TOBB organizasyonunda KOBİ’ler bu yıl yeniden Nefes Kredisi’ne kavuşuyor. Başbakanlık ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın himayesinde, Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu’nun destek ve garantisinde altı bankanın oluşturduğu kredi kampanyasında KOBİ’ler için önemli bir fırsatı olan Nefes Kredisi bu yıl da üreticilerimizin hizmetine girdi.
TOBB istihdam seferberliğinde olduğu gibi, bu kredi organizasyonunda da küçük ve orta ölçekli işletmelerin önünü açacak bir hamle başlattı.
Aylık faiz oranı yüzde 0.9
Nefes Kredisi işletmelerimize finansman rahatlığı sağlayacak. 2017’de Nefes Kredisi’yle 30 bin KOBİ’ye 5 milyarlık kredi kullandırıldı.
Cumartesi günü Başbakan Binali Yıldırım müjdeyi verdi. Kredi miktarı KOBİ başına maksimum 200 bin TL olacak, aylık faiz oranı ise yüzde 0.9 düzeyinde kalacak. Yıllık faiz oranı küçük orta ölçekli işletmelerimiz için yüzde 11.88 olacak. Bu oran normal mevduata uygulanan faizin 3 puan altında bir faiz oranı.
KOBİ’ler ekonomide önemli yer tutmalarına rağmen, toplam kredilerin sadece yüzde 26’sını kullanabiliyor. Oysaki Yunanistan ve Portekiz’de yüzde 80’ini, Güney Kore’de ise yüzde 75’ini kullanabiliyorlar.
Bu nedenle, İkinci Nefes Kredisi KOBİ’ler için çok önemli. Geçen yıl istihdam seferberliğiyle KOBİ’ler 1.5 milyon istihdam yarattı. Bu sene de devam eden teşvikler ve son olarak Nefes Kredisi, istihdamın bu yıl da artmasına neden olacak.
Türkiye İstatistik Kurumu istatistiklerine göre, KOBİ’ler Türkiye’deki toplam girişim sayısının yüzde 99.8’ini, istihdamın yüzde 74.2’sini ve maaşlı ve ücretli çalışanların da yüzde 54.7’ini oluşturuyor. Dolayısıyla, KOBİ’ler istihdam politikaları açısından da kritik bir öneme sahip. Bu nedenle, İkinci Nefes Kredisi finansal rahatlama sağlayarak işletmelerin daha fazla üretmelerine ve daha fazla istihdam yaratmalarına vesile olacak.
Unutulmamalıdır ki ülkemizdeki teşvik sistemi, artı istihdam yaratabilmek için işletmelerin sigorta prim borçlarının olmamasını öngörmektedir. İkinci Nefes Kredisi’yle finansal rahatlama sağlayan KOBİ’ler sigorta prim borçlarını ödeyebilecek, teşviklerden yararlanabilecek ve artı istihdam yaratabileceklerdir.
Kadın istihdamına katkı
Ayrıca, KOBİ’lerdeki tam zamanlı sürekli çalışanların yaklaşık yüzde 30’u kadınlarken, büyük işletmelerde bu oran yüzde 27 düzeyinde kalıyor. Özellikle KOBİ’lerde olmak üzere istihdamdaki kadın payı ile ülkenin kişi başı geliri arasında güçlü bir ilişki söz konusu. Daha çok sayıda kadının çalışması, büyüme üzerinde de olumlu etki yapıyor. Çünkü mikro işletmeler ve KOBİ’ler genellikle kadınların kayıtlı işgücü piyasasına giriş noktası olarak karşımıza çıkıyor.
Sonuçta, kredileri sadece faiz vb. finansal enstrümanlarla değerlendirmek yanlış olacaktır. İstihdama katkı bakımından da ele almak gerekir. Kredi Garanti Fonu kurulmamış olsaydı, 700 bin kişi civarında işsizlik ortaya çıkacaktı. Bu durum mali baskıyı da arttıracaktı. İşsiz kalacak kişilere ödenecek işsizlik ödeneği ve bu kişilere sağlanacak genel sağlık sigortası prim tutarları yıl bazında 16-17 milyar TL’ye ulaşacaktı. Bu da hem İşsizlik Sigortası Fonu’nun zarar görmesine neden olabilecek hem de kamu maliyesinde olumsuz etki ortaya çıkaracaktı.
İşte bu bağlamda Başbakanımızın açıkladığı Nefes Kredisi küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz için çok önemli bir fırsatı ortaya çıkardı.
Daha fazla üretmek, daha fazla istihdam yaratmak…