Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Neden turiste yönelik hediyelik eşya sektörünü geliştiremiyoruz?

Son yazımıza gelen okur mesajlarından bazılarını paylaşalım:

- Ben ABD’de yaşıyorum, geçenlerde eşimle Demre Noel Baba Kilisesi’ndeydik. Öncelikle vizyon yok. Oranın biraz reklamı yapılsa, sırf Noel ağacına takılan süs bile satsalar yeter. Onun yerine uyduruk nazar boncuğu var. O da Çin malı.

- Çok varlıklı bir arkadaşım geldi, alacak bir şey bulamadık. Çin malı kopya çantalar, ayakkabılar, kopya giysiler. Özgün olmamız lazım. İtalya’ya gidin, küçük bir köyde özgün çanta yapan, resim satan yerler bulursunuz.

Haberin Devamı

- Bence en büyük sorun esnafın turisti yolunacak kaz gibi görmesi. İkincisi, her sarışına “Nataşa” muamelesi yapıp asılması.

- Araplar hediyelik eşya almıyor, başka da turist kalmadı memlekette.

- Hediyelik eşyayı bırakalım, zeytinyağı, sabun gibi şeyleri de pazarlayamıyoruz.

- Yıllarca sahte, taklit 3 kuruşluk ürünleri 100 kuruşa sattık ve yolunacak kaz gözüyle baktık, olacağı buydu!

- Turist otelde öyle bir kısır döngüye giriyor ki dışarı çıkıp para bırakacak zamanı olmuyor. 7’de kahvaltı, 10 çayı, 12’de öğle yemeği, 3 - 5 arası meyve ya da mangal servisi, 7’ de akşam yemeği, sonra 9’da animasyon ve uyku...

Ne ara dışarı çıkıp alışveriş yapacaklar?

KARNELER GELİRKEN!

Okullar tatile girdi. Öğrenciler karne aldı.

Acaba geçtiğimiz yıl boyunca ne öğrendiler? Aldıkları bilgiler onları hayata hazırlamakta yeterli olacak mı?

OECD tarafından düzenlenen kısaca PISA denilen bir araştırma var. PISA çalışması, 15 yaş grubu öğrencilerin matematik, fen bilimleri ve okuma becerilerini ne dereceye kadar geliştirdiklerini ve hayatta bu bilgi ve becerileri kullanabilme yeteneğini ölçüyor.

Son olarak 72 ülkede yapılan testin sonuçlarında Türk öğrenciler okuduğunu anlamada 50. sırada yer alırken matematikte 49, fende ise 52. oldular.

Aslında zafiyet sistemde. Durmadan sistem değiştiriyoruz. Ama bir türlü çağa ayak uyduramıyoruz. Kırık not alan çocuklar değil. Uygulanan sistemler...

SİGARA

Sigara tekellerinde oyun çoktur.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Sinan Adıyaman gönderdiği mesajda uyarıda bulunuyor:

Haberin Devamı

“3 Temmuz 2019 tarihinde İstanbul’da ‘Smoke-Free İstanbul Diyalogları’ adı altında bir toplantı planlanmış olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Toplantıyı düzenleyecek olan vakıf, ünlü bir sigara şirketinden 12 yıl boyunca, yılda 80 milyon dolarlık bir teminatla finanse edilmiştir. Üyelerimizin adı geçen toplantıya katılmamaları için bilgilendirmenizi rica ederiz.”

FAİZ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), piyasayı canlandırmak amacıyla iki önemli karar aldı. Önce kredi kartlarında taksit sayısını artırdı, ardından asgari ödeme tutarını düşürdü.

Bu iki karar piyasalardaki durgunluğa çare olabilecek mi? Ticaretle uğraşan bir dostumuz diyor ki:

“Bence BDDK bir karar daha almalı, kredi kartlarının yüzde 2.65 olan aylık gecikme faiz tavan oranını ciddi şekilde düşürmelidir. Yıllığı yüzde 32’yi bulan bu oran çok yüksektir. Eğer bu oran düşürülmezse diğer önlemlerin etkisi çok sınırlı olur.”

DOST!

ABD’nin PKK’nın Suriye kolu YPG’nin omurgasını oluşturduğu DSG’ye 200 TIR ağır silah ve zırhlı araç daha gönderdiği haber verildi. Belli ki... ABD ile sorunlar S-400’leri almaktan vazgeçmemiz halinde de çözümlenmeyecek. ABD Kuzey Suriye’de YPG’yi silahlandırmaya devam ediyor. Doğu Akdeniz’de İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan ekseninde kurulan ittifakları desteklediğini açıkça beyan ediyor. ABD’li sözcüler son günlerde Türkiye’nin Kıbrıs’ta işgalci olduğunu açıkça söylemeye de başladılar. Öncelikle ABD’yi dost - düşman tanımlaması içinde yeni bir yere oturtmak zorundayız. Böyle müttefik olur mu?