Merhum Vehbi Koç 90 yılı aşkın hayatında ilk kez ‘mavi yolculuk’ yapmıştı.
Dostu bir iş insanının teknesiyle...
Yolculuğun sonunda Antalya/Kemer Marina’ya bağlanmıştı tekne.
Akşam yemeğine davet etmişti.
İzlenimlerini anlatıyordu.
Antalya’nın sahil köylerinden birinde yaşadıklarını ise dile getirirken gözleri yaşarmıştı.
“Karaya çıktık geldiğimi öğrenen köylüler karşıladılar. Köy meydanında gölgelik bir ağaç altında masa sandalye koymuşlar, orada ağırladılar.
Sohbet ettik.
İçlerinden yaşlıca biri şöyle dedi:
‘Vehbi bey biz seni çok severiz. İlk traktörümüz, ilk otomobilimizi, ilk buzdolabımızı sen yaptın, biz aldık. Sağ olasın.
Ama en çok seni neden severiz bilir misin?
En çok vergiyi sen ödüyorsun’.”
Merhum Vehbi bey işte bu söylemlerden duygulanmıştı.
Four Seasons Bosphorus’un girişinde konukları TOFAŞ 50. yıl logosu karşılıyordu.
....................
Yaşlı köylü Vehbi beyi nasıl da çözmüş. Türkiye’nin çoğu alanda ‘ilkleri’
Vehbi Koç imzalıdır.
Bilge köylünün dile getirmediği ‘Türkiye’nin ilk yüksek öğrenim yurdunu’ kurduğunu, Türk Eğitim Vakfı’nı da belirtmeliyim.
....................
Vehbi bey genç sayılabilecek yaştayken Türkiye Ford Bayiliği’ni almak için
ABD’ye gitmişti.
“Gitmeden önce Ankara’da saç tıraşı oldum. ‘Neden?’ dersen, Amerika’da berberler pahalıymış diye işitmiştim” diye başlar, “Orada herkesin otomobil sahibi olmasından çok etkilendiğini” söylerdi. “Türkiye’de de herkesi otomobil sahibi yapmayı hedefime koymuştum”
dediğini hatırlıyorum.
Anadol’la başladı. Bir denemeydi.
Sonra... Bugün yönetimde olan Jhon Elkann’ın büyük babası Giovanni Agnelli’nin başkanlığındaki Fiat’la ortaklık kurdu.
1968 yılında temeli atılan TOFAŞ Tesisleri’nde bugün 9 bin çalışanla, yılda 450 bin araç üretiliyor.
İki yıldır Türkiye’de en yüksek üretim ve
ihracat âdetlerini gerçekleştiriyor. Yarattığı dış ticaret fazlasıyla ekonomiye önemli katkısı var.
....................
TOFAŞ’ın 50’nci yılı Four Seasons Bosphorus’ta bir davetle kutlandı. Merhum Demirören’in mevlüdüne yetişmek için sadece kokteyle katılabildim.
Sonrasında... TOFAŞ’ın yarım asırlık birikimi Selçuk Yöntem’in sesiyle sunulmuş.
Ve... Fahir Atakoğlu, Nülüfer performansları...
3. nesil iki başkan Ömer Koç ve Jhon Elkann ortak üretim Egea başında. Elektrikli üretim için Ar-Ge çalışmaları sürüyor.
‘KAI’NİN 10 ANLAMI
ÜÇ harfli bir kelime: ‘Kai’Dünya dillerinde çeşitli anlamları var.
Maori ve Yeni Zelanda dillerinde ‘lezzetli yiyecek’...
Etrüsk dilinde ‘mutlu’...
Hawai dilinde ise ‘deniz’...
....................
Bodrum Mandarin Oriental cennet misali koyunda ‘Kai Beach’ bunların dördüyle de örtüşüyor.
Diğer anlamların çoğu da onu tamamlıyor.
Bir krater gölü gibi berrak, pırıl pırıl ve dümdüz suları kucaklayan kumlar, plaj, bar, restoran...
Günün akışına göre değişen müzik. Kai Beach’in başında sektörün profesyonel isimlerinden -Rama Grup- Operasyon, Yiyecek ve İçecek Direktörü Ayşen Saraçoğlu...
