Arhan Kayar’ın ardından

19 Aralık 2024

Çok sevilen bir isim, çok erken bir kayıp Arhan Kayar. 

Cumartesi akşamı İstanbul Modern’de organizasyonunu üstlendiği Gala Modern’de gecenin en neşeli isimlerinden biriydi. 

Yıllarca farklı sektörlerden, farklı yaş gruplarından kreatif sektörlere ilgi duyan birçok kişiyi bir araya getirdi. 

Hem tasarladığı ulusal ve uluslararası etkinliklerle, hem evinde düzenlediği partilerle, hem de dDf çatısı altında yaptığı iş birlikleriyle… 

dDf’nin (Dream Design Factory) kurucularından biri Arhan Kayar. 

1993 yılında kurulan dDf, kısa sürede Türkiye’nin en önemli uluslararası iletişim tasarımı şirketi haline geldi.  

Birçok yerel ve uluslararası etkinlik ve bağımsız sanat organizasyonu tasarladı.  

Yazının Devamı

Luigi Mangione, Robin Hood ilan edilebilir mi?

17 Aralık 2024

Son günlerde adını en çok duyduğumuz isimlerden biri: Luigi Mangione.

New York sokaklarında UnitedHealthcare CEO’su Brian Thompson’ı öldürmekle suçlanmasından ve kimliğinin belirlenmesinden bu yana, Luigi Mangione fotoğraflarını görmemek mümkün değil.

Televizyonlarda, gazetelerde, sosyal medyada her yerde karşımızdalar.

Bir yandan ‘Bir yıldız doğuyor’ diyerek antikahramanı süperkahramana çevirenler, hatta modern zaman Robin Hood’u ilan edenler, bir yandan da ‘ünlü kültürünün kötü etkisi’ diye eleştirenler…

New York Times yazarı Vanessa Friedman şöyle özetliyor: “Tarihçi Eric Hobsbawm’ın ‘sosyal haydut’ olarak adlandırdığı, adil olmayan bir sisteme karşı tavır alan bir adam rolünü üstlendi. Daha sonra, Bay Mangione, Bay Thompson’ı vurup öldürmekle suçlandığında, adli tıp psikologlarının ‘hale etkisi’ dediği şey devreye girdi. Kamuoyunun masumiyeti çekicilikle eşitleme eğilimi için kullanılan resmi terim olan hale etkisi, sosyal haydut

Yazının Devamı

Doha’dan geriye kalanlar

15 Aralık 2024

Doha Forum için bulunduğum Katar’dan, elbette gezmeden de dönmüyorum. Burada en dikkat çekici şey, hem dünyanın en iyi mimarlarına kalıcı eserler yaptırıyorlar hem de güncel kalabilmek için global kültür-sanat dünyasını sık sık şehre getiriyorlar. Katar Müzeler Müdürlüğü’nün başında Katar Emiri’nin “ArtReview” dergisi tarafından her yıl yapılan Sanat Dünyasında En Güçlü 100 İsim listesinin birinci sırasında yer alan kız kardeşi Şeyha El Mayassa, tam adıyla Al Mayassa bint Hamad Al-Thani var. Kendisinin liderliğinde hem Katar devletinin hem de bireysel yatırımlarla şehrin kültür-sanat ve sosyal hayatına büyük yatırım yapılıyor. Böylece yumuşak gücün öneminin altı daha da çiziliyor. 

İslam Eserleri Müzesi: Mimar Ieoh Ming Pei imzalı müze, Doha Limanı kıyısından 60 metre ileride kurulan yapay bir ada üzerinde. Louvre Piramidi’nin de mimarı olan Pei, ilhamını Kahire’deki Tolunoğulları Camisi avlusunda bulunan 13’üncü yüzyıl yapısı sebilden almış. Bina

Yazının Devamı

Nice 20 yıllara!

12 Aralık 2024

İstanbul Modern hiç şüphesiz hepimiz için çok değerli.

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesinin 2004’te Karaköy antrepodaki ilk günlerini de Meşrutiyet Caddesi’ndeki geçici mekânına taşındığı Tony Cragg’li sergi açılışını da daha dün gibi hatırlıyoruz.

İstanbul Modern, dün 20. yaşını kutladı.

Müzeyi bugüne kadar 10 milyon kişi ziyaret etti, 1 milyon çocuk ve gence ücretsiz sanat eğitimi fırsatı sağlandı.

Açılışından bugüne tam 20 yılda, 9 koleksiyon ve 84 süreli sergi, 45 fotoğraf sergisi, 13 video sergisi, 17 yurt dışı sergisi düzenlendi müzede.

1000’in üzerinde ücretsiz eğitim programı, farklı disiplinlerden 3 bin 500 etkinlik ve İstanbul Modern Sinema’da ise 4 binin üzerinde film gösterimi gerçekleştirildi.

46 ulusal ve uluslararası ödüle ek olarak, yeni müze binasıyla birlikte alınan prestijli ödüller ve rekor ziyaretçi sayılarıyla da dikkat çekiyor İstanbul Modern.

Yazının Devamı

Doha Forum 2024’te neler öne çıktı?

