Evet, her geçen gün daha da yükselen bir merak var sağlıklı yaşama. Sosyal hayatta en çok konuşulan iki tezat konu: Sağlıklı beslenme ve yeme-içme mekanları.
Modern insanın en büyük stres kaynaklarından biri sağlıklı yaşam ve fitlik peşinde kan, ter, gözyaşı dökerken sosyal hayattan da geri kalmamak için verilen büyük mücadele. Üstelik bu mücadelede yıllarca bize öğretilen birçok bilginin daha sonra yanlış olduğu da ortaya çıkıyor. Senelerce kolesterol bombası diye uzak durulan yumurta daha sonra protein kaynağı olarak beslenme planlarının merkezine oturdu. Daha sonra ise orta yol bulundu, yumurtanın sarısından vazgeçilip beyazına yüklenildi.
3 trilyon dolarlık pazar
Dönem dönem değişiyor işte beslenme alışkanlıkları gibi, beslenme doğruları ve yanlışları da. Uzun zamandır hepimize tekrarlanan bir “ara öğün” öğüdü vardı. Az az, sık sık beslenmek daha doğru deniliyordu. Üç ana öğüne, iki de ara öğün eklenmişti itinayla. Sözde hepimiz tığ gibi olacaktık bu ara öğünler sayesinde.
Sonuç, sağlık sorunu özellikle hipoglisemi sorunu olmayanlar, ara öğünlerin faydasını görmedi.
Aksine daha çok yemek yemeye başladı ve faydasından çok zararını gördü.
Şimdi de 2017 yazı öncesinde en çok detokslar konuşuluyor. Fortune dergisi “Modern zamanların dini” diyor detoks için. Detoks deyince aklınıza sadece sıvıyla beslenilen diyetler gelmesin. Artık sadece sıvıyla beslenme, uzmanlar tarafından pek de kabul edilmeyen bir yöntem. Bunun yerine az ve sağlıklı yiyerek, bol spor ve terapiyle uygulanan detokslar yükselişte.
Dünyada sağlıklı yaşam 3 trilyon dolarlık bir pazar. Bunun 1 trilyon doları yaşlanma karşıtı ürünlere gidiyor, sağlıklı yaşam merkezlerinin ekonomik büyüklüğü de 100 milyar doları buluyor.
Dünyada öne çıkan sağlıklı yaşam metotlarının temsilcileri sık sık
Türkiye’ye de geliyor. Tecrübeyle sabit, hiçbir beslenme uzmanı bilmediğiniz bir şey söylemiyor ama iş uygulamaya gelince takılıyoruz. Bir başkasının yanında sık sık tartıya çıkmak, kas ve yağ oranlarınızın ölçülmesi zaman zaman motive ediyor. Bazen bildiklerimizi tekrar tekrar duymak gerekiyor uygulamaya geçebilmek için.
16 saat sırrı
Peki ama bu yaz öncesi en çok uygulanan iki yöntem hangisi? Hayır, Chenot metodu ya da Mayr metodu değil. Şimdi 5 + 2 ve 16 saatlik detokslar popüler. 5 gün sağlıklı beslenip 2 gün aldığınız kalorileri 500-600’e kadar indiriyorsunuz. Diğerinde ise günde 8 saatlik sürede yemek yiyip, kalan 16 saatte detoks yapıp o sürede sindirim sisteminizi hiç çalıştırmamaktan medet umuluyor.
Sonuçtan çok memnun kalanlar da var, uygulamada güçlük çekenler de... Çünkü işin sırrı, herkes kendi kendine iyi geleni deneme yanılma yöntemiyle buluyor. Birine iyi gelen bir başkasına da iyi gelecek anlamına gelmiyor. İşte o yüzden, siz siz olun, kendinize en iyi gelecek metodu uzmanların da desteğiyle kendiniz bulun.
Beslenme çantasına geri dönüş zamanı
Herkes bir şekilde sağlıklı beslenme kutularını denemiş. Kimisi evinde yemek pişmediğinden, kimisi ne yiyeceğim diye düşünmek istemediğinden, bazısı da tamamen formunu korumak için...
Bu sektör giderek daha da ilginçleşiyor. Her sabah tartıya çıkıp, fotoğrafınızı çekip sağlıklı yaşam koçlarına göndermeniz gerekiyor. İşin tuhafı, telefon mesajlarıyla danışanlarını motive edenler birçok iyi bilinen sağlıklı beslenme şirketinden daha yüksek fiyat istiyor. Brosslife, LifeCo, Saf, Juico, Chenot D-life, Menokg derken uzayıp giden bir liste var. Önemli olan size en iyi geleni bulmanız.
Sağlıklı yaşamcılara özel festival
Sağlıklı yaşamın ruhsal boyutuyla da ilgiliyseniz, haftaya cumartesi günü Kemer Country Club’ta bir Holistic Wellness Festivali gerçekleşecek. 20 Mayıs’taki festivalde Uzakdoğu ve Orta Asya’nın felsefi ve bilimsel öğretileriyle sağlıklı beden ve yaşam bilgileri harmanlanacak. Wellness gurusu Dr. Mickey Mehta yoga, meditasyon ve sağlıklı beslenme konusunda katılımcıları aydınlatacak. Özlem Sezgin Meriçliler, Yeşim Kaya ve Sırma Belin gibi farklı alanlardan uzmanlar da bilgilerini paylaşacak.
Hem konuşmaları dinlemek hem de sağlıklı yaşam pazarını gezmek için iyi bir fırsat. Kaçırmamakta fayda var!