dinçer, Contemporary İstanbul’un global sanat piyasalarına entegre olması için desteklerinin yurtdışında da sürdüğünü söyledi. Contemporary İstanbul’un sanatseverlerin global ajandasına girmesi için bu tür etkinliklere katılmanın önemine dikkat çeken Suzan Sabancı Dinçer, “Görüyorsunuz Miami’de bütün oteller, restoranlar dolu, insanlar alışveriş yapıyor. Bir hafta boyunca hem sanatın, hem turizmin kalbi Miami’de atıyor’’ dedi.
12 yıldır destekledikleri, Contemporary İstanbul’a çok iyi galerilerin katıldığını, uluslararası çapta çok iyi bir noktaya geldiğini anlatan Sabancı şunları söyledi:
“Ama tabii Miami, Basel gibi şehirlerde galeriler sizi görünce, onları buralarda davet edince Contemporary İstanbul’a gelmeleri daha kolaylaşıyor. Bu yüzden Contemporary davetini birlikte verdik. Kişisel olarak yıllardır Art Basel Miami’yi takip ediyorum. Çağdaş sanata destek veren bir kurum olarak dünyadaki sanatsal aktivitelere katılıyoruz. Ali Bey (Güreli) ile özellikle Venedik ve Miami’ye Türklerin de çok geliyor olmasından dolayı, bize ait oluşumlara destek vermek istedik. Miami’de İspanyolların, Fransızların, Almanların aktiviteleri çok fazla. Türkiye büyük bir ülke. Dolayısıyla Contemporary İstanbul olarak burada böyle bir davet vermemiz Türkiye’nin de varlığını hissettirdi. Hedeflediğimiz galerileri, koleksiyonerleri kendi ülkelerinde ağırlayıp, İstanbul’a davet ettik. Bir bölümünün katılması dahi ana sponsoru olduğumuz Contemporary İstanbul’u daha da büyütür.”
Hollywood yıldızlarıyla omuz omuza
Miami’de sanat galerileri ve partilerde gezinirken Puff Daddy, Tracey Emin, Damien Hirst, Takashi Murakami, Leonardo DiCaprio ile çarpışıp içeceğinizi dökmeniz an meselesi. Kuzey Amerika, Latin Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’dan pek çok katılımcıyı bir araya getiren Art Basel, sanatçıların yanı sıra dünyaca ünlü galeri ve küratörleri de ağırlıyor. 2017 Art Basel Miami Beach için belirlenen listede üç yakın çağdaş ve modern sanat galerisi yer alırken 4 bin sanatçıya da ev sahipliği yaptı. Miami’de sanat fuarı başlı başına bir olay ama özel müzeler dahi sanatsal bir ayin yaşatıyor, Jorge M. Perez, The Bass Müzesi’ni ziyaret ettik. Tamamen özel bir koleksiyon olan Bass içindeki Botticelli, Ruben eserleriyle mini bir Louvre Müzesi keyfi yaşatıyor adeta.
‘Sanat, kaliteli turisti şehre çekiyor’
Dünyada 250 önemli sanat aktivitesinin yapıldığına dikkat çeken Suzan Sabancı Dinçer, “Dünya sanat piyasasında ilerlemeniz için size gelen galerilerin, koleksiyonerlerin önemli olması lazım. Amacımız Contemporary İstanbul’un uluslararası bazda iyi bir şekilde temsil edilmesi. İstanbul çok özel bir şehir ve çok büyük bir potansiyeli var. Sanat, kaliteli turistin ülkeye gelmesi noktasında da önemli. Bu turist kitlesi sadece yemek, bol güneş için bir yere gitmiyor. İstanbul tarihiyle, geçmişi, Boğaz’ıyla zaten çok önemli bir noktada. Ancak sanat fuarı, caz gibi müziksel etkinlikler, film festivalleri şehre kaliteli turist getiriyor. Miami örneği işte, sanata merakı olan insanlar her sene burayı ajandasına koyuyor. Venedik’i, Basel’i koyuyor. Amaç İstanbul’u da mümkün olduğunca bu insanların ajandasına sokmak. Sakıp amcam hat koleksiyonunu yurtdışına ilk götürdüğünde, ülke olarak insanların bakış açısının nasıl değiştiğini gözlemleme şansımız olmuştu. Uluslararası aktivitelerde Contemporary İstanbul olarak varız diyoruz, burada biz banka olarak sponsorluk yapıyoruz, iyi bir işbirliği var. Contemporary İstanbul için Türkiye’ye her gelen etkileniyor ve Türkiye’nin elçisi oluyor. Bu elçilerin sayısını artırmalıyız”
Türk galerileri Miami sanat fuarına çıkarma yaptı
Miami’de görüştüğümüz Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gürel’i de uluslararası açılımlara hız verdiklerini, bu kapsamda DEİK bünyesinde farklı ülkelerle işbirliği geliştirmek için kurulmuş iş konseyleriyle de görüşmeye başladıklarını söyledi. Güreli bu iş konseyleri vasıtasıyla yabancı galerilerin Türkiye’ye gelmesinin desteklenmesinin önemine dikkat çekerken Murat Özyeğin örneğini verdi. Romanya’da AVM ve bankası olan Fiba Grubu geçen yılki Contemporary İstanbul’a üç Romen galerinin katılmasını desteklemiş.
Bu arada Türkiye’den bu yıl; Zilberman, Galerist, Galeri Binyıl, Selvin Galeri, Emre-Maide Kurttepeli çiftinin yurtdışında kendine önemli bir yer edinen New York merkezli galerisi C24’te Art Basel Miam’ye katıldı. Ali Güreli, Çin’de Türkiye yılı ilan edilmesinin yaratacağı rüzgarı da arkalarına alarak Uzakdoğu’da çağdaş sanat sergileri açacaklarını söylüyor.
Tunca Bengin
İsrail teröründe neredesiniz?
23 Aralık 2024
Abdullah Karakuş
‘Benim teröristim iyi’ çıkmazı
23 Aralık 2024
Hakkı Öcal
Suriye’de barışı önlemenin yolu: YPG’yi korumak
23 Aralık 2024
Eren Aka
Belediyelerin borç tartışması bitmiyor!
23 Aralık 2024
R.Hakan Kırkoğlu
2025 size ne getirecek? Yengeç | Jüpiter ile şans ve bolluk sizinle olacak
23 Aralık 2024