Burçak Avcı ve Özlem Kunduracı'nın kurduğu BO21, sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlere danışmanlık hizmeti veriyor. Yöntemleri ise alışılmışın dışında: Danışanların buzdolabından restorandaki siparişine kadar her şeyi takip ediyorlar.
Evinize hazırlanmış yemek paketleri göndermiyorlar. Ancak uzman diyetisyenlerin hazırladığı menüler doğrultusunda 7/24 size besinleri ne kadar ve ne şekilde tüketeceğinizi söyleyen ve yönlendiren, aynı zamanda takip eden sağlıklı yaşam danışmanı onlar: Burçak Avcı ve Özlem Kunduracı. BO21 markasının kurucu ortakları. Neredeyse evinize gelip buzdolabınızı elden geçiriyorlar. Sizinle, yardımcınızla, dışarıda yiyorsanız restoranla temasa geçip öğün öğün ne yiyeceğinizi söylüyorlar. Her dakika telefonun diğer ucundalar. 21 günde alışkanlıkların oturmasından yola çıkarak bu sistemi yaratmışlar. 12 yıllık arkadaşlar. Bu işe karar verdikten sonra, ilk olarak ID Coaching International'da Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) onaylı, profesyonel koçluk eğitimi almışlar. Daha sonra The College of Naturopathic Medicine CNM’den Nutrition for Everyday Living ve Detox, Cleanse and Weight Loss programlarını tamamlamışlar. Sorularımı yanıtladılar.
7/24 mesaideler
- Ne yapıyorsunuz, sisteminiz nedir tam olarak?
Her yeni güne markamız BO21 ile uyanıyoruz, isteyen herkesi hafifletmek için canla başla çalışıyoruz. BO21 markası adını, bizim baş harflerimizden ve kişileri hafiflettiğimiz gün sayısından alıyor. Dünyanın neresinde olunduğunun bir önemi yok. BO21 kilo vermeye niyet edildiği andan itibaren, beslenmeden, uyku düzenine ve spora kadar, tüm yaşam boyunca uygulanabilecek bir sistem sunuyor ve özel programlar oluşturuyor.
- Yemek göndermiyorsunuz…
Hayır. En önemli özelliğimiz ise 7/24 takip. Amacımız yenilenmek, arınmak, istediği görünüme kavuşarak özgüvenini artırmak, dolayısıyla hayatın tadını çıkararak yaşamak isteyenleri en hızlı şekilde hedefine ulaştırmak.
Bir de fırından taze çıkmış kitabımız var. Hemen Hafifle! Hafiflemek isteyenler için bir başucu kitabı. Kitapta günlük hayatımızda kilo verirken atladığımız en temel konulara değinerek hatırlatmalar yaptık. Her zaman istenilen hafiflikte kalmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattık. Ayrıca 7 günlük öneri bir hafifleme menüsü de var. Bu menü tavsiye niteliğinde olup, işbirliği içinde olduğumuz diyetisyenimiz tarafından, hızlıca sonuç almak isteyen herhangi bir sağlık problemi olmayan bireyler için planlandı. Herhangi bir hastalığı olanlar, hamileler, emzirenler, 18 yaşından küçük, 60 yaşından büyük bireyler için önermiyoruz.
Beslenme programına başlamadan önce mutlaka ilgili hekime danışılıp gerekli sağlık kontrollerininin yaptırılması gerekir. Kitabımızda paylaştığımız bu menünün ve diğer beslenme ile ilgili bölümlerin oluşturulmasında Öğr. Gör. Dr. Selen Müftüoğlu / Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün katkılarını aldık.
Hareket ve su mutlaka!
- Bu menünün ilk üç gününün kuralları nedir?
Her sabah tartıl ve yaz ya da tartının fotoğrafını çek. Haftanın her günü 45-60 dakika arası yürüyüş yap. Bu süreyi gün içerisinde farklı zamanlara bölme. Günde 2-2,5 litre su iç.
