Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan erken seçim tarihini 24 Haziran olarak açıkladığında Ankara şaşkındı.
Cumhur İttifakı’nın tarafları Ak Parti ve MHP’den gelen “Erken seçim olmaz” açıklamalarına rağmen, “Kesinlikle erken seçim olacak” iddiasını sürdüren muhalefet cephesinin, “Bekliyorduk, hazırız” tepkisi verse de bu kadar sıkışık bir takvimi beklemedikleri anlaşılıyordu.
TBMM’nin dün erken seçim kararı aldığı saatlerde ise Erdoğan Ak Parti’nin her koşula nasıl hazırlıklı olduğunu gösteren açıklamalar yapıyordu.
İstanbul’da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte, İzmir ve İstanbul dışındaki 79 kente gittiklerini, bazı günlerde İstanbul’da aynı anda üç ilçede spor salonları ve dışarısında miting yaptığını söyledi.
Seçim heyecanı
Kampanyanın zaten başladığını, manifesto olarak gördüğü seçim beyannamesine çalışıldığını, İstanbul Kongresi’ne manifestonun yetişeceğini vurguladı.
Erdoğan, “Temayül yoklamasını yine yapmayı düşünüyoruz. Cuma günü Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yol haritasını tüm teşkilatımla paylaşacağım ve onlarla birlikte de ya Allah bismillah deyip yola koyulacağız” diyerek, büyük deneyiminin bulunduğu, hiç kaybetmediği seçimlerle ilgili heyecanını da ortaya koydu.
Muhalefetin handikabı
Ak Parti ile MHP’nin Cumhur İttifakı, referandumun “hayır” cephesini oluşturan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP’yi yeni bir siyaset geliştirmeye zorladı.
Kimin kiminle ittifak kurabileceği, yan yana durabileceği, bu duruşun yaratacağı sonuçlar muhalefeti hassas davranmaya zorluyordu.
Gelinen nokta, muhalefetin erken seçimle ilgili takviminin sonbahara ayarlandığını gösteriyor.
24 Haziran tarihi şu ana kadar sadece, “ilkeler ittifakı” kurmayı kararlaştır-dıklarını açıklayabilen muhalefet için kısa sürede çok önemli kararlar vermeyi gerektiriyor.
İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, ancak partinin seçime girip giremeyeceği, giremezse Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile ittifak yapıp listelerinde yer alıp almayacağı meçhul.
HDP, büyük olasılıkla Cumhurbaşkanı adayı olarak tutuklu Selahattin Demirtaş’ı gösterecek ama seçilme yeterliliğini kaybedip kaybetmeyeceği belirsiz. Genel seçimde ittifak yapabileceği oy oranı açısından güçsüz sol partiler dışında seçenek gözükmüyor.
CHP, henüz adayını açıklamadı. Kılıçdaroğlu’nun mu bir başka ismin mi aday olacağı henüz bilinmiyor. Resmi ittifak yapması beklenmiyor, ancak soru işaretleri var.
Saadet Partisi ve Demokrat Parti, bu partilerin tutumuna göre tutum geliştirecek.
Kritik hafta
“Hayır” blokunun öncüsü konumundaki CHP için en kritik süreç önümüzdeki hafta.
Cuma gününe kadar PM’den yetki alınarak, üzerinde yoğunlaşılan 3-4 isimden biri Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanacak.
Aday olması beklenmeyen Kılıçdaroğlu nihai kararını verecek.
İttifakla ilgili kesin karar açıklanacak.
İYİ Parti, YSK’nın seçime girip giremeyeceğini açıkladıktan sonra karara göre diğer formüllere odaklanacak.
İttifak kurarsa, protokolü hazırlayarak, seçim takviminde belirlenen süreye göre 5-10 gün içinde teslim etmesi gerekiyor.
Ak Parti ise bu süreyi beyannamesini, yol haritasını oluşturup, açıklayarak, sahaya çıkarak değerlendirecek.
24 Haziran, muhalefeti şimdiden zorlamışa benziyor.