Mısır’ın İsrail ile meğer çok boyutlu ve “derine giden” ilişkileri varmış! Mısır devlet başkanı Abdül Fettah El Sisi, bunu ABD’de CBS televizyonuna verdiği mülakatta açıkladı.
Olabilir. İki komşu ülke sonuçta. Halkının büyük çoğunluğu Filistinlilerin yıllardır her türlü sorununu halleden bir ülkeden söz ediyoruz. İsrail’in Filistinlilere ulaştırılmasını yasakladığı birçok mal ve hizmet Mısır halkı tarafından gizlice sağlanıyor. İsrail ne kadar önlemeye çalışsa yine de Mısırlılar ve Filistinliler, 12 kilometrelik sınırın bir yerinde bir tünel kazmayı başarıyorlar.
Ama Sisi’nin sözünü ettiği “çok boyutlu ve derin ilişki” bu değil tabii. Sisi, örnek olarak İsrail ile Sina’daki DAEŞ teröristlerine karşı mücadele iş birliğinden söz ediyor. Ancak CBS televizyonunun yayınladığı metinde sunucu Sisi’ye, “İsrail ile ilişkileriniz tarih boyunca en yakın olduğu bir dönemde mi?” diye soruyor. Sisi tereddütsüz ve çok memnun bir tarzda ilişkilerin geniş boyutundan söz ediyor. Televizyonun haberinde sunucu ekliyor:
“İsrailli yetkililer Sisi yönetimiyle vardıkları güvenlik iş birliğini açıkça övüyorlar. İsrailliler bugüne kadar Mısır’ın vermekten kaçındığı izinleri alarak, Mısır’a asker, top ve helikopter sokarak, İsrail’de faaliyet gösteren ve Sina’da eğitim yapan gruplarla mücadeleye imkân bulduklarını söylüyorlar. İsrail böylece Mısır ile arasındaki barış anlaşmasının getirdiği sınırlamalardan kurtulmuş oluyor.”
Programda ne Sisi’nin ne de muhabirin dile getirdiği, geniş ve derin ilişkilerin başında şüphesiz, İsrail’in Filistin devletinin (en azından kâğıt üstünde) mevcut karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge haklarını ihlal ederek petrol aramasına Mısır’ın verdiği destek de var.
Bu iş birliği iki ülke ile de sınırlı kalmıyor. Mısır, İsrail ile ortaklığına, Kıbrıs Rum Yönetimini de ortak etmiş bulunuyor. Hatta bu ortaklığı, Yunanistan ile dörtlü toplantılarında şampanya kadehleri kaldırarak kutlamışlardı.
Bu mülakat ve zamanından önce sızan parçalarını, derin ve geniş ilişki itiraflarından daha ilgi çekici hale getiren ise Mısır’ın ABD elçisinin CBS’i arayarak, mülakatı yayınlamamaları talebi oldu. CBS bunu reddettiği gibi, kamuoyuna duyurdu. Diğer basın-yayın kuruluşları Mısır elçiliğine başvurarak bu sansür talebinin neden kaynaklandığını sordular ve olayın bir anda tüm rengi değişti. Konu mülakatın kendisi olmaktan çıktı; Sisi’nin nelerin bilinmesini istemediği oldu. CBS, büyükelçinin “Mısır hükumeti ele alınan konuların bu şekilde cevaplanmasını istemediğini” söylemediğini bildirdi.
Programın tanıtımı için yayınlanan parçalarda, programcının Sisi’ye ülkesindeki 60 bin siyasal mahkûm ve tutuklu ile ilgili sorusu ve Sisi’nin “Bu rakam nereden çıkıyor? Mısır’da siyasal tutuklu yoktur”
dediği görülüyordu.
Sisi savunma bakanı olduğu sırada Rabia meydanında 800 kişi katledildi. Gösterilerde tutuklananlardan binlercesinden 5 yıldır haber alınmış değil. Sisi’yi hala görevde tutan işte İsrail’le bu derin ve geniş ilişkidir.