Halen sektöründeki tek kadın genel müdür olan Pınar Abay, ING Bank Türkiye’de kadınlara pozitif ayrımcılık politikası yürütüyor. Abay’ın uygulamaları, kuruma finansal yük getirmediği gibi verimliliği artırdı ve banka yüzde 25 büyüdü.
ING Bank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Abay biri 8, diğeri 12 yaşında iki çocuk sahibi. Kayserili bir ailenin çocuğu. Bütün okulları derece ile bitirmiş. Bilkent Üniversitesi, ardından Harvard’da burslu okuyarak eğitimiyle bulunduğu pozisyona gelenlerden. Kariyerine McKinsey&Company’de başlıyor. 2011 yılında, yani 34 yaşındayken ING Bank Genel Müdürü oluyor. Bugün, bankacılık sektöründeki tek kadın genel müdür. Her başarılı kadın gibi onun da arkasında anne desteği var. Ders çalışması için gereken her türlü konforu sağlayıp, hedefe odaklanmasını sağlayan bir anne.
Sayıların arkasındaki hikayeler
Pınar Abay farklı bir finansçı portresi çiziyor. Sayıların arkasındaki hikayelerle de ilgileniyor. Bankada çalışan herkesi dinliyor, anlamaya çalışıyor. Sorunlara kendi hayatıyla özdeşlik kurduğu için olsa gerek hemen çözüm önerileri geliştiriyor. ING Global de kendisine, ‘Ne yapıyorsunuz’ demiyor, aksine destekliyor. Global destek de gelince Abay kadınlar lehine büyük bir dönüşüm hikayesine imza atıyor.
Bugün Türkiye’de kadının ekonomiye katılımı hala çok ciddi bir sorun. Türkiye kadınların iş gücüne katılımda OECD sonuncusu, G20’de de en sonda yer alıyor. Kadınların yüzde 73’ü anne olduktan sonra işten ayrılıyor. Önceki gün buluştuğumuz ING Bank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Abay bankada kadın çalışan konusunda yaşanan olağanüstü dönüşümü anlattı:
-Banka, hem HeForShe destekçisi hem de Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı. Yılda dört kez HeForShe yemekleri düzenleniyor ve unvan bağımsız 25 çalışan Türkiye’nin farklı bir yerinde bir araya gelerek hikayelerini, sorunlarını, ihtiyaçlarını paylaşıyor.
-ING Bank Genel Müdürlüğü’nde haftanın 2 günü ofis dışında çalışma imkânı sunuluyor. Bu imkan hem kadın hem de erkek çalışanları kapsıyor. Çalışanlar istediği yerden çalışma
imkanı buluyor.
-FlexING adı verilen esnek çalışma saatleri kapsamında, genel müdürlük çalışanları haftanın 5 günü çalışma saatlerini kendileri belirleyebiliyor. İster sabah 7’de çalışmaya başlayıp 16’da çıkıyorlar, ister saat 10’da gelip akşam 19’da çıkıyorlar. Bu arada, çalışanlara yaz dönemlerinde, şehir değiştirme ve farklı şehirden çalışma imkanı sağlanıyor.
-Okulun ilk günü ve karne gününde yine bir gün izin veriliyor. Kontroller için de ayda bir gün izin hakkı sağlayan ‘Bebeğim olacak izni’ düzenleniyor.
Anneleri düşünüyor
Uygulamalar geliştirilerek devam ediyor. Mesela, ING bünyesinde 70 tane süt odası yapılmış. Genel müdürlük binasının her katında da bir tane emzirme odası yer almış. Zihniyet değişimi bankanın tüm illerindeki şubelerine yayılmış. Turuncu Gün adı altında, çalışanlara bir gün çocuklarıyla geçirmeleri için hediye edilmiş. Anneler işe bir an önce dönme stresi yaşamasın diye ücretli izin 6 aya çıkarılmış. Babalık izni resmi olarak 5 gün olmasına rağmen 10 güne çıkarılmış. 2-3 yaşındaki çocuğun kreşe alışması için ilk günü tam gün, kalanı yarım gün anne çalışana bir hafta izin imkânı verilmiş.
Verimlilik yükü eritti
Uygulanan tüm bu programlar, banka bütçesinde ister istemez ek yük yaratır değil mi? Ama öyle olmamış çalışan memnuniyeti arttığı için aksine verimlilik artmış. 2017’de iyi bir yıl geçiren banka yüzde 25 oranında büyümüş. ING’de kadın çalışan sayısı yüzde 55, yönetici oranı ise yüzde 36. Pınar Abay şimdi bunu yüzde 50’ye çıkarma gayreti içinde.