10 Aralık 2024

Devlet ve iş dünyası liderleri, sivil toplum temsilcileri “Yenilik Gereksinimi” temasıyla Doha Forum’da buluştu ve küresel sorunlara acil çözüm çağrısı yaptı.

Hafta sonu iki gün boyunca Doha Forum’daydım.

Doha Forum, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Âl Sânî’nin himayesinde düzenlenen ve sadece davetlilerin katılabildiği bir düşünce platformu.

2000’de kurulan, bu yıl 22’ncisi düzenlenen Doha Forum’da Chatham House’dan Dünya Ekonomik Forumu’na birçok düşünce kuruluşunun yöneticileri de farklı oturumlar düzenliyor.

Amaç, politika ve kanun yapıcıları, devlet ve iş dünyası liderlerini, sivil toplum temsilcilerini ve diğer paydaşları bir araya getirerek fikir alışverişinde bulunmak ve küresel sorunlara acil çözüm çağrısı yapmak.

Bu yıl 5 binden fazla katılımcı ve 162 ülkenin temsil edildiği Doha Forum’a geçen yıl olduğundan daha yoğun bir katılım vardı.

Sınırlı kapasite nedeniyle Açılış Töreni’ne tüm izleyiciler alınamadı.

Yazının Devamı

Moda tarihini yazıyor

8 Aralık 2024

Kitaplara, filmlere, hatta müzikallere ve sergilere konu oldu Vogue’un efsane yayın yönetmeni Anna Wintour. Şimdi de moda tarihinde defilelerin önemini küratörlüğünü de üstlendiği “Vogue: Podyumu Keşfetmek” adlı sergiyle anlatıyor.

Chanel ve Fendi gibi çok güçlü bir Fransız ve İtalyan markasını yıllarca yöneten Karl Lagerfeld’in en büyük başarısı bu değildi. En büyük başarısı kendisiydi, kendi kendini ikonlaştırmayı başarması, hatta bununla zaman zaman dalga da geçmesiydi. “Kendi kendimin karikatürüyüm, bir maskeyle yaşıyorum, Venedik Karnavalı benim için sürekli devam ediyor” diye anlatıyordu. Uluslararası moda dünyasında Karl Lagerfeld gibi kendi kendini karikatürleştiren bir ikon daha var: Anna Wintour.

Amerikan Vogue dergisinin efsane yayın yönetmeni Anna Wintour’u tüm moda dünyası yere göğe koyamazken onun için moda tasarımcısı Azzedine Alaia, “İyi bir iş kadını ama modayı bilmiyor, kendi giydiklerine bakınca zevk sahibi olmadığı belli oluyor zaten. Moda tarihinde kim

Yazının Devamı

Moda Ödülleri nasıl geçti?

5 Aralık 2024

İngiliz Moda Konseyi, bir kez daha moda ve eğlence dünyasından ünlü isimleri pazartesi akşamı Royal Albert Hall’da bir araya getirerek tüm dünyanın gözlerini Londra’ya çevirmeyi başardı.

Top modeller, tasarımcılar, ünlü konuklar ve aralarında Rihanna-A$AP Rocky, Ellie Goulding, Rita Ora, Pamela Anderson’ın da bulunduğu yıldızlar Moda Ödülleri’nde buluştu.

Modanın Oscar’ları olarak tanınan The Fashion Awards’un 2024 adayları arasında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye kökenli iki isim dikkat çekiyordu: Dilara Fındıkoğlu ve Erdem.

Törenin sunuculuğunu bir kez daha Love Island’ın sunucusu Maya Jama ve müzisyen Kojey Radical üstlendi.

En iyi tasarımcı ödülünü geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Jonathan Anderson kazandı, JW Anderson ve Loewe markalarıyla.

Amerikalı moda tasarımcısı Tom Ford, bu yılın üstün başarı ödülüne layık görüldü.

“Londra’da diğer şehirlerden daha uzun süre yaşadım. ‘90’lı yıllarda Gucci tasarım stüdyosuna taşındım ve kendi markamı ku

Yazının Devamı

Yoğun ilgi nedeniyle uzatıldı

3 Aralık 2024

“ABD’de, Avrupa’da kimsenin medya sanatını sanat mı değil mi diye tartıştığını göremezsiniz. Türkiye’de hâlâ yaptığım işin sanat olup olmadığı tartışılıyor; oysa dünyada bu tartışmalar çok geride kaldı” diye anlatıyordu Refik Anadol birkaç yıl önceki bir konuşmamızda.

Şimdi ise görüyoruz ki, artık bu tartışmalar son bulmuş.

Beğense de beğenmese de herkes Refik Anadol’un yaptıklarına saygı duyuyor.

Türk Hava Yolları’nın Refik Anadol ile yaptığı proje de önemli bir gösterge.

THY’nin Refik Anadol ile hazırladığı “Inner Portrait” eserinin Türkiye lansmanı geçen hafta AKM’de gerçekleşti.

Dört farklı kıtadan hiç seyahat etmemiş dört kişinin deneyimlerinin bir sanat eserine dönüşümünü anlatıyor belgesel.

‘Inner Portrait’ eseri 1 Aralık’a kadar AKM’de sergilenecekti, ama duyuralım, yoğun istek nedeniyle 8 Aralık’a kadar uzatıldı.

Yazının Devamı