Asitli içecek tüketme. Sofradan tuzluğu kaldır. Kahvenin ve çayının içine şeker ve tatlandırıcı koyma. Besinleri ağzının içerisinde püre kıvamına gelene kadar çiğne. Akşam yemeğini en geç 19:00’a kadar yemiş ol. Akşam yemeğinin üzerinden ortalama 3-4 saat geçmeden uyuma.
Tuz yerine baharat
- Tuzu azaltın diyorsunuz ama bunu nasıl yapacağız?
- Paketli ve hazır ürün kullanımını azaltın.
- Yemek hazırlama, pişirme ve tüketim sırasında ilave edilen tuz miktarını azaltın. Besinlerin bileşiminde zaten sodyum var, hazırlama ve pişirme sırasında mümkünse tuz eklemeyin bile.
- Hazır sosları, atıştırmalık ürünleri, tuzlanmış kuruyemişleri, turşuyu ve salamurayı, balık konservelerini, tuzlanmış, tütsülenmiş ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri ile aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekleri yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle kontrollü tüketin.
- Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası gibi yiyeceklerin tuz içeriği fazladır. Bu nedenle daha az tüketin ve hazırlarken fazla tuz kullanmayın.
- Salamura ürünlerin tuz içeriğini azaltmak için suda yıkayın ve suda bekletin.
- Tuz yerine, soğan, sarımsak, baharat, limon, sirke, biber gibi doğal lezzet artırıcılar kullanın.
- Tuz tüketimini azaltma konusunda bir süre ısrarlı davranırsanız, az tuzla beslenme biçimine alışırsınız.
'Duygular yoğunken yemek yememeli'
- Danışanlara temel önerileriniz neler oluyor?
- Alışveriş öncesinde listeni yap.
- Aç karnına alışverişe çıkma.
- Gerçekten ihtiyaç duyduğun, sağlığına iyi gelecek yiyecek ve içecekleri satın almak için uğraş.
- Öğün atlama, uzun süre aç kalma. Sağlıklı atıştırmalıklara yönel. Yemeğe saldırmadan birkaç dakika önce kendini ve vücudunu dinle.
- “Şu an gerçekten aç mıyım? Yoksa canım mı sıkkın?” diye sorgula. Duyguların yoğunken yemek yeme. Ne yemek istediğine odaklan. Masada oturarak yemek ye.
- Yemek sırasında televizyon, bilgisayar, cep telefonu, dergi gibi her tür materyalden uzak dur.
- Tabağına küçük porsiyonlar al.
- Küçük lokmalarla yavaş ye.
- Yerken, yediğinin tadına, kokusuna odaklan, tadının farkına var.
- Yeteri kadar çiğne.
- Doymakla dolmuş olmak arasındaki farkı iyice algıla.
- Akşam yemeğinin üzerinden ortalama 3-4 saat geçmeden uyuma.
- Keyif aldığın yiyecekleri sınırlı olarak tüket.
Zayıflatan tarifler
1.GÜN
UYANINCA
1 büyük bardak su
SABAH KAHVALTISI 07:00-09:00
OTLU OMLET
Malzemeler: l 2 adet yumurta
1 tutam ince kıyılmış maydanoz ve dereotu
- 3 adet az tuzlu zeytin
Otları kıy, yumurtaları çırp, zeytinleri ekle.
Önceden ısıtılmış yağsız tavada kapağı kapalı olarak pişir.
(Yağsız olarak tavaya yapışır diyorsanız yağlı kâğıt kullanabilirsiniz.)
ÖĞLE YEMEĞİ 12:30 -13:30
ARMUTLU ROKA SALATASI
Malzemeler:
- 1 demet körpe roka l 1/2 adet armut
- 2 yemek kaşığı keçi lor peyniri l 2 adet ceviz
- 2-3 dilim kurutulmuş domates
Sosu için: 2 yemek kaşığı organik elma sirkesi, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı hardal tohumu, Karabiber
Armutları dilimle.
Domatesleri ince ince doğra.
Lor peynirini ve cevizleri ekle.
Hardal, sirke ve zeytinyağını karıştırıp sos olarak ilave edin.
