Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son yıllarda dünyanın ana gündemi olan sürdürülebilirlik, IFA 2022’ye de damga vurdu. Hemen her alanda doğaya saygılı, dönüştürülmüş maddelerden elde edilen icatlar var

Almanya Berlin’de, Tüketici Elektroniği Fuarı IFA 2022’deyim… İki yıl pandemi arasının ardından fiziksel olarak düzenlenen etkinlik eski günlerdeki gibi. Kalabalık, canlılık, kuyruklar ve en güzeli de yeni teknolojiler. Her ne kadar sanal toplantılara alıştıysak da fizikselin yeri ayrı. IFA 2022 şehri de bir hayli hareketlendirmiş.

Haberin Devamı

Fuarda kesinlikle en önde olan konu ise sürdürülebilirlik ve tasarruflu ürünler. Son yıllarda firmaların ve icatların gündeminden düşmeyen bu kavram burada da çokça konuşuldu, örnekleri sergilendi. Beyaz eşyada her marka tasarruflu ve doğaya saygılı ürün çıkartmak için yarışıyor. Hemen her alanda doğaya saygılı, dönüştürülmüş maddelerden elde edilen cihazları görmek mümkün. Bu dünyanın geleceği için bir nebze de umutlanmamı sağladı.

İnovasyon çağrısı

Fuarın ilham veren konuşmacıları arasında yer alan Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu’nun konuşması da tamamen bu yöndeydi. Bulgurlu, sürdürülebilir değişim için inovasyon çağrısı yaptı. Bulgurlu, ‘insanlığın refah seviyesi artarken gezegenin fakirleşmesi’ üzerine yaptığı konuşmasında, gezegenimizi, ekonomik büyüme ve bunun sonucu olarak artan çevresel tahribat denkleminin olumsuz etkilerinden koruyabilmek için şirketleri sürdürülebilir inovasyona öncelik vermeye davet etti. Bulgurlu, konuşmasında “Gezegenimiz iklim aciliyeti ile karşı karşıya. İklim krizi ile mücadelede sektörümüzün verimlilik odaklı sürdürülebilir inovasyona öncelik vererek büyük fark yaratabileceğine inanıyorum. Global ayak izimizi uluslararası gündemde iklim krizine yer açmak, Ar-Ge gücümüzü ise tüketicilerimizin yaşamlarını iyileştirirken doğaya zarar vermeyen teknolojiler geliştirmek için kullanıyoruz. Son birkaç ayda dünyanın hemen her yerinde can ve mal kayıplarına neden olan sel, kuraklık gibi felaketler artık iklim krizine karşı sorumluluk alma zamanının geldiğini gösteriyor. Bugün sürdürülebilirlik konusunda atacağımız her adım doğaya zarar vermeden özgürce gelişebileceğimiz yaşanabilir bir geleceğin güvence altına alınması demek” dedi.

Haberin Devamı

Dünyanın karşı karşıya olduğu zorluklardan bahseden Hakan Bulgurlu, “Bir yandan inovasyon ve teknoloji hayatlarımızı kolaylaştırırken diğer yandan mevcut ekonomik model daha fazla tüketime yol açıyor. Aşırı tüketim eğilimi ise ekosistemi olumsuz etkiliyor. Bu paradoksun içinden sürdürülebilir inovasyon ile doğru dengenin kurulmasını sağlayarak ve bugün mücadele ettiğimiz çevre sorunlarına teknolojik çözümler getirerek çıkabileceğimize inanıyorum” diye konuştu. Bulgurlu’nun temennilerine katılmamak mümkün değil.

Doğa için tekno atak

Cepte yeni modeller

Diğer yandan fuarda farklı alanlarda ürün lansmanları da tam gaz sürüyor. Huawei’nin orta segment telefonu Nova’nın yeni modeli 10 Pro burada tanıtıldı. 120Hz Oled ekran, 100 wattlık şarj hızı, 50 MP’lik ana kamera ve Snapdragon 778G çipset teknik özellikleri arasında. 60 MP geniş açılı ve 8 MP portre sensörüne sahip çift selfie kamerası var. Üç yeni ürünü Honor 70, MagicBook 14 ve Çin dışında satışa sunulan ilk tableti Pad 8’i ile MagicOS 7.0 işletim sistemini ve yeni ses teknolojisini tanıttı.

Haberin Devamı

Doğa için tekno atak

8K TV’ler patlayacak

Fuarda televizyon alanında yeni teknolojiler görücüye çıkarıldı. Mikro LED ve 8K TV’ler ilgi odağı oldu. Samsung’un Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölgesi Görüntü Teknolojilerinden Sorumlu Direktörü Mustafa Sadik ve Kurumsal Pazarlama Bölge Direktörü Omar Sahab, 8K teknolojisine talebin giderek arttığını söylediler. 8K teknolojisinde farklı inç’lerde üç modelleri bulunduğunu dile getiren Sadik, bu teknolojiye ilginin her geçen gün arttığını, geçen yıla göre talebin iki katına çıktığını söyledi. 4K ve UHD’nin artık standart haline geldiğini aktaran Sadik, şunları söyledi: “8K teknolojisinde içerik halen erken aşamada olsa da pek çok kurum bu konuda çalışma yapıyor. Youtube 8K içerik için çalışıyor. Amazon Prime’la iş birliğimiz var. Oyun konusunda da çalışmalar var. Playstation 8K oyun için çalışıyor. Nvidia grafik işlemci birimini geliştiriyor. İçerik üreticileri çalışıyor. Biz hazırız, içerik hazır olduğunda bu teknoloji patlayacak. Teknoloji tutkunları kaliteli içerik ve görüntü için daha fazla para vermeye hazır.”