Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

burcukarslan@gmail.com

Tüm Yazıları

Vajinismus hangi problemlere neden olur?

Bazı kadınlarda menopoz sonrası dönemde de vajinismus ortaya çıkabilir. Yaşlandıkça, düşük östrojen seviyeleri vajinada nem ve elastikiyet kaybına neden olabilir. Bu durumdan sonra kişiler ilişki sırasında şiddetli ağrı hissederler. Zamanla bu acı verici his vajinismus gelişimine neden olabilir. Vajinismuslu kadınlar bir problem yaşadıklarında bu kasılmaları kontrol etmekte zorlanırlar. Vajinismuslu hastalarda rahim kasılmalarının semptomlarına ek olarak, penetrasyon korkusu ve libido azalması gibi psikolojik semptomlar da görülebilir. Sıklıkla görülen belirtiler ise;

Haberin Devamı

-Cinsel birleşme anında ağrı

-Tampon kullanımında huzursuzluk, ağrı

-Jinekolojik muayene sırasında ağrı hissi

-Cinsel birleşme anında kas spazmı

Vajinismus sorununun tedavisi mümkün

Cinsel ilişkiye giremeyen bazı kadınların jinekolojik muayenesi, kızlık zarının nadiren normalden yüksek, sert veya kalın kenarlı olduğunu ortaya çıkarabilir. Bu duruma "sert kızlık zarı" veya "yüksek kenarlı kalın kızlık zarı" denir. Kızlık zarının çıkarılması ve cerrahi olarak çıkarılması tıp literatüründe "himenektomi ameliyatı" olarak geçmektedir.

Vajinismuslu hastalarda kızlık zarı cinsel ilişkiye yani penisin vajinaya girmesine engel olacak bir konumda ise cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Bunu belirlemek için tüm vajinismus hastalarının önce jinekolojik muayeneden geçmesi ve kızlık zarı tipinin belirlenmesi gerekir.

Himenektomi işlemi için hastaya doğru tanı konularak, uzman hekim tarafından işlemin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yanlış uygulamalar istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

 

Kadın Sağlığı & Doğum, Estetik Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

www.instagram.com/dr.burcukardasarslan/?hl=tr

https://www.drburcukardasarslan.com/