06.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:
MİNE ÖZDEMİR - OZAN ÖMER KADÜKER
Adayların merakla beklediği üniversiteye giriş sınavlarının birinci basamağı Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) yer alacak soru örnekleri, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) sitesinde yayımlandı. 23 Haziran 2018’de yapılacak TYT için hazırlanan 120 soruluk Örnek Soru Kitapçığı incelendiğinde ise sınavın geçen yıllarda düzenlenen Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndan (YGS) daha kolay olduğu görülüyor. Öyle ki sorulardan birkaçını ortaokul öğrencilerine yönelttik. Bu öğrenciler soruları doğru cevapladı. Uzmanlar, liselere giriş sınavına hazırlanan öğrencilerin bile çözebileceği nitelikteki bu soruların üniversiteye girişte çok seçici olamayacağı görüşündeler. 2015’te YGS’de herhangi bir puan türünde 180 barajını geçen aday sayısı 1,3 milyon, 2016’da 1,6 milyon, 2017’de de 1,5 milyondu. Bu yıl ilk basamağı aşanların oranının yüzde 15 artarak 1 milyon 750 bin olacağı tahmin ediliyor. TYT soru örneklerinden yola çıkarak uzmanlar, yeni sınavı şöyle yorumluyorlar:
‘Sağlıklı bir eleme olmaz’
Hacettepe Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı Doç. Dr. Nuri Doğan: Soruların büyük çoğunluğu önceki sınavlardan alışık olduğumuz soru tipinde. Bazı sorularda metinler artırılmış. Okunması gereken metin miktarının artması zamanı kullanma becerilerini ve okuduğunu anlama becerilerini işe karıştıracaktır. TIMSS, PISA sorularına benzetilerek yapılandırılan birkaç soruyla testin genel yapısı değişmeyecektir.Temel felsefenin değişmesi gerekir. Eğer değişmezse sınav sistemini 40 kez değiştirsek bile daha önceki uygulamalardan farklı sonuçlar elde edilemeyecektir. Örnek sorulardan anlaşıldığı üzere temel felsefe değişmemiştir ve yapılacak sınavdan ya da sonuçlarından da önemli değişiklikler beklemek mümkün görünmüyor.
TYT’de “Yeni” diye vurgulanan soruların yapısı ve sayısı sağlıklı eleme yapmak için yeterli değil. Eğer daha önceki sınavdan sağlıklı eleme yapılmıyor diye vazgeçildiyse örnek sorulardan anlaşıldığı kadarıyla sorun çözülmemiştir. Barajı geçebileceklerin oranı yüzde 65-70 olarak beklenebilir. Bu oranda bireyi elemek için böyle bir sınav yapmaya gerek yoktur. Öğrenciler, okul performansına, ilgi ve beklentilerine bakılarak elenebilir.
‘Çok zor soru yok’
İrday Eğitim Kurumları Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday: Örnek kitapçık çok kısa bir sürede hazırlandığı için Matematik sorularının konulara göre dağılımı çok da özenilerek yapılamamış. Son yıllardaki YGS Matematik sorularında da ezberden uzaklaşmaya, okuduğunu anlamaya yönelik soruların arttığı görülmekteydi. TYT ile bu durum daha da hızlanmış ve YGS’deki matematik sorularının işlem yükünün azalacağı görülmüştür.
Kitapçıkta çok zor soru hiç yok, zor sorular ise yüzde 10 oranında. Çok zor ve zor sorulardan azalan soru sayıları çok kolay ve kolay sorulara eklendiğinden kamuoyunda ve adaylarda TEOG benzeri bir sınav eleştirisini getirmiştir. Eğer TYT Matematik soruları bu kitapçıktaki zorluk düzeyine yakın şekilde gerçekleşecekse o zaman sınavın ikinci aşamasında matematik sorularının 40 değil, en az 60 soru olması gerekmekte. Son üç yıla ait YGS Matematik sorularının ortalamasının 5-8 arasında olduğu görülmekte. 2018 TYT’de bu sorularla 8-11 arasında gerçekleşebilecek. İkinci aşamada soru sayısı 40 olacağı için sorular seçici ve eleyici olmalı. Aksi takdirde sıralamada çok yakın sonuçlar gelecektir. Bu yıl, barajı aşan aday sayısı, geçen yıla göre yüzde 15 civarında artabilir.
