Gündem Üç büyük kent de karıştı

Üç büyük kent de karıştı

08.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un başta Sarıgazi, Bağcılar, Okmeydanı ve Kadıköy’de de IŞİD’in Kobani saldırısı protesto edildi. Sarıgazi’de ülkücü grup protestocu bir genci linç etmek istedi. Ankara ve İzmir’de çıkan olaylarda polis protestoculara sert müdahale etti.

Üç büyük kent de karıştı



Sultangazi’de, IŞİD’in Kobani’ye saldırısını protesto etmek için toplanan bir gruba önce polis ardından da ülkücü bir grup müdahale etti. Bir vatandaş polisin attığı gaz kapsülü ile yaralanırken bir kişi ise ülkücü grup tarafından linç edilmek istendi. Kobani’de yaşananları protesto etmek için toplanan bir grup dün öğle saatlerinde basın açıklaması yapmak için Sultangazi Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İlçe Başkanlığı önünde toplandı.
Buradan Ak Parti İlçe binasına yürümek isteyen yaklaşık 500 kişilik grup polis tarafından engellenince grup ve polis arasında çatışma çıktı. Polise taş, sopa ve havai fişekle saldıran grup biber gazı ve tazyikli su ile dağıtıldı. Bu sırada polisin müdahalesini gören Sultangazi Ülkü Ocakları üyesi bir grup da polis müdahalesinden kaçarak DBP binasına sığınan eylemcileri ellerinde sopalarla beklemeye başladı.
Biber gazı ve su sıktılar
Eylemcilerin çıkması için uzun süre bekleyen grup daha sonra İstiklal Marşı okuyarak parti binasının camlarını kırmaya başladı. Binaya Türk bayrağı asmak isteyen grup polis tarafından biber gazı ve tazyikli su ile dağıtıldı. Müdahale sırasında da bir kişi polisin attığı biber gazı kapsülü ile yaralandı. Yaralanan vatandaşın ambulansla hastaneye kaldırılmasının ardından gerginlik yeniden yükseldi.
Ara sokaklarda DBP’li olduğu iddia edilen bir kişi ülkücü grup tarafından feci şekilde dövüldü. Kanlar içinde caddede yürütülen DBP’li genci Çevik Kuvvet grubun elinden güçlükle aldı. Genci olay yerinden uzaklaştırmak için biber gazı ve tazyikli su kullanmak zorunda kalan polise kalabalıktan bazı kişiler, “Neden bu bölücüyü koruyorsunuz. Sıkın kafasına gebersin” diye bağırdı. Gencin olay yerinden uzaklaştırılmasıyla kısa bir süre sakinleşen semtte polis tarafından kurtarılan gencin yakınlarının toplandığı söylentisiyle yeniden haraketlendi. Grupların ellerinde sopa ve demir çubuklarla bekleyişi ise gece boyunca devam etti.
Eylemler sürdüğü sırada 5-10 kişilik bir gösterici grubu Yunus Emre Mahallesi otobüs son duraklar mevkiinde park halindeki otobüsleri taşlamaya başladı. Bu sırada olay yerinde bulunan bir kişinin çektiği görüntülere göre otobüslerin camlarını kıran yüzleri maskeli gösterciler yere serdikleri kumaş parçalarını ateşe verip 3 otobüsü yaktı.

Haberin Devamı

Üç büyük kent de karıştı

Benzinciye molotof!

Beyoğlu Piyalepaşa Bulvarı üzerinde bulunan bir benzin istasyonuna gelen yüzü maskeli grup, önce istasyonun önündeki belediye otobüsüne molotof kokteyli attı. Yüzleri maskeli grup, daha sonra akaryakıt istasyonuna yöneldi. Grup, istasyondaki akaryakıt pompalarına peşpeşe molotof kokteyli atmaya başladı. İstasyondaki pompalar bir anda alev topuna döndü. Grubun akaryakıt istasyonuna yaklaştığını gören benzinlik çalışanları, önceden vanaları kapatıp elektriği kestikleri için muhtemel bir facianın önüne geçti.

