Anayasa Mahke-mesi’nin 55. kuruluş yıldönümü töreninde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım’la birlikte neşeli bir sohbet içerisinde gösteren fotoğraf gündemden düşmüyor.
Özellikle Meclis Başkanı Kahraman’ın 23 Nisan özel oturumundaki konuşmasında Atatürk’ün adını zikretmediği yolunda CHP’den yöneltilen sert eleştiriler ortadayken ve 16 Nisan referandum sonuçlarına ilişkin tartışma sürerken CHP liderinin böyle bir görüntü vermesi bazı çevrelerin sert tepkisine neden oldu.
Kılıçdaroğlu, bu eleştirilere karşılık, bugüne kadar bir açıklama yapmamayı tercih etti.
Dün, bir köşe yazısında CHP liderine yönelik tuhaf benzetmeler içeren ifadeler de kullanılarak yöneltilen ağır eleştiriyi de okuyunca o fotoğrafın hikâyesini araştırdım.
Fotoğraf karesinde Kılıçdaroğlu, Başbakan ve TBMM Başkanı yan yana görülüyordu.
Aldığım bilgilere göre, her üç ismin de güldükleri fotoğraf karesi şöyle oluştu:
‘Kabul edenler, edilmiştir’Törenin yapıldığı salona önce Kılıçdaroğlu, ardından Yıldırım, sonra da TBMM Başkanı girdi.
Protokolde, yan yana oturan Kılıçdaroğlu ile Yıldırım’ın yanında Kahraman’ın yeri ayrılmıştı.
Başkan, yerine otururken, selamlaştıktan sonra her iki lidere dönerek, “Size komşu olabilir miyim?” diye sordu, ardından da Meclis Başkanı sıfatıyla kendi oylamasını yaparak, “kabul edenler, kabul edenler, kabul edilmiştir” esprisini yaptı.
Meclis’in ve milletvekillerinin işlevine dönük eleştirilerde sık sık kullanılan, “Kabul edenler, etmeyenler, kabul edilmiştir” esprisini bir adım öne götüren bu ifade, Kılıçdaroğlu’nu da Yıldırım’ı da çok güldürdü.
İşte CHP liderinin saygı sınırlarını da aşan ifadelerle eleştirilmesine neden olan o enstantanenin nedeni bu.
Merak edilen sohbetin, ikinci ve üçüncü evreleri de var.
Hatırlanacağı gibi, görüntülerin bir bölümünde Kılıçdaroğlu, parmağıyla karşıdaki bir noktayı Başbakan Yıldırım’a göstererek bir şeyler söylüyor.
Öğreniyoruz ki iki siyasi, Anayasa Mahkemesi kuruluş yıldönümü törenleri tarihinde ilk kez yapılan sinevizyon gösterisi üzerine sohbet ediyor.
Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin; anayasa kitapçığı, ay ve yıldız ile bu ay ve yıldızı saran üç ayrı alevi simgeleyen amblemini Yıldırım’a gösteriyor. “Bakın, sinevizyon gösterisinde kullanılan amblem yanlış. Üç yerine iki alev simgesi kullanılmış” diyor.
Bunun üzerine Başbakan, şaşırarak, “Ne kadar dikkatlisiniz” sözleriyle Kılıçdaroğlu’na iltifat ediyor.
Yıldırım ile Kılıçdaroğlu arasındaki sohbetin 3. bölümü ise Başbakan’ın 23 Nisan özel oturumunda TBMM’de yaptığı konuşmaya ilişkin.
Atatürk teşekkürüHatırlanacağı gibi Başbakan, söz konusu konuşmasında, Milli Mücadele, Meclis’in kuruluşu, Atatürk başlıklarına geniş yer ayırmıştı ve “Atatürk” diyerek, Gazi’yi anmıştı.
Yıldırım, konuşmasında, “Milli iradeyi hakim kılarak ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için TBMM açılışından bugüne kadar, başta ilk Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Meclis çatısı altında çalışanlardan vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum... Çocuklarımızın milletimizin değerlerine sahip çıkarak fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür olarak ve özgüvenleri yüksek bir şekilde yetişmesini arzu ediyoruz... Milli mücadelemiz Meclis öncülüğünde, Gazi Mustafa Kemal liderliğinde bir halk mücadelesidir. Meclisimiz bu mücadeleyi başarıyla yürüterek cumhuriyeti kurmuştur... Devlet kuran Meclisimiz, dünyadaki tek gazi Meclis’tir” gibi ifadeler kullanmıştı.
Kılıçdaroğlu, Yıldırım’a, “Atatürk’le ilgili vurgularınızdan büyük memnuniyet duydum” diyor ve teşekkür ediyor.
Bunun üzerine Başbakan da Atatürk’ün Türk milletinin ortak değeri olduğunu belirterek, bu vurguları yapmasından doğal bir şey olmadığını söylüyor ve “Yapılması gerekeni yaptım” diyor.
İşte büyük fırtına koparan sohbetin hikâyesi böyle.
Kılıçdaroğlu, bu görüntü üzerinden bu kadar tartışma yaratılmasından üzüntü duymuş.
CHP lideri, bir tören vesilesiyle yan yana gelen siyasilerin medeni bir diyalog içerisine girmesinin normal olduğunu söylüyor.
Ne yapsaydı, Meclis Başkanı ile Başbakan’a protokol sırasında sırtını dönüp mü otursaydı?
Ya da “Beni niye buraya oturttunuz?” diye tepki gösterip Anayasa Mahkemesi törenini terk mi etseydi?
21 Mayıs kimseye sürpriz değildiGündemdeki en sıcak madde Ak Parti’nin 21 Mayıs’ta yapacağı olağanüstü kongre.
Referandum sonuçlarının kesinleşmesiyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ak Parti’ye dönüş yolu açıldı, Erdoğan 2 Mayıs’ta partisine yeniden üye olacak.
21 Mayıs’taki kongreyle de genel başkanlık görevini yeniden üstlenecek.
Başbakanlık ve Ak Parti çevreleri 21 Mayıs tarihinin sürpriz olmadığını söylüyor.
“Bu anayasa değişikliğinin kilit maddesi, ‘partili cumhurbaşkanlığı’ düzenlemeseydi. Şu anda bunun doğal sonuçları yaşanıyor” diyor.
Bunlar, 21 Mayıs tarihinin kamuoyuna yansıması konusundaki spekülasyonlara da yanıt niteliğinde.
Yani referandumun sonucunun doğal süreci işliyor. Bir diğer konu kabine revizyonu.
Revizyon kısa süre içinde yapılacağı iddiasına karşılık olağanüstü kongre sonrasına kalma ihtimali de konuşuluyor.
Ankara kulislerinde, geniş çaplı bir değişiklik beklenirken, dün hükümet çevrelerinden aldığım izlenim, kabinede 6-7 ismi kapsayan bir değişiklik olacağı yönünde. Stratejik bazı kaydırmalar da gerçekleşecek.
Son bir not.
Ak Parti açısından MHP ile bundan sonra nasıl yürüneceği konusu kuşkusuz çok önemli.
Ancak hem seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye düşürülmesi hem de daraltılmış bölge seçim sistemleri konuları şu ana kadar Başbakan Yıldırım ile MHP lideri Devlet Bahçeli arasında bu açıklıkta konuşulmuş değil.
Bu konuda iki parti arasında ortak bir komisyon kurulması da şu anda gündemde yok.
Ayrıca kısa bir zaman içerisinde Başbakan’ın uyum yasaları ve diğer mevzuat konusunda CHP’ye de bir çağrı yaptığına tanık olacağız.