ARA ÖĞÜN 15:30-16:00
15 adet çiğ badem
AKŞAM YEMEĞİ 18:00-19:00
AVOKADOLU ENGİNAR
Malzemeler: l 2 adet enginar l 2 adet arpacık soğanı l 1 tutam dereotu l 1/2 adet limon
- 1/2 adet avokado
Enginarların ve arpacık soğanının üstüne yarım limonun suyunu sıkın ve üzerini geçecek kadar su ilave edip pişirip, üzerine püre haline getirilmiş avokadoyu ve dereotunu ekleyin.
2.GÜN
UYANINCA
1 büyük bardak su
SABAH KAHVALTISI 07:00-09:00
YEŞİL KEFİR
Malzemeler: l 1 tutam maydanoz
- 1 tutam taze nane l 1 tutam dereotu
- 1 adet rendelenmiş salatalık
- 1 şişe sade kefir – 250 ml
- 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş keten tohumu
Otları incecik kıyın. Salatalığı rendeleyin.
Kefiri tüm malzemeler ile karıştıp, içebilirsiniz.
ÖĞLE YEMEĞİ 12:30-13:30
MARULDA TAVUK
Malzemeler: l Organik kuşbaşı tavuk göğüs – 150 gr l 1 adet domates
- 1 adet yeşil biber l 1 adet arpacık soğanı
- 2 yaprak marul l Kimyon l Kekik l Pul biber
İnce doğranmış malzemeleri baharatlarla birlikte sotele, marulun içine yerleştir, öyle tüketin.
ARA ÖĞÜN 15:30-16:00
6 adet çilek
15 adet çiğ badem
AKŞAM YEMEĞİ 18:00-19:00
IZGARA KARNABAHAR SALATASI
Malzemeler: l 1 adet küçük boy karnabahar-200gr l 1 demet maydanoz
- 1 adet kapya(kırmızı) biber l Kimyon
- Karabiberl ½ adet limon
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Karnabaharı parmak kalınlığında dilimle, kimyon, karabiber ve zeytinyağı ile harmanla. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar ızgara et. İnce kıyılmış maydanoz ve julyen doğranmış biberler ile karıştırıp. Üzerine limonunu sıkıp, öyle yiğin.
3.GÜN
UYANINCA
1 büyük bardak su
SABAH KAHVALTISI 07:00-09:00
AVOKADO TOST
Malzemeler:
- 1 adet yumurta l ½ adet avokado
- 1 dilim ekşi maya tam buğday ekmeği
- Karabiber l Kekik l Pul biber
Kızartılmış ekmeğin üzerine, ezmiş olduğun avokadoyu sür. Yağsız tavada pişirmiş olduğun göz yumurtayı üzerine koy, baharatları ekleyip ve öyle yiğin.
ÖĞLE YEMEĞİ 12:30-13:30
HAFİF EKŞİLİ YEŞİL SALATA
Malzemeler: l 2 adet salatalık l 2 adet kivi l Bir tutam maydanoz veya taze kişniş l 1 adet lime suyu l Karabiber
Malzemeleri dilediğin gibi kes, karıştır.
Üzerine lime suyu ve karabiber ilave edin.
ARA ÖĞÜN 15:30-16:00
LORLU BİBER
Malzemeler:
-l 2 yemek kaşığı keçi lor peyniri
- 1 adet kapya(kırmızı) biber
- 1 adet dövülmüş ceviz
- 1 çay kaşığı çörekotu
- 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
Biberin çekirdeklerini çıkarın.
Peyniri, cevizi, çörekotunu ve maydanozu karıştırıp biberin içine yerleştirip, dilimleyerek yiğin.
AKŞAM YEMEĞİ 18:00-19:00
KÂĞITTA BALIK
Malzemeler:
- Levrek fileto-200 gr l 2 adet çeri domates
- 1 dilim limon l 3 yaprak taze fesleğen
- Karabiber l 10 dal roka
Üzerine çeri domates, limon dilimi ve taze fesleğen yerleştirdiğin balığını fırın kâğıdı içerisinde 180 derecede pişirip.
Yanında roka ile tüketin.
Burçak Avcı ve Özlem Kunduracı'nın kitabı Alfa yayınlarından çıktı.