Geri Dön
Uzmanpara Çin gümrük vergilerini indirecek

Çin gümrük vergilerini indirecek

Çin Maliye Bakanlığı, 1 Ocak itibarıyla dokuz ülkeden ithal edilecek malların büyük bir kesiminde gümrük vergilerinin düşürüleceğini açıkladı.

Çin gümrük vergilerini indirecek

Söz konusu uygulama Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasının uygulamaya geçirilmesiyle bölgesel ticaret ve yatırımlara katkı sağlanacak.

Haberin Devamı

Çin Devlet Gümrük Komisyonu Dairesi, 15 Aralık tarihinde ülkeye RCEP üyesi ülkeler olan Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Brunei, Kamboçya, Laos, Singapur, Tayland ve Vietnam’dan ithal edilecek ürünlere uygulanacak gümrük vergilerinin Çin hükümetinin onayı doğrultusunda önümüzdeki 1 Ocak tarihinden itibaren düşürüleceğini bildirdi.

Söz konusu karar uyarınca RCEP anlaşmasını imzalamış ülkeler arasında mal ticaretinin yüzde 90'dan fazlası belirli muafiyetlerden ve karşılıklı piyasa olanaklarından yararlanacak. RCEP, Çin ile Japonya arasındaki ikili gümrük indirimine yol açan ilk anlaşma olarak kayıtlara geçti. İlgili bakanlığa göre 2022 yılında Çin, Japonya’dan ithal ettiği malların yüzde 24,9’u kadarının gümrük vergilerini kaldıracak. Buna karşılık Japonya’nın Çin’den ithal ettiği malların da yüzde 55,5 kadarı gümrük vergisinden muaf olacak.

Haberin Devamı

Öte yandan Çin, ithal ettiği 954 ürün için 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçici gümrük tarifeleri uygulayacak. Örneğin bir tür kanser ilacı olan radyum klorür enjeksiyonları için gümrük gelecek yıldan itibaren sıfırlanacak. Gümrük vergileri bebek giysileri ve kayak ekipmanı gibi bazı tüketim malları için de düşürülecek.

Ayrıca Çin, 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren 62 adet enformatik ürününün gümrük tarifesini yüzde 3,4'ten yüzde 1,7 oranına indirecek.