Aralarında Revna Demirören, Ezgi Mola, Aslı Şen gibi isimlerin bulunduğu bir toplulukla Pervin Ersoy'un 'Her şehri ünlüsü ile geziyoruz' hareketine katıldık. Adıyaman'a yaptığımız geziden anılar ve dilimizde 'Nemrut'un kızı' türküsü ile döndük
‘Sen kendini seversen herkes sever, önemsersen dünya etrafında döner.” İnsan ilişkilerine dair sık sık duyduğumuz bu cümleler; ülkeler, kültürler için de geçerli aslında. Biz, binlerce yıldır pek çok uygarlığın güneşi doğurup batırdığı Nemrut Dağı’nı ziyaret edersek yabancılar da peşine düşer.
Konu sadece turizm gelirlerini artırmak da değil. Diyarbakır eyvan, Adıyaman harfane sıra gecelerinde, binbir türlü bilginin işlendiği türküler eşliğinde gerçekleşen ritüelleri izlerken nasıl bir medeniyetten geldiğini de anlıyor insan.
Gelenek, görenek dediğiniz şey aslında kök salmaktır, kendini bir yere ait hissetmektir. En çok çocuklarımız, amaçsız yaşamlar kurmasın diye ülkemizi, kültürümüzü tanımalıyız. Çocuklarımıza da bu bilgiyi aktarmalıyız.
Hareket yayılıyor
Urfa Kent Müzesi’ni, Göbeklitepe’yi gezip medeniyetin nereden doğduğunu bilen çocuklar, emin olun Lourve Müzesi’ndeki eserleri, Batı medeniyetini de daha iyi kavrar. Kazancı Bedih’i bilenler Mozart’ın değerini daha iyi anlar.
Son yıllarda bu anlayışın geniş kitlelere yayıldığını gözlemliyorum. Kadınlar çocuklarını da yanlarına alıp Harran’ın, Göbeklitepe’nin, Mardin’in, Diyarbakır’ın yolunu tutuyor.
Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un eşi, eski turizmci Pervin Ersoy’un başlattığı, ‘81 İlin Ünlüsü ile Türkiye’ye geziyoruz’ hareketi de değerlerimizi tanımak ve tanıtmak adına son yıllarda bu alanda gerçekleştirilen en önemli projelerden biri. Her ilin ünlüsü ile Türkiye’yi karış karış geziyor, tarihi, doğal güzellikleri yanı sıra yemeklerini, gelenek, göreneklerini tanıtıyorlar.
Antiochus’un izinde
Gezinin dördüncü durağı Adıyaman idi. Pervin Ersoy’un davetiyle İstanbul’dan gelen kadın konukların yanı sıra Adıyamanlı sanatçılar Latif Doğan, Ferman Toprak’ın da bulunduğu ekip ile şehrin yolunu tuttuk. İlk durağımız Komagene efsanevi Kralı 1. Antiochus’un yaptırdığı devasa Karakuş Tümülüs’ü oldu. Cendere Köprüsü, Selçuklu Köprüsü, Yeni Kâhta Kalesi’ni gördük. Ardından Nemrut Dağı’nın yolunu tuttuk.
Ertesi gün Adıyaman Müzesi’ni gezdik. Adıyaman Mor Petrus Mor Pavlus Süryani Kilisesi’ni de ziyaret ettik.
Kültür turlarına dahil olmalılar
Peki, Adıyamanlılar Pervin Ersoy’dan ne istedi? Şehir, Diyarbakır, Gaziantep ve Urfa’ya yapılan kültür turlarına dâhil değilmiş. Hal böyle olunca turistler Nemrut Dağı’nın gezip bölgeden ayrılıyor genellikle. Kültür turuna girerlerse gelen turist, çarşı pazara ineceğinden şehrin ekonomisine de katkı sağlayacaklar.
Ekip her şehirde olduğu gibi Adıyaman’da da çarşıyı indi!
'Ülkemizin her köşesi bir cennet'
Pervin Ersoy, projenin Adıyaman ayağına katılıp destek veren Revna Demirören’e teşekkür etti. Pervin Ersoy’un, “O artık fahri turizm elçimiz” deyip diğer illere de davet ettiği Revna Demirören şunları söyledi:
“Ülkemizin her köşesi ayrı bir cennet parçası. Bu gezimizde Adıyaman’ın güzelliklerinin tadını çıkardık. Herkese buraya gelmelerini, tarihi, doğayı görmelerini, lezzetleri tatmalarını tavsiye ederim.”
