25 yıl önce 2 Temmuz 1993’te, Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında, Madımak Oteli’nin güpegündüz kundaklanması olayında 33’ü yazar, şair aydın olmak üzere 37 kişi hayatını kaybetmişti.
Aradan geçen 25 yılda 4 cumhurbaşkanı, 9 başbakan, 20 adalet bakanı değişti ancak adalet hâlâ yerini bulmadı. Hâlâ olayın perde arkası karanlıkta... Hâlâ bu trajik olayı bir ortak acı olarak anamıyoruz.
? ? ?
Bu yıl aynı zamanda Solingen olayının 25. yılıydı. Zamanın başbakanı Helmut Kohl cenaze törenine katılmamıştı. Bu defa anma törenine Başbakan Merkel de katıldı, yaptığı konuşmada: “Alman devleti olarak bu ırkçı saldırıları önleyemediğimiz için özür diliyorum...” dedi.
Sanki bize de mesaj gönderdi...
SES
Seçim yarışında adaylar il merkezlerinde konuşuyor... Büyük kalabalıklar da toplasalar...
Sesleri kasabalara, köylere kadar uzanmıyor...
Kırsal alanda halk sadece televizyonlardan bilgileniyor. Bakın TRT 14 Mayıs - 22 Haziran karnesine:
“Tayyip Erdoğan: 181 saat, Muharrem İnce: 15 saat, Meral Akşener: 3 saat, Temel Karamollaoğlu: 1.19 dak, Selahattin Demirtaş: 2.3 saat”
Özel televizyonlar da çok farklı değil...
Bu koşullarda özellikle köy ve kasabalardaki halkın doğru bilgilenip sağlıklı tercihler yapması olası mı?
TAHLİL
KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, AKP’nin merak edilen oy kompozisyonunu şöyle izah ediyor:
- Türkiye’nin yüzde 23.1’i kendisini AKP’li olarak görüyor, yüzde 10’u da kendisini AKP sempatizanı olarak tanımlıyor. Baktığınızda ülkede her 3 kişiden biri AKP’li. Memnun olmadığı halde AKP’ye oy veren yüzde 10 - 15 arasında değişen bir kesim var. Bu kesim memnuniyetsiz olduğunda kararsız kalıyor, başka partiye gitmiyor. Muhalefet bu kesimi ikna etse tamamdı. Ama ikna edemedi...
ADD
CHP eski milletvekillerinden Prof. Süheyl Batum’a bugünlerde neler yaptığını sorduk...
- Atatürkçü Düşünce Derneği genel başkanlığına adaylığımı koyuyorum, o yönde çalışıyorum, dedi...
ADD genel kurulu 29 Temmuz’da...
Süheyl Hoca, yeni dönemde STK’lara Meclis’ten de büyük görev düşeceği kanısında. ADD başkanı olursa Atatürkçü, Cumhuriyetçi kesimleri layıkıyla temsil eden bir kuruluş oluşturacağını söylüyor. Başkanlığa hazırlık olarak ADD’nin yurt içi temsilciliklerini dolaşıyor, ilkelerini ve hedeflerini anlatıyor.
Mevcut başkan Tansel Çölaşan da başkanlığa tekrar adaylığını koyacak. Hayli çekişmeli bir yarış izleyeceğiz.
BAHÇE
Süleymaniye Camii’nin arkasında, İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Botanik Bahçesi, İstanbul Müftülüğü’ne tahsis edilmek için tahliye ediliyor...
Almanya’dan gelen bilim adamlarından Prof. Alfred Hilbron ve Prof. Leo Brauner tarafından 1935 yılında kurulan Botanik Bahçesi, 400’e yakın ağaç türü ile 5 bine yakın bitki türü barındırıyor, öğrenciler bitkiler üzerinde ders görüyordu. Osmanlı döneminde bu alanda Şeyhülislamlık makamı bulunuyormuş. Tahliye gerekçesi olarak bu gösteriliyor. Bu bahçe bir ulusal servettir, benzeri 50 yılda zor kurulur...
OYY
Türkiye’de köyler eğitimsiz diyenleri utandıran gelişme; Beşiktaş, Karşıyaka, Kadıköy gibi eğitimin yüksek olduğu ilçelerdeki sandıklarda bile bir miktar geçersiz oy çıkarken Şanlıurfa’nın köylerindeki kimi sandıklarda hatalı oy kullanan tek seçmen dahi çıkmadı!