Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sağlık Bakanlığı geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu kapsamda bazı uygulamaların SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınması bile gündemde…

Sağlık Bakanlığı fitoterapi, akupunktur, hipnoz, müzik terapi gibi geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını (GETAT) yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu kapsamda da doktor tarafından reçete edilen uygulamaların bir kısmının SGK tarafından karşılanması gündemde… Yani doktorunuzun yazdığı çay karışımına belki de artık devlet güvencesinde ulaşabileceksiniz.

Haberin Devamı

Bazılarını kısaca tanıyalım

Yıllarca “modern” tıp GETAT’a karşı dursa ve onu “çağ dışı” ilan etse de tüm dünyada hatta gelişmiş ülkelerde bile GETAT yaygın şekilde kullanılıyor. Elbette bu uygulamaları ilgili alanda eğitimini tamamlamış, sağlık profesyonellerinin yapması gerekiyor. Öteki durumda alan, şarlatanların ve umut tacirlerinin eline kalıyor. Oysa bilimsel kanıtlara dayalı olarak yapıldığında GETAT büyük fayda sağlayabiliyor. GETAT alternatif bir tedavi de değil. Yani ilacı bırakalım, bu uygulamalara yönelelim diye bakmamalıyız. Ama baştan hasta olmayacak şekilde direncimizi güçlendirecek bitkisel çaylar ile hasta olmamızı önleyerek antibiyotik kullanımını azaltabiliriz. Özellikle hastalıklardan korunmak, mevcut tedavinin etkilerini artırıp yan etkilerini azaltmak gibi amaçlarla yararlanılan GETAT uygulamalarından bazılarını kısaca tanıyalım.

Geleneksel tıp uygulamalarına destek

Homeopati

Sağlıklı bir kişide bir maddenin çok miktarda girişi belli bozukluk ve hastalıklara yol açıyorsa, bu maddenin az miktarda kullanımının aynı hastalıkları tedavi edebileceği düşüncesinden hareket edilen yöntemdir. Örneğin kahve kalp çarpıntısı ve uykusuzluğa neden olduğundan, kalp çarpıntısı ve uykusuzluğa sebep olan hastalık, bu yöntemde kahvenin yüksek sıvılaştırılmış formu ile tedavi edilir.

Fitoterapi

Geleneksel bitkisel tıbbi ürünler ve bitkisel ilaçlarla yapılan bir tedavi yöntemidir. Tedavi amacıyla bitkilerin gücünden yararlanmak olarak da özetlenebilir. Soğuk kış günlerinde bağışıklığımızı güçlendirmek için kullandığımız bitkisel ekstreler de, boğaz ağrımızı hafifletmek için içtiğimiz ıhlamur çayı da aslında fitoterapidir.

Haberin Devamı

Müzikterapi

Müziğin bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada kullanıldığı uygulamadır. Müzik ümit gibi duygular aşılayabiliyor. İnsanların kendilerini değerli hissetmelerine katkı sağlıyor. Elbette her makam farklı etkiler yaratıyor. Örneğin ninniler rahatlama ve huzur hissi uyandıran hicaz ailesi makamlarıdır.

Hipnoz

Telkin yoluyla diğer bir kişinin; bilinç ve farkındalık, vücut, hisler, duygular, düşünceler, hafıza veya davranışlarında değişiklik elde etmek üzere tasarlanmış veya bu sonucu ortaya çıkaran işlemdir. Stresle baş etmede, fobilerde, yeme bozukluklarında ve sigara gibi alışkanlıklardan kurtulmak amacıyla hipnotik telkinlerden yararlanılabiliyor.

Ozon uygulaması

Lokal veya sistemik olarak ozon-oksijen karışımının kullanıldığı bir uygulama yöntemidir. 2005’te Science Dergisi’nde ozon tedavisinin pankreasta insülin üreten beta hücrelerini aktive ederek, diyabetik hastanın ilaç ihtiyacını azalttığına yönelik bir çalışmanın yayımlanması yönteme duyulan ilgiyi artırmıştır.

Haberin Devamı

Geleneksel tıp uygulamalarına destek

Akupuntur

Akupunktur Latincede ‘iğnelemek’ anlamına geliyor. Kabul gören tanımıysa ‘vücuttaki bazı noktaları iğneleyerek tedavi etmek.’ İğnelerken vücut içerisine herhangi bir ilaç gönderilmediğinden ‘kuru iğne tedavisi’ olarak da biliniyor. Hastalığın olduğu bölgeye göre 700-750 akupunktur noktası ve 26 ana enerji kanalından bazıları uyarılıyor.

Apiterapi

Bal, arı poleni, arı sütü, propolis, bal mumu, arı zehri gibi arı ve kovan ürünlerinin kullanıldığı yöntemdir. Arıların kovanlarında bakteri ve mantar oluşumunu engellemek için ürettiği doğal bir antibiyotik olan propolis, bağışıklık sistemini güçlendirmek için, propolisli boğaz spreyleri ise boğaz ağrılarında son dönemde sık kullanılmaktadır.

Geleneksel tıp uygulamalarına destek