Önemli isimler buluştu
Adıyaman tanıtım gezilerinin dördüncü ayağıydı. Pervin Ersoy her durağa sosyal etki gücü fazla, toplumda tanınan isimleri davet ediyor. Revna Demirören ve Ezgi Mola’nın yanı sıra Aslı Şen, Mehtap Özdoğan, Altın Mimir gibi isimler de Adıyaman tanıtım gezisine destek veren isimler arasındaydı.
Adıyaman'dan Ahmet Kaya'ya selam olsun
Ersoy’un sürprizlerinden birisi de iftar sonrasında oturduğumuz harfane sıra gecesiydi. Saz ve söz eşliğinde yenilen yemekler, Adıyaman halk kültüründe önemli yer tutuyor.
Gecede, türküler eşliğinde yapılan Adıyaman çiğ köftesi ikram edildi. Birçoğu ilk kez sıra gecesine katılan kadınların yer minderinde saatlerce oturmasına hayran kaldım.
Latif Doğan, Kâhtalı Mıçı, Ferman Toprak yöre türkülerini söyledi. Saatler 12’yi gösterdiğinde, tam ‘kalkalım mı’ derken Pervin Ersoy’un isteğiyle söylenen, Ahmet Kaya’nın ‘Kum gibi’ şarkısı bizi yerimize mıhladı. Türkülere eşlik etmiştik ama Ahmet Kaya’da herkesin eli havadaydı.
Ezgi Mola kısmet açan köprüden geçti
Bölge, Mezopotamya’nın birçok şehri gibi efsaneler bölgesi. Onlardan birisi de Cendere Köprüsü ile ilgili. İnanışa göre köprüyü gidiş geliş olarak tam tur tamamlayanların kısmeti açılıyor, evlilik teklifi alıyor. Grupta bu ritüeli yerine getiren bekârlar arasında, gittiğimiz her yerde selfie çekmekten bitap düşen Ezgi Mola da vardı. Magazin basını Ezgi’nin aşk hayatını yakın takibe alsın, kehanetin gücü adına!
Pervin Ersoy'un sürprizi
Gezinin esprisi de burada patladı. Dağın zirvesinde bir anda karşımıza çıkan orkestra şefine, “Dağa çıkıyor musunuz böyle, zor olmuyor mu bu enstrümanlarla” dedim. “Efendim her çarşamba buradayız, perşembeleri de başka grup sahne alıyor” deyince, Pervin Ersoy’un bizim için hazırladığı sürprizlerinden birisiyle karşı karşıya olduğumuzu anladık. Keşke, Adıyaman turist kaynasa ve her çarşamba çıksalar!
SON DURAK ANITKABİR
Saffet Emre Tonguç, Rotahane’nin desteğiyle Denizli’den başlayan proje, Urfa ve Diyarbakır ile devam etmişti. Pervin Ersoy’a, tüm Türkiye’yi kapsayan, ülke turizmine katkı sağlaması hedeflenen kültür turlarının son durağının neresi olacağını sordum. Ankara olacakmış. Yaz ayları nedeniyle projeye kısa bir ara vereceklerini söyleyen Ersoy şu bilgileri paylaştı: “Saffet Emre Tonguç ile başlattığımız projenin amacı iç turizmi canlandırmak, farkındalık oluşturmak. Bir yandan da ne büyük zenginlikler içinde yaşadığımızı göstermek. Anıtkabir’de, Ata’mızın önünde hep birlikte final yapacağız. Proje boyunca bize eşlik eden sanatçılarımızın hepsini, Anıtkabir’e de davet edip, onlara teşekkür edeceğiz.”
Doğuda Latif Doğan batıda Bethoven
Nemrut’un tepesine çıktığımızda bizleri bir sürpriz bekliyordu. 2 bin 150 metre yüksekliğe nasıl çıkarıldıkları hala bilinmeyen devasa taşlarla yapılan anıtsal Apollon, Zeus, Herakles, Komagene kralı 1. Antiochus ve onları koruyan aslan ve kartal heykellerinin önünde klasik müzik orkestrası Beethoven’dan, Mozart’ta eserler çalıyor, konser veriyordu.
Biraz önce Doğu terasında Adıyamanlı sanatçılar Latif Doğan ve Ferman Toprak, aralarında Nemrut’un Kızı’nın da olduğu Adıyaman türkülerini söylemişlerdi. Doğu terasında ise Mozart ve Bethoven... Anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarasıyla Unesco’nn Dünya Kültür Mirası listesine giren Nemrut Dağı’nda, Mozart eşliğinde güneşin batışını izlemek...
Benzersiz bir deneyimdi. Gün batımında çalan klasik müzik, mezarının da bulunduğu tapınağı yapıp, bin yıllardır Nemrut’un çekim merkezi haline gelmesine sebep olan Kral 1. Antiochus’un da kalbine dokundu eminim.