2016 RİO Paralimpik Oyunları’na, bedensel engellilerde 3 yüzücü ile katıldık. 3’ü de Kahramanmaraşlı. Nedenini fazla araştırmaya gerek yok. Kahramanmaraş’ta bir adam var. Adı Osman Çullu. 1982 yılından beri yaşamını spora vermiş. 1993’ten beri de engelli yüzücüler yetiştiriyor. İlk yetiştirdiği yüzücü Ali Uzun. Ali, 2000 yılında Sydney Paralimpik Oyunları’na ilk katılan engelli sporcumuz oluyor.
2016 Rio’ya katlan Özlem (Baykız) Kaya’da, daha sonra Beytullah Eroğlu ve de nihayet Paralimpik Oyunları’nın en genç katılımcısı Sevilay Öztürk, hepsi Osman Çullu’nun yetiştirdiği sporcular.
Bırakın bu 25 sene içinde herhangi bir yerden tek kuruş maaş dahi almadan bu işi yapan Osman Çullu’yu, yakından bildiğim sağlık sorunlarında bile sporcuların üzerinden elini hiç eksik etmedi.
2012 Londra Paralimpik Oyunları’ndan sonra Beytullah Eroğlu ve Özlem (Baykız) Kaya’yı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’ne aldılar. Osman Çullu’ya göre, İBB imkanları çok olmasına rağmen, engelli yüzücü yetiştirme konusunda zorlanıyor, yetişmiş sporcuları bünyesine alıyor. Ancak gerek Beytullah, gerekse Özlem, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki sporcu anlayışı ve antrenörlerinin bazı sorunları çözememesi dolayısıyla, beklenen dereceleri alamadılar.
Bu konuda da Osman Çullu, 7 Ekim tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Başkanlığı’na uzunca bir mail gönderip, hem içini döküyor, hem de gerçeklere değiniyor.
Medyada böyle bir tartışma başlatmayı istemeyiz ama, İBB Spor Kulübü Başkanlığı’nın bu konuda söyleyecekleri varsa, onlarla da tartışır, konunun daha da derinliğine ineriz.
Son sözümüz de engelli sporcularımızın ailelerine; o başarılı çocuklarınızı maddi çıkarlarınız için kullanmayın. Onlar zaten yetenekli ve başarılı sporcular. Bırakın sporlarını yapıp, ülkemize yeni başarılar getirsinler.