‘Barajı aşan artar’
İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Kurumları İlişkileri Koordinatörü Yavuz İlker Baldan: TYT soru zorluğundan öte, zamanı daha verimli kullanmayı gerektirecek. Bilgiyi kullanmak önemli olacak, yorumlama yeteneğini de etkili bir şekilde kullanabilmek gerekecek. Bu sorularla sağlıklı bir eleme yapabilmek, bu yıl için mümkün görünmüyor. Yeni tarz soru tipleriyle sınava hazırlanmak için yeterli süre kalmadı. Başarılı olabilmek için öğrencilerin kısa sürede sınava adapte olmaları gerekiyor. Sınavda, müfredata hakim, hızlı okuma ve anlama yeteneğini kullanabilen, sorulara direkt bilgi değil, yorumlama yeteneğini de kullanabilecek sorular gözüyle bakabilecek, zamanını kontrollü harcayan öğrenciler başarılı olacaklar.
TYT’de hâlâ katsayı belirsizliği devam ediyor. Ancak bu yıl geçen yılki YGS’ye göre barajı aşacak öğrenci oranında artma olabilir. 160 soruluk YGS’de 180 barajını geçmek için 30-35 net yeterli olabiliyordu. 120 soruluk TYT’de yine bu oranı düşünülürse 22-26 net yeterli olacak gibi görünüyor.
Soruları çözerken zorlanmadılar
Yayınlandığı andan itibaren, TYT’de soruların çok kolay olduğu tartışıldı. Hatta liseye giriş sınavına hazırlanan ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin bile çözebileceği nitelikte sorular olduğuna dair yorumlar geldi. Biz de hem liseye hem de üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilerden soruları çözmelerini istedik. çoğuna sorular kolay geldi.
İşte öğrencilerin yorumları:
‘Biz de bu konuları işliyoruz’
Ece Naz Aktürk: Sorular kolay, 8. sınıf olmama rağmen ben bile çözebildim. Biz de derslerde bu konuları görüyoruz. Bunların üniversite sınav sorusu olmasına çok şaşırdım. Daha çok liseye giriş sınavı sorularına benziyor.
‘Daha zor bekliyordum’
Boran Mehmet Özsevgi: 8. sınıf öğrencisiyim. Bu soruları çözerken zorlanmadım. Üniversiteye girişte daha zor soruların sorulduğunu düşünüyordum.
‘Kolay yapmışlar’
Buse Safran (Lise son sınıf): Bu oturuma herkes gireceği için kolay yapmışlar. Sonraki sınav zor olmalı. Çünkü çok kolay olması iyi değil. Yoksa çalışan ile çalışmayan arasında fark kalmaz. Orta seviyede bir sınav yapılmalı.
‘Eleyici olmalı’
Yaren Konak (Lise son sınıf): Açıklanan sorular kolay. Zaten çok zor bir sınav olmasını istemeyiz. Öyle olursa kimse yapamaz. Ancak yine de eleyici bir sınav yapılmalı.
‘10000 şampiyon çıkar’
@yula_fatih: Yıllardır aynı taktik. Kolay soru sor istatistikler yükselsin.
@Matematikci_Bob: SBS soru bankası al şıklara E seçeneğini ekle: TYT matematik.
@Cokselsin: Kitapçığı inceledim. Matematik 40’ta 38. Bu kadar kolay olmaz umarım.
@ArsenLuden: TYT bu kadar kolay olursa 10000 tane falan birinci çıkar.