06.04.2017 - 12:38 | Son Güncellenme:
Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulunun teklif yazıları üzerine merkezi Ankara'da olmak üzere, 100 milyon lira sermayeli Türkiye Ürün İhtisas Borsası Anonim Şirketi kurulmasına Bakanlar Kurulunca karar verildi.
Öte yandan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olarak Adıyaman'da Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün kurulması da Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı.
SEBZE VE MEYVE TİCARETİNDE YENİ DÖNEM
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tarım ürünlerinin ticarileşmesi, değerlendirilmesi, sağlıklı depolama imkanlarının sağlanması noktasında lisanslı depoculuk sistemini hayata geçirdiklerini belirtmişti. Ürün İhtisas Borsası’nın devreye girmesiyle birlikte yeni bir piyasanın millete kazandırılmış olacağını söyleyen Bakan, "Sebze ve meyve ticaretinde de yeni bir dönem başlayacak. Hal kayıt sistemiyle ürünün tarladan sofraya kadar izlenmesi, ürünün fiyatlandırması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Sebze ve meyvelerin soğuk zincirinin sağlanması ve fire oranlarının azaltılması yönünde araştırmalar yapıyoruz. Bu noktada faaliyet gösteren taşıma firmalarımıza teşvik çalışmalarımız sürüyor” demişti.
ÜRÜN İHTİSAS BORSASI NEDİR?
Bakanlar Kurulu tarafından verilen kuruluş izni ile anonim şirket şeklinde kurulan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından faaliyet izni verilen, Ürün İhtisas Borsası, lisanslı depoculuk sistemi kapsamındaki tarım ürünlerinin fiziki veya elektronik ortamlarda alım satımına aracılık eder. Gerek ürünlerin fiziki olarak, gerekse ürünü temsilen lisanslı depo işletmelerince çıkarılan ürün senetlerinin ve alivre sözleşmelerin ticaretine aracılık da faaliyetleri arasındadır. Yeterli altyapı ve elektronik donanım ile mali altyapıya sahip olan ürün ihtisas borsasının faaliyet alanı bölgesel, ulusal veya uluslararası olabilir.