İstifa, gelişmiş toplumlarda sık görülen bir davranış biçimidir. Siyasetçi ve bürokratlar kimi zaman öyle olayların ardından öyle nedenlerle istifa ederler ki şaşırır kalırsınız... Birkaç örnek...
? Letonya Başbakanı Valdis Dombroskis’in istifa nedeni bir marketin çatısının çöküp 50 kişinin hayatını kaybetmesiydi.
? Hollanda Savunma Bakanı Jeannic Hennis, Birleşmiş Milletler adına Mali’de görev yapan iki Hollandalı asker kaza sonucu ölünce, “Sorumlusu benim” diyerek istifa etmiş, onun istifasını Hollanda Genelkurmay Başkanı Tom Middendorp’ın istifası izlemişti. (Bizde, Afyon’da cephanelik patlamasında onlarca asker öldüğünde kimse istifayı aklına bile getirmemişti)
? Japonya Tarım Bakanı Selichi Ota’nın istifa gerekçesi, birkaç okula hataen bir miktar küflü pirincin gönderilmiş olmasıydı. (Bizde defalarca asker ve öğrenci gıda zehirlenmeleri yaşandı, ölümler oldu, istifa tabii ki kimsenin aklına gelmedi.)
? İsveç Ulaştırma Bakanı Maria Borelins. Evinde sigortasız dadı çalıştırdığı ortaya çıkınca... İstifası anında gelmişti.
? Eski Japonya başbakanlarından Yukio Hatoyuma’nın istifa sebebi bir yolsuzluk olayı idi. Peki, yolsuzluğu yapan kendisi veya bir yakını mıydı? Hayır...
Yolsuzluğu partinin on binlerce üyesinden biri yapmış, Yukio Hatoyuma bu sebeple istifa etmişti.
Vurun piyaniste!
François Truffaut’nun ünlü filmlerinden biri “Tirez sur le Pianiste” yani “Piyanisti Vurun” adını taşır.
Filmin konusu: Çarli (Charles Aznavour) barlarda piyano çalarak hayatını kazanmaya çalışan bir piyanisttir. En büyük sorunlarından biri mafyayla başı derde giren kardeşi Şiko’dur.
Kardeşini bu belalı adamlardan kurtarmak için ona yardım eden Charlie hiç ilgisi yokken büyük bir belaya bulaşır.
Bizde de benzer bir film oynuyor...
Adı: Makinisti Vurun...
Pamukova kazasından sonra makinistler tutuklanmıştı...
Çorlu kazasından sonra da iki makinist gözaltına alındı.
Yağmur yağmış, rayların altındaki toprak kaymış, tren raydan çıkarak 24 kişinin ölümüne yol açmıştır. Hiç ilgisi yokken makinist gözaltına alınır.
Nasıl olsa onun koruyanı ve kollayanı yoktur... Vurun makiniste!
CeBeKe
Türkiye artık büyük ölçüde Cumhurbaşkanlığı kararnameleri yani CBK’lerle yönetilecek. 1 numaralı CBK hafta başında yayımlandı.
Tam 192 sayfa olan kararname 539 madde içeriyordu. Kararnamenin bu kadar hacimli olması uzun bir süredir hazırlanmakta olduğunu gösteriyordu.
Türkiye’de bugüne dek kanunlar önce komisyonlarda görüşülür, partiler görüşlerini bildirir, STK’lerden görüş alınır, tasarı Genel Kurul’da görüşülerek oylanırdı. Bütün süreçlere halkın temsilcileri hakimdi. Yeni düzende ise Cumhurbaşkanlığı kararnameleri politika kurulları ve Cumhurbaşkanlığı ofisi tarafından hazırlanacak.. Cumhurbaşkanı tarafından yürürlüğe konulacak... Milletvekilleri ve halk kararnameden ancak Resmi Gazete’de yayımlandığında haberdar olacak...
ÇİNÇİN
The Banker dergisince hazırlanan listeye göre dünyanın en büyük bankaları sıralamasında ilk dört sırayı Çin bankaları işgal ediyor. En büyük banka, 324 milyar dolarlık sermayesiyle Industrial and Commercial Bank of China İCBC olurken, onu China Construction Bank, Bank of China ve Agricultural Bank of China izliyor. Çin dünya ekonomisinin liderliğinde aldı başını gidiyor... Çin’le ilişkiyi geliştiren ülkeler kazanıyor.
Bu bağlamda olumlu bir gelişme... Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinpeng, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık törenine özel elçi olarak Kültür Bakanı Luo Shugang’ı gönderdi.
Erdoğan da konuşmalarında Çin’e özel bir yer ayırdı. İlişkiyi geliştirelim...