19.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
HABER ARAŞTIRMA
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla vatandaşları bayram alışverişi telaşı sardı. Alışveriş listesinin ilk sırasında yer alan çikolata ve baklava fiyatlarının cepleri yakması nedeniyle halk daha ucuz ürünlere yöneliyor. Bu ürünlerin daha az maliyetle merdiven altında üretilmesi ve içeriğinde kullanılan margarin yağı, glikoz maddeleri sağlığı olumsuz yönde tehdit ediyor. İstanbul’da bayram alışverişi denince akla ilk gelen yerlerden olan Mısır Çarşısı, şeker, çikolata, lokum ve tatlı çeşitlerinin yanı sıra baharat ürünlerinin bulunabildiği bir yer. Bayramın yaklaşmasıyla birlikte yoğunluğu daha da artan çarşıdaki kalabalık iğne atsan yere düşmeyecek türden.
Şekere domuz jelatini
Çarşının kalabalık olduğunu fakat bunun tezgâhlara yansımadığını dile getiren esnaf, “Fiyatlar geçen seneye oranla aynı fakat halkın alım gücü azaldı” diyor. Çikolata, baklava, şekerleme fiyatlarının cepleri yakması nedeniyle halk maliyeti daha ucuz ürünlere yöneliyor. Bu ürünlerin merdiven altı denilen yerlerde yapılması, hijyen olmayan koşullarda üretilmesi ve içerisine konulan glikoz, margarin yağı ve mısır şurubu insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. TMMOB Gıda Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Zafer Şenyurt, “Sadece ucuz olduğu için bilinçsizce tüketilen bu ürünler uzun vadede kanser rahatsızlığından tutun da birçok hastalığa yol açacaktır. Vatandaş bilinçli olmalı ve maliyetinden çok ucuz ürünlere yönelmemeli. Tanıdıkları esnaflardan ürün almalı. Bildikleri markaları tercih etmeli. Fırsatçı olarak nitelendirdiğimiz ve halkın sağlığını hiçe sayacak kişilere fırsat vermemeliler” diye konuştu.
Şenyurt, gıda hilelerine ise şu örnekleri verdi:
“Geçmişte yapılan denetimlerde çikolata imalatında hayvan yemi olarak kullanılan soya tozu, margarin, keçi boynuzu tozu, leblebi tozu, kavrulmuş bakliyat tozu, fındık zarı kullanıldığı saptanmıştı. Ayrıca tarihi geçmiş ürünlerin toplanarak üretimde tekrar kullanıldığı da bilinen hilelerden. Yine baklavalarda tereyağı yerine margarin, fıstık yerine öğütülmüş bezelye, ceviz yerine de leblebi tozu kullanıldığı tespit edilmiştir. Şeker yerine ise yaygın olarak mısır şurubu diye tabir edilen nişasta bazlı şeker kullanıldığını biliyoruz. Şekere tekstil boyası, yumuşak şekere domuz jelatini ve tekstil boyası katılması daha önce tespit edilen gıda hilelerinden. ‘Her pahalı ürün kalitelidir’ diyemeyiz ancak maliyetinin altında satılan her ürünün mutlaka bir sıkıntısı olduğunu ve risk taşıdığını söyleyebiliriz. Alınan ürünlerin ambalajlı ve etiketli olmalarına dikkat etmelerini ve etiket bilgilerini mutlaka kontrol etmelerini tavsiye ediyoruz. Ayrıca aldıkları ürünle ilgili fiş ya da faturalarını bir süre korumaları da olası olumsuz sonuçlarda gerekli yaptırımlar için önem arz etmektedir.”