Onun kariyeri boyunca ince dokunuşlarıyla mekânlara nasıl güzellikler kattığına tanık olduk.
Mandarin’deki Kai beach’i yöneten yılların dostu Ayşen Saraçoğlu ile birlikte.
Kai Beach’e de varlığını hissettiriyor.
Ayrıca... 2010 yılında ‘En İyi Türk Sommeliyer’ ödülüne, Fransa ve Şili’de ‘Sommeliyerler Yarışması Çeyrek Finalist’ ödülüne sahip Serdar Kömbe de orada.
Yıllardır tanırım.
Worldclass 2017 üçüncüsü ve bu yılın finalistlerinden Vedat Akar ise bar şefi.
Şef Kaan Karagöz’ün yorumuyla, Akdeniz ağırlıklı uluslararası mutfaktan özgün seçenekler... Bar menüsünde ‘detoks içeceklerin’
olduğuna da işaret edeyim.
Gün batımında Kai Beach parti ortamına dönüşüyor.
Keyifli saatler adeta akıyor.
....................
Bodrum Mandarin Oriental’de bir haftasonu geçirdik.
Yeni genel müdür Harun Dursun, dünyanın çeşitli ülkelerinde çalıştıktan sonra yıllarca Ürdün’de genel müdürlük yapmış.
Eşi İrlandalı Caroll da Ürdün Sarayı’nda yedi yıl çalışmış. İkisi de uluslararası çevre sahibi. Deneyimlerini iyi yansıtıyorlar.
‘BAŞKA KAMP’
DÜNYADA bir ilk... Dr. Fizyoterapist Aymen Balıkçı ve Özel Eğitim Uzmanı Ayşe Firdevs Aracıkül tarafından kurulan ‘Başka Kamp’ özel gereksinimli birey ve ailelerinin yaşam kalitelerini artırmayı hedefliyor.
2 Temmuz’da Polenezköy Stella’da başladı. 27 Temmuz’a kadar devam edecek. ‘Başka Kamp’ 2-15 yaşa yönelik. Özellikle ‘dikkat dağınıklığı, otizm spektrum bozukluğu, down sendromu, serebral palsi, musküler distrofi, gelişim geriliği’ gibi birçok ‘zorluk alanı olan bireyi destekleme’ amacında...
Her çocuğun profiline göre ayrıntılı değerlendirmeler yapılıyor.
Sonrasında gelişim grafikleriyle aileleri bilgilendiriliyor.
‘Başka Kamp’ta program, üç farklı ülkeden uzman fizyoterapistler, özel eğitim uzmanları, ergoterapistler, dil ve konuşma terapistleri, psikologlar tarafından yönlendiriliyor.
Doğal ortamda, sosyal etkileşim ve bireysel destek...
“Başka Kamp” gerçekten adı gibi çok özel.
BİR BURGER ÖYKÜSÜ...
'BODYGUARD' filmini hatırlayın. Whitney Houston çok ünlü bir ses sanatçısıdır.
Kevin Costner ise onun koruması rolündeydi.
Costner, güzel şarkıcıyı akşam yemeğine davet eder.
Nereye?
“Hamburgeciye...”
Ve aşk orada başlar.
“Burger” sosyal yapının her sınıfı için ortak lezzet.
Hambuger her sosyal tabakanın ve her yaşın buluştuğu ortak bir lezzettir.
Hele ki özgünse!
Maslak 1453’te ‘HOPDADDY’ adlı mekânda ‘burger’ tadımına gittim.
Gerçekten nefisti. Mutfağın başındaki Engün Us, Londra’da City&Guilds’i bitirmiş. Orada kaldığı dört yıl boyunca ünlü şeflerle çalışmış.
Türkiye’ye dönünce Mutfak Sanatları Akademisi’ni de bitirmiş. Ve kendi işini -bacanağıyla birlikte- Yeniköy’de HOPDADDY Burger’i kurarak başlamış.
Başarı üzerine şimdi de Maslak 1453’te.
Teşekkürler Dilara Boğaz.