Türkiye’de 3.5 milyonun üstünde Suriyeli yaşıyor. Kilis gibi bazı ilçelerde mülteci sayısı vatandaş- larımızın sayısını geçmiş durumda. Türkiye, mülteciler için şu ana kadar 30 milyar dolar harcadı. Onca işsizimiz, yoksulumuz varken üstelik... Türkiye’nin bu çabası, fedakârlığı dünyada yeterince duyulmuyor, anlaşılmıyor. Bu eksikliği gören Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Türkiye’nin çabalarını dünyaya duyurmak için kolları sıvadı.
Limak destekledi
Önceki gün İstanbul’da, Amerikalı düşünce kuruluşu Atlantic Council tarafından Limak Holding’in desteğiyle hazırlanan ve Suriye vatandaşlarının Türkiye’deki varlığını inceleyen raporun tanıtımı yapıldı. Raporun tanıtım toplantısına Atlantic Council Başkanı Frederick Kempe, raporu hazırlayan Avrupa Parlamentosu Türkiye Forumu Genel Sekreteri Laura Batalla ve Penn State Harrisburg Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset Bilimi Öğretim Görevlisi Juliette Tolay katıldı.
Küresel bir konu
Rapor bilmediğimiz bir şey söylemiyor. Ancak Amerikalı bir düşünce kuruluşunun bizim bildiğimiz gerçekleri dünyaya duyurması önemli. Nitekim rapor önce New York’ta, BM toplantılarıyla eş zamanlı olarak yapılan Concordia Summit’te açıklandı. Dün İstanbul’da yapılan sunumun ardından, şimdi de Brüksel’de sunum yapılacak. Ebru Özdemir şirket olarak konuya neden özel bir ilgi gösterdiklerini şu sözlerle anlattı:
“Bu geçici bir durum veya kontrol edilebilen bir insani kriz değil. Bu durum Türkiye’ye, bölgeye hatta küresel düzene dönük uzun soluklu kalkınma sonuçları ortaya çıkartacak. Bugün Türkiye’deki Suriye vatandaşları, özellikle sınır bölgesindeki şehirlerde yerel kalkınmanın önemli bir unsuru haline gelmiş durumda. Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin eğitimi, istihdamı ve sosyal entegrasyonu, onları misafir eden toplumun en önemli meselesi. Bu nedenle özel sektör de çözümün bir parçası olmalı, elini taşın altına koymalı.”
‘Nobel hak edildi’
Akdeniz’in nasıl bir umut denizinden ölüm denizine döndüğüne şahit olduklarını dile getiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise şunları söyledi:
“Mümkünse hiç göçmen gelmesin veya en eğitimlisi en zengini gelsin diyen bir bakış açısıyla karşı karşıyayız. Başkan olduğum 2014’te 107 bin çocuğun şehirde yaşadığını, onların yalnızca 3 bininin eğitim hayatında olduğunu gördük. Bugün büyük bir onurla söylüyorum ki 107 bin çocuğun 70 bini eğitim hayatına kazandırıldı. Daha da önemlisi, bu yıl okula başlayacak olan bir mülteci çocuğun yüzde yüzü okullaştırılmıştır. Bu rakamlar bile bir şehrin Nobel’e, Sayın Cumhurbaşkanımızın Nobel’i ne kadar hak ettiğini gösteren rakamlardır. Bu konuda tevazu göstermeyeceğim.”