Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’de yemin etmesiyle yeni anayasal sistemdeki yetkileri yürürlüğe giriyor... Yeni dönemde dikkatler en çok cumhurbaşkanlığı kararnameleri üzerinde toplanacak.
Erdoğan’ın çıkaracağı ilk Cumhurbaşkanlığı kararnamesi muhtemelen yeni bakanlar ve yeni bakanlıklar konusunda olacak...
Sınırlarına gelince... Cumhurbaşkanı, “yürütme yetkisine ilişkin konularda” ilaveten “Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler” konusunda kararname çıkaracak.
Ancak “kişi hakları ve ödevleriyle siyasi haklar ve ödevler” Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemeyecek.
Cumhurbaşkanı kararnameleri Meclis’in iznine veya denetimine tabi değil...
Kararnamelerinin şekil ve esas bakımından Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla AYM’de doğrudan doğruya iptal davası açabilme hakkı da TBMM’de en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna(AKP ve CHP) ve üye tamsayısının en az beşte birine (en az 120 imza) ait olacak.
Bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hükümsüz hale gelmesi için TBMM’nin aynı konuda bir kanun çıkarması, konunun kanunlarda açıkça düzenlenmiş olması ya da mevcut kanunda farklı hükümler bulunması gerekiyor.
Muhalefet partileri Meclis’te çoğunluğu elinde bulundurmuyorsa cumhurbaşkanı kararnamelerinin etkisizleştirilmesi mümkün olmuyor.
Kahraman’ın vedası
TBMM Başkanı İsmail Kahraman veda ziyaretlerini sürdürüyor.
Kahraman Meclis’ten ayrılıyor diye üzülenler varsa hemen teselli edelim. Ayrılmıyor. Kendisine Meclis’in ana binasında görkemli bir makam odası yaptırıyor. Malumunuz, bu iktidar döneminde eski meclis başkanlarına birer makam odası, makam arabası ve üç personel tahsis edildi. Odaları yeni yapılan Halkla İlişkiler binasındaydı. Şu günlerde tümü ana binaya taşınıyor. Ferruh Bozbeyli, Cahit Karakaş, Mustafa Kalemli, Ömer İzgi, Hüsamettin Cindoruk, Hikmet Çetin, Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin ve İsmail Kahraman halen hayatta olan eski Meclis başkanları... Bu isimlerden bir ikisi hariç tamamı bedava imkânları istediği gibi kullanıyor!
BİRA
Vergi uzmanı Ozan Bingöl yazmış.
Yeni gelen ÖTV zammı ile;
Bir şişe biranın;
Aracı kârı dahil fiyatı: 3.30
Toplam vergi: 5.20
Satış fiyatı: 8.50
Biradaki alkol oranı %5, vergi oranı %61...
Bu arada büyük şişe rakı da 120 lira oldu...
İçkiye yapılan zammın insanları içmekten alıkoyacağını düşünen varsa, yanılıyor. Araştırma ile sabittir. Adam çocuğunun rızkından kesiyor ama içki ve sigaraya ayırdığı parayı azaltmıyor... Gençleri ise ota yöneltiyor...
KÖFTE
İsveç kökenli İKEA firmasının ev eşyaları yanında lezzetli yemekler sunan bir restoranı var. Bu restoranda örneğin 8 adet İsveç köftesi hafta içinde 8 liraya veriliyor.
İnegöl köftecisinde 150 gramlık porsiyon 21 lira...
İKEA’da köftenin kilosu 40, İnegöl’de kilosu 140 liraya geliyor.
Kadıköy’de Gaziantep yemekleri yapan bir lokantada içinde 4 adeta köfte bulunan soğan kebabı ise 40 lira...
Köftenin tanesi burada 10 liraya geliyor...
İsveçliler dana etini bu kadar ucuza nasıl ve nereden buluyor?Biz neden bulamıyoruz? Merakımız bu!
BAHÇE
İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Botanik Bahçesi ve binaların “Eskiden burada Şeyhülislamlık vardı” denilerek boşaltılması aydın insanımızda üzüntü yarattı.
Gazeteci ağabeyimiz Zeki Sözer hatırlattı:
- İnönü Stad’ının yerinde eskiden at ahırları varmış, ancak stat yıkılınca yerine at ahırları yapılmadı yeni stat yapıldı...
Böyle pek çok misal verilebilir... Fayda eder mi?