Bağcılar alev alev

Bağcılar’da ise İstanbul Caddesi üzerinde başlayan olaylar, kısa süre içinde Bağcılar Meydanı’na kaydı. Meydana çıkan ara sokaklarda toplanan göstericiler polisle burada çatışmaya devam etti. Göstericiler, ara sokaklarda işyerlerinin camlarını kırdı, bankaların ATM’lerini taşladı. Gösterici grup bir minibüsü Bağcılar’ın göbeğinde devirdi. 3 otomobil de göstericeler tarafından ateşe verildi. Bu sırada göstericilere tepki gösteren bir başka grup da toplandı. Yüzlerce kişilik bu grup çevreye taş ve molotof yağdıran gösterici grubu kovaladı. Kovalan gruptakilerin ellerinde taş, sopa, kalas ve bıçakların olduğu görüldü. n DHA

Haberin Devamı

Başkentte yürüyüş olaylarla noktalandı

Suriye’nin Kürt kenti Kobani’de yaşananlar nedeniyle Ankara’da toplanan gruba polisin müdahalesi sert oldu. Ankara’da Ak Parti İl Başkanlığı’na yürümek için Sakarya Caddesi’nde toplanan yaklaşık bin kişilik grup, “Kobani Halkı Yalnız Değildir”, “Kobani’de düşene, dövüşüne bin selam” sloganları attı. Eylemciler Ak Parti Ankara İl Başkanlığı’na yürümek istediklerini, burada basın açıklaması yapacaklarını ifade etse de, polis yürüyüşe izin vermedi. Grup adına polisle yürütülen görüşmelerden de yürüyüşe izin çıkmayınca, göstericiler Sakarya Caddesi’nde oturma eylemi başlattı.
Polisin, gösterinin izinsiz ve yasalara aykırı olduğunu belirterek, göstericilerin dağılması gerektiğine yönelik anonsları karşılık bulmadı. Çevik Kuvvet’in müdahale hazırlığına başlamasının ardından göstericiler polise taş atarak karşılık verdi. Bunun üzerine polis göstericilere tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Kalabalık, polisin hedef gözeterek plastik mermi ve biber gazı attığını belirterek, tepki gösterdi. Olaylar sırasında 40’ı aşkın gösterici gözaltına alındı. Eylem sırasında Cumhuriyet gazetesi fotomuhabiri Necati Savaş, eylemcilerin attığı taşın başına isabet etmesi sonucu yaralandı.

Alsancak’ta toplandılar
İzmir Alsancak’ta da gece yarısından sonra toplanan grup ’AKP, IŞİD’den desteğini çek’, ’Kobani halkı yalnız değildir’ ’Diren Kobani’ ’Faşizme karşı omuz omuza’ sloganları attı. Cadde üzerindeki bankaların camlarını kırdı. Dün de Konak Meydanı’nda toplanan grup basın açıklamasının ardından bir süre slogan atıp oturma eylemi yaptı. Ardından dağılmaya başlayan topluluktan bazıları Valilik binası yakınlarında slogan atınca polis müdahale etti.
Gözaltına alınmak istenen bir kişi cebinden çıkarttığı bıçağı kendi ensesine dayarak polise direndi. Polislerin arkasından yaklaşan bir başka kişi, polisin tabancasını kapıp kaçmak istedi ancak kovalamaca sonunda yakalandı. n ÜNAL ÇAM Ankara

Haberin Devamı

Avrupa’da da Kobani için protestolar var

Haberin Devamı

IŞİD’in Kobani’ye düzenlediği saldırılar Avrupa’nın çeşitli merkezlerinde de protesto edildi. Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu önünde yaklaşık 100 kişi toplandı. Kalabalık, Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamento’suna zorla girmeye çalıştı. Ellerinde Öcalan posterleriyle içeriye giren eylemciler PKK yanlısı sloganlar attı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldı.
Almanya’nın başkenti Berlin’deki Brandenburg Kapısı’nın önündeki Pariser Meydanı’nda toplanan göstericiler, Kobani’ye destek sloganları attı. Eylemciler, ‘Teröre karşı kim susuyorsa terörü onaylıyor’, ‘IŞİD katliamını durdurun’, ‘Göz ardı etmek insanlığın ölümüdür’ yazılı döviz ve pankartlar açtı.
Avusturya’nın Bregenz kentinde maskeli bir grup, Türkiye’nin Başkonsolosluğuna saldırı düzenledi. İsviçre’de Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde toplanan bir grup Türk Bayrağı’nı indirmek istedi.
Fransa’nın Marsilya şehrindeki Türkiye Başkonsolosluğu’na, molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Saldırıda yaralanan olmadı. n DHA/AA