Hava şartları kötü gitti. Tarla fiyatı maliyeti karşılamadı. Geçen yıl kırmızıbiber üretimi yarı yarıya geriledi. Bu nedenlerle kırmızıbiberin tarla fiyatının kilosu 5-7 TL’den 9-14 TL’ye yükseldi.
Biberi üreticiden tarla fiyatıyla satın alan pul biber fabrikaları, biberi işleyerek, pul biber haline getirirler, satarlar.
Pul biber işleme fabrikalarının (tesislerinin) tamamına yakını Kahramanmaraş’ta. Fabrikalar, kırmızıbiberin tarla fiyatının yükselmesi karşısında, yurt dışından ucuz biber ithal ederek işlemek istiyor. İthalatta gümrük yüksek. Kahramanmaraş kırmızıbiber fabrikalarının talebi üzerine hükümet kırmızıbiberde gümrük vergisini aşağıya çekmeyi kabul etti.
Bu sayede Çin’den kilosu 10 TL dolayında bir maliyetle işlenmemiş kırmızıbiber ithal edilecek. Kahramanmaraş’taki fabrikalar, Çin biberlerini işleyerek satacak.
Üretici ne yapsın?
Böylece maliyetlerin yüksekliği, üretimin düşüklüğü nedeniyle tarladan kilosu 9-14 TL’den biber satmak zorunda kalan biber üreticisi terbiye edilmiş olacak.(!) Çiftçinin az da olsa satamadığı biberler elinde kalacak.
Sonra da bekleyeceğiz ki gelecek dönem çiftçi kırmızıbiber eksin... (Ama ne dert... Çiftçi ekmezse, Çin’den ithal ederiz!)
Kırmızıbiberdeki ithalat girişimi, ülkemizde tarım üretiminin nasıl engellendiğinin bir örneğidir.
Kırmızıbiber üretimi Kahramanmaraş, Gaziantep ve İslahiye’de çiftçinin önemli gelir kaynağıdır. Kırmızıbiber nisanda ekilir. Ağustosta hasat başlar. Kırmızıbiber çoluk çocuk çiftçi ailelerinin geçim kaynağıdır. Hasat sonu iki ay üreticinin emeği, geçici tarım işçilerinin katkısıyla kurutulur. Ayıklanır. Tarla fiyatı oluşur.
Ürünün az olması, maliyetin yükselmesi sonucu geçen yıl tarla fiyatı 5 TL olan kırmızıbiberin kilosunu bu yıl fabrikalar 9 TL’den almaya başladılar. Daha sonra ürün yetersizliği nedeniyle tarla fiyatı arttı.
Fabrikalarda kırmızıbiber pul haline getirilir. % 50-% 50 çekirdek-biber karışımıyla tüketiciye kilosu 20-30 TL’den satılır.
Biz ne üreteceğiz?
Kahramanmaraş’taki üreticilerden aldığım bilgiye göre, 10 kg yaş biberden 1 kg kuru biber çıkıyor. Bütün halinde fabrikalara getirilen kırmızıbiberlerin işlenmesiyle yılda 80-90 bin ton pul biber elde edilir. Kırmızı pul biber de büyük pazar iç pazar. Az miktarda da ihracatımız var.
Pirinç, nohut, fasulye derken sıra geldi kırmızıbibere... İthalat kapısı açılınca halkımız (belki) tarım ürününü ucuz yiyebiliyor ama çiftçi, ithal ürün fiyatıyla rekabet edemediği için üretimden vazgeçiyor.
Bizim arayışımız nedir? Üretimi artırmak. Dünya fiyatıyla üretim yapmak. Dünya fiyatıyla üretimde ölçek önemli. Girdi maliyetleri önemli. İşçilik önemli. Yerli üründe fiyatı artıran “kârın yüksek olması” değil. Maliyetin yüksek olması. Bunun için ithalat ile tarla fiyatlarını düşürmek imkânsız.
Kırmızıbiberimiz bile Çin’den gelince, biz ne üreteceğiz?
Özay Şendir
ABD’de yaşama hayali
12 Ocak 2025
Abbas Güçlü
Eğitimi neden düzeltemiyoruz?
12 Ocak 2025
Zeynep Aktaş
Yatırımcı güvenli limanlara sığındı
12 Ocak 2025
Ali Eyüboğlu
Burak Kut: ‘‘Hayatım mucizeler, iniş ve çıkışlarla dolu’’
12 Ocak 2025
Güldener Sonumut
Trump Avrupa’yı stratejik otonomiye mi itecek?
12 Ocak 2025