Farklılıkları avantaj olarak kullanmak, zenginliğe çevirmek... Asırlarca hayat felsefemiz olduğu halde son dönemde unuttuk bunu adeta... Oysa ayrışarak, aynı coğrafyada yaşamak zorunda olduğu halde birbirini -en hafifinden ifade etmek gerekirse- sevmeyerek mutsuz topluluklar olabiliriz sadece.
Belki de bu nedenle çocuklarımıza öğreteceğimiz ilk şey farklı etnik kökenden komşumuzun bizim için bir hediye olduğudur. Henüz ilköğretim müfredatında böyle bir ders yok ama üniversitelere geliyor, belki de sonra liselere...
İş insanı Demet Sabancı Çetindoğan, New York’ta Küresel Umut Koalisyonu’nun (Global Hope Coalition) “Hayırseverlikte Liderlik” ödülünü bir grup akademisyenle birlikte hazırladığı ‘Çok Kültürlü Demokrasi Dersi’ başlığını taşıyan projesiyle aldı. Dersin tüm dünyada lise ve üniversitelerde okutulması için çalışacaklarını söyleyen Çetindoğan projeyi YÖK’e sunmuş.
Doğuştan hayırsever
Küresel Umut Koalisyonu, dünya barışı için eski Unesco Direktörü İrina Bokova’nın da kurucuları arasında olduğu uluslararası bir kuruluş. Mediasa Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Uluslararası Kadın Forumu (IWF) tarafından verilen, dünyanın en prestijli strateji ve performans yönetimi ödüllerinden biri olan Hall of Fame Ödülü’ne layık görülen ilk Türk iş insanı.
Önceki hafta buluştuğumuz Çetindoğan, ödülü almasında, sunduğu projenin yanı sıra hayırsever olarak hayata geçirdiği diğer çalışmaların da etkili olduğuna inanıyor. “Hayırseverlik” ile erken yaşlarda tanıştığını ise şu sözlerle anlatıyor: “11 yaşında Adana’da kuzenim Emine Kamışlı ile bir resim sergisi açarak, daha çok aile fertlerinden elde ettiğimiz geliri bir okula laboratuvar açması için bağışladık. Etrafımızdaki herkes bizi tebrik etmişti.”
Çetindoğan, çocukların yeteneklerini ortaya çıkartan, onları gerekli eğitime yönlendiren “Yaratıcı Çocuklar Derneği”nin de kurucuları arasında.
“Faal bir şekilde çalıştığım 14 yıllık dernek sanatın her çeşidine ilgisi, yeteneği olan çocukları buluyor, destekliyor” diye anlatıyor. Dernek, 1400 okul ile iş birliği halindeymiş. Derneğin desteklediği çocuklardan biri mesela karikatürde dünya ikincisi olmuş.
Mirasa sahip çıkıyor
T-ONE Derneği, Demet Sabancı Çetindoğan’ın hayata geçmesine önayak olduğu başka bir dernek. Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dernek, Türkiye’nin kültürel mirasına, mutfağına, tarihi ve doğal zenginliklerine sahip çıkıyor.
2014 yılında kurulan derneğin en çok bilinen projesi Mozaik Yolu. MÖ 4 bin yılından günümüze ulaşan mozaik eserlerin dünya çapında tanınmasına yönelik Mozaik Yolu etkinlikleri Venedik, Paris, New York gibi önemli merkezlerde yapılmıştı. Dernek yurt dışından gazetecileri davet ederek Mozaik Yolu’nun yurt dışı basında yer almasını sağlıyor. Geçtiğimiz günlerde çeşitli ülkelerin misyon temsilcileri, konsolosları Mozaik Yolu’nu gezdiler. Derneğin, Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde, “Basilica Therma” diye bilinen Roma Hamamı’nın tanıtımına verdiği destek sayesinde hamam UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış.
Kadın vurgusu yaptı
34 farklı ülkeden 1.250 global liderin bir araya geldiği, IWF Dünya Liderler Konferansı kapsamında düzenlenen törenle ödülünü alan Çetindoğan, konuşmasında, “Gerek politika, gerekse iş dünyasında kadınların daha fazla yer alması halinde sorunların çözümü için daha iyi ve hızlı sonuçlar alınacağına inanıyorum. Bu ödülü alan ilk Türk kadını olmanın yanı sıra, bu ödülü, IWF gibi birleştirici, vizyon sahibi ve geleceğe şekil veren bir organizasyondan almış olmanın da onurunu yaşıyorum” dedi.