Serpil Çevikcan

Serpil Çevikcan

scevikcan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

PKK ve Suriye’deki uzantısı YPG, Suriye’deki iç savaş sayesinde bir alanı kontrolüne alma, o alanı savunma gibi, ancak düzenli orduların yapabileceği askeri deneyimler elde etti.

Örgütü bu konularda eğiten ABD’nin verdiği ağır silahlar ve yoğunluğu örgütü bir başka boyuta taşıdı.

Bu nedenle de bölgeyi iyi tanıyan uzmanlar, ilk günden bu yana, Zeytin Dalı Harekâtı’nın Fırat Kalkanı’ndan da zor olduğunu ve TSK’nın ilk günden büyük profesyonellik gerektiren bir operasyon yürüttüğünü vurguluyor.

Zamanlama faktörleri

Haberin Devamı

Afrin operasyonu başlar başlamaz, ABD başta olmak üzere bazı ülkeler, “operasyonun süresinin sınırlı olması” uyarısında bulunmaya başladı.

Ankara, bu uyarılara, “Ne zaman biterse, o kadar sürer” tepkisini açıkça gösterdi.

Görüştüğüm askeri ve diplomatik kaynaklar kendi göbeğini kesen Ankara’nın zamanlama konusundaki planlamasına yönelik şu tespitlerde bulunuyor:

1- Afrin’in kuşatılması, YPG’nin hakim noktalardan geriletilmesi ve kontrolün sağlanması konusunda üç haftalık bir planlama yapılmıştı. Yoğun sis ve yağmur nedeniyle henüz operasyonun söz konusu ilk aşaması bitirilemedi. Ankara, bu gecikme ihtimalini de önceden hesaplamıştı. İlk aşamanın bitirilmesi için bir hafta, 10 güne daha ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

2- YPG, operasyonun yapılamayacağı düşüncesiyle, Suriye rejiminin “Afrin’i bize verin” tekliflerini geri çevirdi. Ancak örgüt sıkıştıkça rejimle ilişki kurmayı deniyor. Rejimin de pazarlık için örgütün daha da zayıflamasını beklediği düşünülüyor. YPG, rejimden Afrin’in kontrolünü almasını, ancak kendilerinin de kentte kalmasını isteyebilir. Ankara ise YPG’nin bölgede kalma ihtimalinden dolayı operasyon bitene kadar rejimin Afrin’e girmesine sıcak bakmıyor. Bu yüzden mümkün olan en hızlı biçimde harekâtın bitirilmesi temel hedef.

3- Rusya, Türkiye’nin Suriye hava sahasını kullanmasına yeşil ışık yaktı. Ancak bu konu iki ülke arasında bir takvime bağlanmadı. Konjonktürel olarak bölgede ülkeler sıkça tutum değiştirebiliyor. Bu nedenle de bu ihtimal göz önüne alınarak, mümkün olan en kısa sürede operasyonun bitirilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

100 gün deneyimi

Operasyonun ilk aşaması tamamlandıktan sonra, sıra YPG’nin Afrin’in içinden temizlenmesine gelecek.

Bu konuda Cizre, Sur, Yüksekova başta olmak üzere çözüm süreci devam ederken örgütün yerleştiği, hendekler kazarak, “öz yönetim” ilan ettiği bölgelerde yapılan operasyonlardan edinilen büyük bir deneyim söz konusu.

Polis, jandarma ve uzman TSK personelinin eşgüdümlü operasyonlarıyla PKK buralardan sökülüp atıldı.

Yaklaşık 100 günlük hendek operasyonlarında edinilen deneyim, Afrin’in içinde sahaya yansıtılacak.

Afrin’de sosyolojik ve demografik nedenlerle ÖSO’nun kent içi operasyonlarda ön planda olması düşünülmüyor.

TSK ve güvenlik uzmanları, Afrin’in hangi bölgelerinde örgütün daha etkin olduğunu saptamış durumda.

Planlamalar, önce bu bölgelerden YPG’nin sökülüp atılmasına göre yapılıyor.

Bu aşamadan sonra Afrin’in değişik bölgesindeki terör odaklarında da çözülme ve kaçış olacağı değerlendiriliyor.

Operasyonun her aşaması titizlikle planlanıyor.