İki başarılı genç.
İkisinin de çocukluk hayalleri, sanatçı olmak... Biri oyuncu, diğeri müzisyen.
Beste Kökdemir oyunculuğun, hatta Hollywood’un hayallerini kurmaya 5 yaşında başlamış.
7 yaşında gelecekteki Beste’ye mektup yazmış ve bunu öngörmüş.
Bu mektubu 23 yaşına gelip okuduğunda ve kendini değişmemiş bulduğunda “Evet, yapabilirim” demiş.
Dansı ve müziği birleştireceğini düşündüğü için oyunculuğu tercih ediyor. Beste’nin sesi de güzel. Şeffaf Oda’da şarkı da söylüyor. Hem Türkçe, hem İngilizce...
“Kalbimin Sultanı” ve “Muhteşem Yüzyıl” gibi çok izlenen dizilerde rol aldı. Dönüm noktası ise “Tatlı Küçük Yalancılar” dizisi...
Beste boks da yapıyor.
.......................
Emre Aydın ve “6. Cadde” adlı grubu “Sing Your Song” yarışmasında 1575 aday içerisinde “Türkiye birincisi” olmuştu. Ardından “MTV Müzik Ödülleri” yarışmasında “Avrupa’nın En Sevilen Sanatçısı” ödülünü aldı.
O töreni “Hayatımın en unutulmaz anı” diye nitelendiriyor.
Emre, fotoğraf çekmeyi çok seviyor. Kliplerinin yönetmenliğini yapıyor. Cinni adlı bir korku filmi de çekmişti. Şimdi bir komedi filmi çekmek istiyor. 1.5 ay önce iki şarkı çıkardı: “Çocuğum Belki” ve “Sensiz...”
“Çocuğum Belki” kısa sürede 11 milyonu aştı.
İlk grubu 6. Cadde ile yeni albüm hazırlığında... Emre Aydın hayranlarına duyurulur.
İNCİLİ GASTRONOMİ REHBERİ
HÜRRİYET gazetesinin “İncili Gastronomi Rehberi”nin bu yıl ikincisi raflarda.
İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Çeşme, Urla ve Tire’de sayıları 210’u bulan “gizli müfettişler” -ki ben onlara “lezzet dedektifleri” diyorum- bütün restoranları keşfe çıktılar. Sıradan müşteriler gibi içeri girdiler, yemeklerden tadım yaptılar, raporlarını 6 kişilik değerlendirme ekibine sundular.
Fransızların ünlü Michelin rehberi de bu yöntemle oluşturulur.
Küresel “lezzet durakları referansıdır.”
.........................
Bu yıl toplam 422 restoran ve 257 lezzet noktası “İncili Gastronomi Rehberi”nde yer alıyor.
Pazartesi gecesi Swissotel Bosphorus’ta düzenlenen bir davette ödüller verildi.
134 restoran 1 inci, 168 restoran 2 inci, 87 restoran 3 inci, 30 restoran 4 inci ve 3 restoran 5 inci aldı. “5 inci alan Mikla ve Neolokal İstanbul’da.”
Buna karşılık Maça Kızı ise Bodrum’da.
İstanbul dışından 5 inci almak önemli.
Ama... Eğer o yer Maça Kızı adlı efsaneyse sürpriz değil.
Sahir Erozan daha önce de Washington’daki mekânıyla Newsweek dergisi tarafından “Amerika’nın en iyisi seçilmişti.”
Sahir ödül almaya sahneye ilk baştan beri Maça Kızı mutfağının patronu olan Alex Şef ile çıktı. Mikla da dünyanın en iyi 50 restoranı arasında.
Neolokal özellikle yerel ürünlerden ürettiği harika lezzetlerle kalite çıtasını çok yükseklere kaldırdı.
.........................
Neden “İnci”?
Karaca’nın Türkiye ve
dünyada en fazla ilgi gören sofra takımının adı “İncili Koleksiyon.”
Ar-Ge çalışmalarıyla porselen içine inci parçacıkları koyarak ilk ve tek bir koleksiyon yelpazesi açtı. Bu gastronomi rehberi projesinde Hürriyet’le iş birliği yapması nedeniyle “inci sayısı” restoranlara, lezzet mekânlarına değerlendirme notu birimi oldu.
.........................
İncili ve Gastronomi rehberi içinde bir de “şeflerin seçimi” bölümü var.
Ünlü şeflerimiz nerelere giderler, nerelerde yemek yerler gibi bilgiler bu bölümde.
Benim de jürisinde olduğum Gecce rehberleri 19 yıldır “Gecce Winter Guide / Gecce Summer Guide” olarak yayımlanmakta.
İncili Gastronomi Rehberi’yle referanslar zenginleşmekte.
.........................
TURYİD (Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği) Başkanı Kaya Demirer ödül gecesi yaptığı konuşmada Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bu yıldan itibaren Türkiye turizminde “gastronominin de lokomotiflerden biri olacağını” söylemesine işaret etti.
İNCİ KÜPELİ KIZLAR
KARACA’nın “İncili Koleksiyonu” tanıtımı içeride ve dışarıda ünlü “İnci Küpeli Kız” tablosuyla yapılmıştı. Ressam Verner’in bu değerli “İnci Küpeli Kız” tablosundaki görüntüyü daha önce bir filmde Scarlett Johansson oynamıştı.
Karaca için ise Tuba Ünsal “İnci Küpeli Kız” oldu. Ürünlerin satıldığı Belçika’daki dükkânın girişindeki bir şövalede yer alıyordu.
İlgi çektiğine tanık olmuştum.
Salı akşamı ise Arzu Kaprol’ün tasarımı olan Karaca ürünleriyle lezzet servisi yapılan bir başka davet.
Çukurcuma’da “Cuma Salon” adlı mekân 132 yıllık bir binada.
Duvarlarda dönemin zarif desenleri, freskleri...
Mekânı açan Banu Tiryakioğlu mutfak eğitimini Bilkent’te almış, İstanbul’da ünlü şeflerle çalışmış.
Bu tarihi mekânda lezzet üretiyor.
Hepsi güzeldi ama özellikle Kalamar ve yemeğin sonunda ayva soslu kuru baklava için çok sayıda inci benden.
MEHTAP Meral’in üçüncü albümünün adı “Yanlışlıklar Kraliçesi...” Ve bu albümün “Gamzen Benim Evimdir” şarkısına çektiği ilk klibi de ekranlarda.
Görünenle gerçek arasındaki köprü
Yer, gök bir de martılar gamzeni çağırır
Gamzen benim evimdir
***
Şarkılar söylerim ansızın
Uzar ellerim, kalbim büyür, içim taşar
Kırmızıyı silerim dudaklarım senindir
Gamzen benim evimdir
ALBÜMÜN adı öyle olsa da Meral “doğruların kadınıdır.” Dürüst kişiliği, duyarlılığı, samimiyeti, ürettikleriyle hep doğru yerdedir. Albümde İlhan Şeşen’in hediyesi bir şarkı var. Ayrıca daha önce şiir kitapları da yayımlanan Mehtap Meral bu albümünde 4 şiirini müzik eşliğinde okuyor.
Alkışlıyorum.