Geri Dön
Uzmanpara Petrolde Omicron baskısı devam ediyor

Petrolde Omicron baskısı devam ediyor

Ham petrol artan Omicron varyantı vakalarının talep üzerindeki etkisine ilişkin endişelerle bugün aşağı yönlü hareket ediyor.

Petrolde Omicron baskısı devam ediyor

Brent ham Kuzey Denizi petrolü şubat ayı vadeli kontrat Ice Futures’ta bugün en son 0,60 dolar düşüşle 74,42 dolar/varil, muadili Batı Teksas (WTI) petrolü ocak vadeli kontrat 0,77 dolar gerileyerek 71,61 dolar/varil seviyesinden işlem gördü.

Haberin Devamı

ANZ bankasındaki analistler, “Omicron'un birçok ülkede ortaya çıkması petrol talebinin zayıflama riskini artırıyor” ifadelerini kullandı. Analistler daha geniş hareketlilik kısıtlamalarının eski haline getirilmesi durumunda artan Covid-19 vakalarının petrol piyasası için önemli bir talep riski oluşturacağını belirtiyor.

Montel Foreks'in haberine göre, Fransa perşembe günü yaptığı açıklamada Omicron'un yayılmasını engellemeye yönelik olarak İngiliz turistlerin girişini sınırlamayı planladığını bildirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) salı günü yayımladığı son aylık raporunda, Omicron varyantı da dahil olmak üzere yeni Covid-19 vakalarındaki artışın bu yıl ve gelecek yıl petrol talebindeki toparlanmayı yavaşlatabileceği konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Enflasyon, petrol talebine yönelik bir başka tehdit olmaya devam ediyor. ABD Çalışma Bakanlığı'nın salı günü yaptığı açıklamaya göre en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de toplam toptan eşya fiyatları kasım ayında bir önceki yıla göre %9,6 arttı. ABD'nin 10 Aralık'ta yaptığı açıklamada ise tüketici fiyatlarının aynı dönemde %6,4 oranında yükseldiği belirtildi.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi çarşamba günü yaptığı açıklamada ülkede enflasyonun yıllık bazda %5,1'e ulaştığını söyledi.