Fuat Bol

Fuat Bol

fuat.bol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

'Zorba (ceberut) devlet' anlayışında bir bürokrasimiz mevcut. Baş belası bu bürokrasiyi biz Osmanlı’dan, onlar da Fransa’dan almıştı. Fransa ise mahut demokrasiyi Afrika’daki sömürgeleri için tasarlayıp uygulamaya koymuştu. Gayr-i insani gördükleri bu uygulamayı daha sonra kaldırmıştı.

Biz ise son iki yüz yıldır yakalandığımız bu hastalığın müptelası olduk. Zira bu hal, vatandaşıyla arası olmayan, vatandaşına tepeden bakan ve onu insan yerine koymayan devletin arayıp da bulamadığı bir yoldu.

Halkına tahakküm eden ‘zorba devlet’, insan-yetki ilişkisindeki psikolojiyi kullanarak, kendini erişilmez, halkı ise devlet kapısında sürünen ‘sürü’ olarak konumlandırdı.

Haberin Devamı

Oysaki devletler vatandaşları için vardır; amir millettir, devlet ise garson hüviyetinde olmalıdır. Bizde, vatandaş insan sayılmadığından, onun beyanı esas alınmıyor. Ya yalan beyanda bulunursa denilip, milyonlarca dürüst vatandaş, üç beş yalancıya, sahtekâra, düzenbaza mahkûm ediliyor.

Devlet böyle yapmakla sahtekârın, düzenbazın, yalancının işlerinin aksadığını mı zannediyorsunuz? İşi aksayan dürüst vatandaş, yalancı ve sahtekârlar ise her zaman ve her ortamda bir yolunu bulup işlerini görüyor, gördürüyor.

Bürokrasi denilen illet, bu pespaye işte de insanı, insan psikolojisini kullandı. Öyle ki yetkiyi alıp masanın ardına oturan kişi, huzuruna gelen babasını bile tanımadı. Sürekli devletin ve devletlünün asık suratını gösterdi.

Merhum Turgut Özal, 80’li yılların başında, bürokrasiyle mücadele edeceğini ve vatandaşını insan yerine koyacağını vaat ederek iktidara geldi. O gün bugün bu mücadele yapılmasına rağmen bürokrasi yenilmiş değil.

Çünkü geçen iki asır boyunca deliler tüm kuyuları taşlarla doldurdu; şimdi ise her bir taşın çıkarılması için kırk akıllının uğraşması gerekiyor!

Başbakan Binali Yıldırım bürokrasiyi ortadan kaldırmak amaçlı 76 maddelik bir yasanın yakında Meclis gündemine geleceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Emniyet’in kendi işine döneceğini, ehliyet ve pasaport işlemlerinin 2 Nisan itibarıyla nüfus müdürlüklerinde yapılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Soylu, ayrıca, bakanlıkça yürütülen bazı hizmetlerin yapısında değişiklikler ve sadeleştirmeler yapmayı kararlaştırdıklarını belirterek, bu hizmetler için istenen toplam 2 bin 185 belgeden 754 tanesini kaldırdıklarını, böylece 2016 verileriyle hesaplandığında 75 milyon 777 bin Türk Lirası tasarruf sağladıklarını bildirdi.

Başbakan Yıldırım da “...Akıl teri döktük. Bu bir devrim. Bu yıl sonuna kadar her türlü iş e-devlet üzerinden yapılacak. Artık bürokrasi tuş oluyor. Kolaylaştırın, zorlaştırmayın. Bürokrasiyi ne kadar basitleştirirsek, ülke olarak bundan kârlı çıkarız. Eskiden bir ayda bir işyeri açabiliyordunuz, şimdi bir saatte oluyor; daha da düşebilir. 67 maddelik paket yakında Meclis’te olacak” dedi.

Hadi bakalım!