Bu haftanın para politikası açısından en önemli gelişmesi Türkiye saatiyle perşembe akşamı başlayacak ve üç gün sürecek olan Jackson Hole sempozyumu olacak. Kansas Fed tarafından her yıl düzenlenen bu çok prestijli sempozyumun bu seneki teması “Dinamik Küresel Ekonominin Desteklenmesi” olacak.
Sempozyumda merkez bankası başkanlarından ekonomi ve finanstan sorumlu bakanlara, kıdemli akademisyenlerden finansal piyasa oyuncularına kadar geniş bir yelpazeden katılımcı yer alıyor. Ancak piyasaların asıl merak ettiği, burada yapılan zengin ekonomik tartışmalardan ziyade, merkez bankası başkanlarının para politikasıyla ilgili bir sinyal verip vermeyeceği olacak.
Ağustos ayında bir Fed toplantısı olmadığı için Jackson Hole etkinliği Fed başkanlarına temmuzdaki toplantı sonrası yeniden mesaj verme fırsatı sunuyor. Özellikle de finansal şartların hızla değiştiği 2007 krizi sonrası dönemde Bernanke’nin Jackson Hole’ı etkili bir iletişim platformu olarak kullandığına ve önemli mesajlar verdiğine şahit olduk. 2010 yılındaki konuşmasında ikinci miktarsal genişlemenin (QE2) yolda olduğu yolunda ipuçları veren Bernanke, bir sonraki sene “Operation Twist” diye adlandırılan kısa vadeli tahvil satıp uzun vadeli tahvil alarak uzun vadeli faizleri düşürmeyi hedefleyen politikanın, daha sonraki sene de QE3’ün sinyalini vermişti
Jackson Hole’da para politikasıyla ilgili sinyal verme konusunda ECB başkanı Mario Draghi’nin de nasiplendiğini görüyoruz. Zira 2014 yılındaki toplantının yıldızı bu sefer Draghi oluyor ve Fed’in arkasından ECB’nin de miktarsal genişlemeye başlayacağı sinyalini veriyordu. Ağustostaki bu duyurudan iki ay sonra ECB tahvil alımlarına başlamıştı.
QE ne zaman biter?
Fed QE bağlamında tahvil alımlarını 2014 yılında sonlandırdı. Ancak bu politikaların sonucu 4.5 trilyon dolara çıkan bilançosunu küçültmeye henüz başlamadı. Temmuz toplantısında bilanço küçültmesinin “yakın zamanda” başlayacağı söylendi ama kesin tarih verilmedi. O nedenle eğer eylül toplantısında bir tarih verilecekse bunun sinyalinin Jackson Hole’da verilebileceği düşünülüyor.
Yellen ne düşünür bilemem ancak QE’nin başlangıçlarına dair sinyallerden farklı olarak bilanço küçültmesinin başlangıç tarihi bir aciliyet taşımıyor. Zaten piyasalar temmuzda verilen mesajı büyük ölçüde aldılar ve eylülde bir takvim açıklanmasını fiyatlıyorlar. Bu nedenle, piyasa algısında bir yanlışlık tespit edilip bunu düzeltme ihtiyacı hissedilmediği sürece Fed’in bu konuda sinyal vermekten kaçınacağını düşünüyorum.
Gelelim Draghi’ye. ECB’nin resmi söylemi en az 2017 sonuna kadar QE’nin mevcut hızıyla devam edeceği şeklinde. O noktadan sonra alımların hız kesip kesmeyeceğiyle ilgili bir bilgi henüz verilmiş değil. En az dört ay sonrasını ilgilendiren bu kritik bilginin paylaşımı içinse Jackson Hole biraz erken görülüyor.